Margriet logo
header sanne juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Jaaps opmerking voelde als een afwijzing. Ze had er niets van gezegd

Sanne reageert nogal heftig op een opmerking van Daan, maar snapt dat er eigenlijk wat anders achter haar reactie zit.

Vorige week: Daan wil iemand aannemen voor de dagen waarop Sanne op Jeppe Jan past

“Over twee weken komen er sollicitanten. Kun je erbij zijn?” vraagt Daan aan Sanne. Het schiet haar een beetje verkeerd. Natuurlijk kan ze erbij zijn. Ze werkt vandaag toch gewoon?
“Je doet nu net alsof ik elke dag op Jeppe Jan pas. Dat zijn toch heus maar twee dagen in de week, hoor,” snauwt ze. Daan staat meteen verontschuldigend met zijn handen omhoog. “Sorry, sorry! Zo bedoelde ik het helemaal niet!”
“Ach, nee. Dat weet ik ook wel,” mompelt Sanne. Het valt haar even zwaar en dat voelt akelig. Onaardig. Niet terecht.

Kleine wereld

Ze is echt dol op dat kleine mannetje. En ze is hartstikke blij dat ze op deze manier zo’n rol in zijn leven mag spelen. Die gaat zich later zijn Omi nog goed herinneren! Maar het herinnert haar ook aan vroeger. Toen ze Wichard had, de mooiste baby van het westelijk halfrond, maar tegelijkertijd de reden waardoor ze bijna het huis niet meer uitkwam. Een man die hele tijden van huis was omdat hij ergens in de wereld op een baggerproject zat, en een baby.

Wat waren toen de mogelijkheden? Je was een ontaarde moeder als je je kind op een crèche gooide en bovendien: je had toch een prima inkomen als gezin? Blijf thuis! Dat zei iedereen. Geniet! Genoot ze? O, vast wel. Bij vlagen. Maar de wereld was zo klein, alleen met dat kindje. Haar moeder dacht er geen seconde over na om te gaan oppassen. Ze hoort het haar nog zo zeggen: “Jij wilde toch een kind?” En haar zusje Cathy kreeg haar kinderen pas een jaar of wat later. Die was met haar Willem een uitzet bij elkaar aan het sparen en kon nergens anders over praten. Andere tijden waren het. Dat beseft Sanne maar al te goed.

Meer genieten

Eigenlijk moet ze haar gedachten in andere banen leiden. Meer genieten van dat jochie, zonder het idee te hebben dat ze op hem past. En maar niet denken aan die nacht dat Jeppe bleef logeren. En Jaap toevallig ook. En dat Jaap na een doorwaakte nacht met Jeppe, die elk uur wakker werd omdat hij zo vol snot zat dat hij niet kon ademen, om zes uur in de ochtend zei: “Het is nu officieel. We hebben een latrelatie. Ik ga pas met je samenwonen als die jongen achttien is.” Hij lachte er uitbundig bij. Maar voor Sanne voelde het als een afwijzing. Ze had er niets van gezegd.

Dat doet ze eigenlijk nu pas, door zo heftig op Daan te reageren. “Sorry,” zegt ze, nu iets luider. “Ik moet me een beetje vermannen. Ik moet denk ik nog een beetje settelen in de nieuwe situatie.”
“Ik hou evengoed van je,” knipoogt Daan.
Ze grijnst terug. “Gelukkig wel.”

De sollicitanten

“Oké,” vervolgt Daan, “Om tien uur komt Diny Speulderman. 56 jaar oud, altijd een eigen winkel gehad in lingerie en nachtkleding. Om halfelf zien we Karina Suluhatepessy, 57, voor tachtig procent afgekeurd voor de thuiszorg vanwege rugklachten en om elf uur Marion Schoonewille, 62 jaar oud, man overleden, melkveebedrijf overgedaan aan twee oudste zonen en nu, schreef ze: ‘Ik wil wel eens iets anders doen!’ Kortom, leuk hè? Ik kan niet wachten!”

Geluksgevoel

Sanne fleurt helemaal op. Drie sollicitanten. Wat een feest. Ze noteert het meteen in haar agenda en ziet dat de komende week al het maanfeest plaatsvindt met juffrouw Schaap.
“Hebben we daar genoeg publiciteit aan gegeven?”
Daan knikt. “Ik zet het nog een keer op Facebook, maar Schaapje heeft al negen aanmeldingen!”
“Ik zet vandaag nog wel de puntjes op de i met Schaapje. Heerlijk,” geniet Sanne.
Dat geluksgevoel blijft. Ook al appt Jaap: ‘Kan dit weekend niet op speurtocht naar Zweldijk. Moet onverwacht naar Antwerpen voor overleg. Vanavond hapje eten?’
‘Gezellig!’ appt ze terug. En: ‘Zweldijk loopt niet weg!’ Jaap appt haar een icoontje van een poppetje met twee armen in knuffelhouding. Daarna komt er een enorm hart, kloppend en wel. En morgen en overmorgen past ze op Jeppe Jan. Zorgeloos. Zoals ze dat vroeger met Wichard nooit kon, maar nu wel. Nu ze beter weet. Toch? En dan appt Schaap.

‘Sanne! Heb jij het weerbericht gezien op de avond van onze vollemaanviering?!’

Volgende week: Sanne geniet volop van de vollemaanviering van Schaap. Cathy wat minder.

Marjan van den Bergredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden