Margriet logo
header sanne juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ssssst,’ zegt Jaap, alsof hij precies weet waar Sanne over wil praten

“Jaap?” “Ssssst,” zegt Jaap, tegen Sanne, alsof hij precies weet waar ze over wil praten. “Sssst. Dans met me!” Hij houdt haar nóg steviger vast en hij leidt haar door de kamer. Ze zwijgt. Praten kan later nog

Vorige week: Na een kaartlegging van Schaapje besluit Sanne met Jaap te gaan praten.

En uiteindelijk vergeet ze haar voornemen totaal door alle drukte van de voorbereidingen voor het kerstfeest. De Roos en de Koekoek wordt weer helemaal opgetuigd en het erf is een sprookjesbos vol dennebomen en lichtjes. Overal klinkt zachte muziek en bij de ingang is een stal gemaakt met een lege kribbe.

Nog geen kerst

Aan iedereen die vraagt hoe het zit met de inhoud van de stal vertelt Daan lachend: “Het is nog geen kerst! Jozef en Maria zijn nog onderweg naar Bethlehem, de herders liggen nog bij nachte in het veld en houden getrouwe de wachte op die getelde schaapjes! Het kind is nog niet eens geboren en…” Tegen die tijd wuiven bezoekers lachend de rest van het verhaal weg. En een enkeling merkt slim op dat de wijzen uit het oosten pas omstreeks 6 januari hun intrede doen. Dus die laten sowieso nog even op zich wachten.

“Ik houd zó van deze sfeer,” geniet Sanne. Er is elke dag chocolademelk en juffrouw Schaap laat daar een flinke lepel zelfgeslagen slagroom in zakken. Als ze daarna de eerste slok neemt, knijpt ze haar ogen dicht en zegt: “Je zou in ruil voor die room bijna de appeltaart laten staan. Bijna, hè? Niet helemaal natuurlijk!” Dat zegt ze elke dag. De tekst is hetzelfde, alleen de taart varieert.

Een beetje luchtig

Sanne heeft iedereen weer uitgenodigd voor het kerstdiner. Juffrouw Schaap komt met haar Daniël. Zij brengen allerlei zoete baksels mee voor het dessert. Daan en Abel zorgen dit jaar voor het voorgerecht en hebben iets met vis beloofd. Sanne wijdt zich aan een hoofdgerecht in de vorm van een stoofschotel én een vegetarische variant met jackfruit voor Rinke, Mara en de Jacobians.

“Komt Charly ook mee?” vraagt Sanne aan haar kleindochter. Rinke schudt haar hoofd. “Wintersport. Met vrienden. We zijn nog pril, hè? En een stuk minder vast dan die reisafspraak. Die stond al maanden vast!” “Logisch,” vindt Sanne. “Ik houd het maar een beetje luchtig met Charly. Welke jongen zit er nu te wachten op een relatie met een moeder met een kindje?” Ze kijkt naar Jeppe Jan die met Duplo-lego probeert te bouwen. Sanne kijkt mee en zegt: “Iedere jongen die een beetje verstandig is, zou zijn handen dichtknijpen met jou en dat beeldschone kind.” Rinke lacht schaterend.

Geen nee

Sannes zus Cathy met zwager Willem brengen een kaasplank mee met een fles port. En een dessertwijn voor bij de zoetigheden van Schaapje. “Ik ben altijd zo dankbaar dat we dit hier vieren,” geniet Jaap. “Ik hoef niet meer naar huis!” “Wij nemen een taxi na afloop,” zegt Schaapje meteen. “Eén keer per jaar mag dat wel!” Haar Daniël grijnst meteen: “Van mij mag het vaker. Ik bestel geregeld vervoer na een bijeenkomst van de Rotary. Soms neemt één van die jongens een oude whiskey mee, die we moeten proeven. Dan zeg je geen nee!”

Een elfje met goudstof

Sanne verbaast zich altijd weer over het contrast tussen juffrouw Schaap en Daniël. De laatste is op-en-top de oud-notaris, driedelig krijtstreeptype op leeftijd met wandelstok. En dan Schaap. In haar gordijnstofcreaties en met die enorme fluwelen tas vol waarzeggerijen, orakelstokken, kruidenbuiltjes en notitieboekjes. Sanne denkt vaak dat het haar niets zou verbazen als er op een dag een elfje op de schouder van juffrouw Schaap zou zitten dat goudstof in het rond blies.

Met kerst bij elkaar

Haar zoon Wichard, schoondochter Jennifer en kleindochter Eefje zijn natuurlijk ook van de partij. “Wij doen de wijn,” had Wichard meteen gezegd. “En frisdrank en bronwater.” Vriendin Marleen, die ze in geen tijden heeft gezien, is met haar Paul op reis; ze brengen de kerstdagen in Lapland door en verheugen zich op het noorderlicht. “Dat zou ik ook weleens willen doen,” zei Daan jaloers. “Ben je mal! Met kerst zijn we bij elkaar!” riep Abel meteen, half in shock. En dat zijn ze. Als iedereen er is, tikt Sanne op haar glas en begint haar speech.

Volgende week: Sanne houdt een ontroerende speech die hier en daar een traantje doet opwellen.

Redactieredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden