Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Leontien wachtte tevergeefs op een antwoord van Jaap op haar brief. Maar Jaap heeft nooit een brief gezien

Jaap en Leontien gaan eindelijk met elkaar in gesprek. Leontien vertelt over de brief die ze naar hem had gestuurd. Omdat ze geen antwoord kreeg, vertrok ze.

Vorige week: Leontien herkent Jaap meteen. Maar het gesprek loopt wat stroef.

“Een volwassen dochter,” herhaalt Jaap. Leontien knikt. Dan zegt ze: “Ik moet over een uur op een afspraak zijn. Als jullie me willen excuseren? Ik ga alvast de spullen binnen zetten.”

“Je moet weg, ja, ik begrijp het,” zegt Jaap. Hij schiet overeind. “We willen je niet tot last zijn.” Sanne geeft hem een schopje. Hij schrikt ervan en zegt: “Ik wil je nog wel graag spreken, Leontien. Misschien met z’n tweeën? Er is een vraag die ik je wil stellen. Iets waar ik altijd mee heb rondgelopen en wat me niet met rust laat.” Leontien maakt een afwerend gebaar. “Jaap, daar gaan we het niet meer over hebben. Het was duidelijk destijds, toch? We gaan daar nu geen woorden meer aan vuil maken.”

Tranen

Jaap staat daar maar in dat atelier. Sanne kan hem wel slaan. Hoezo was het wel duidelijk destijds? Kom op, Jaap! Als Leontien langs hen loopt naar buiten, zegt ze: “Wat was wel duidelijk destijds?” Leontien stopt. Ze heeft tranen in haar ogen, ziet Sanne.

“Ja, daar ga ik weer. Tranen. Zie je dat? Dat is nog steeds die machteloze woede! Jammer als je je er beroerd over voelt, maar ik wil het niet meer oprakelen. Het is klaar. Dat boek is dicht, Jaap.” Leontien wrijft over haar handen. Haar vingers trillen.

“Maar ik weet niet wat..,” stamelt Jaap.

“Gaan jullie nu eens zitten, allebei,” beslist Sanne. Ze wijst naar de stoelen. “Vooruit. Ik haal water.”

“Ik moet...” begint Leontien.

“Welnee. Eerst even rustig zitten en praten. Jaap. Vertel. Begin gewoon maar.” Sanne heeft glazen gevonden in het kastje boven het kleine aanrecht. Ze hoort Jaap praten. Dat Leontien ineens weg was. Dat hij haar niet meer kon vinden. En dat hij zijn hele leven heeft gedacht aan dat kind. Dat hij het had weggestopt. Maar dat er angstaanvallen kwamen.

Brief

“Ik had je geschreven,” zegt Leontien. “Dat je er nog op terug kon komen. Maar dat ik wist dat kinderen je toekomst zouden blokkeren. Dat wilde je niet. Daar was je altijd zo duidelijk in.”

“Een brief?” Leontien knikt. “Je reageerde niet. Dus ik ben met mijn vader meegegaan. Hij maakte schilderijen van ons. Ik heb ze boven. En ik zag jou in de ogen van mijn kind. Elke dag weer. Ik kon jou nooit vergeten. Nou ja, dat is uiteindelijk wel gelukt. Er waren veel Griekse mannen.”

“Meer water,” beslist Sanne. Ze vult de glazen bij.

“Ik heb nooit een brief gezien,” fluistert Jaap. En dan, nog zachter: “Ik heb een dochter...”

“Je wilde geen kinderen...”

“Ik was nog zo jong....”

“Ik ook.”

Hij houdt nog steeds van haar

Ze zitten tegenover elkaar, Leontien en Jaap. Ze zijn verzonken in elkaars ogen en Sanne ziet het meteen: zij houdt nog steeds van hem. En hij? Ja. Hij houdt ook nog steeds van haar.

“Ik neem nog een koffie,” zegt ze. “Jullie ook?” Ze laat een cupje in het apparaat vallen en drukt op de knop.

“We hebben heel wat in te halen. En uit te leggen,” zegt Jaap. Hij heeft Leontiens hand gepakt en streelt hem.

“Je hebt ook een kleinzoon,” zegt Leontien. “Yannis. Hij is van 2000.”

“Een jaar ouder dan Rinke,” ontdekt Sanne. Niemand hoort haar. “En mijn dochter?” vraagt Jaap. “Hoe heet zij?” Sanne zet een kop koffie voor Leontien neer en pakt de lege kop van Jaap.

“Jij nog, Jaap?” Hij knikt.

“Helena,” zegt Leontien.

Er komt een echtpaar binnen, zodat het gesprek stokt. Leontien vermant zich en helpt vriendelijk. Jaap ziet bleek en Sanne vraagt zich af hoe dit verder moet.

Volgende week: Sanne laat Jaap en Leontien samen achter om bij te praten.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden