Margriet logo
header sanne juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Jaap zucht zó diep, dat het ergernis bij Sanne opwekt. Ze is toch voor hém op zoek?

Sanne vraagt zich hardop af of Jaap en zij elkaar wat meer de ruimte moeten geven. Of dit wel de beste manier van samenwonen is.

Vorige week: Sanne en Jaap hebben een nieuwe aanwijzing in hun zoektocht naar Leontien.

“Heb jij op internet nog gezocht naar Holly?” Sanne staat in de logeer­kamer naar haar opsporingswand te kijken. Bij de groepsfoto wijzen linten naar kaartjes met: ‘Engelse toeristen’ en: ‘Holly Pannekoek, vriendin van Leontien’. En er hangt een kaartje van het Griekse eiland Samos, dat tot Sannes spijt veel groter is dan ze aanvankelijk hoopte. Het is helemaal niet zo dat alle inwoners van Samos elkaar kennen. Ze had het opgezocht. Op eilandeninfo.nl stond vermeld dat Samos 3.030 keer groter is dan Texel. ‘En ik vind Texel al behoorlijk groot,’ had ze gezucht.

Zuchten

Dat zuchten neemt Jaap spontaan over bij vrijwel elke vraag die Sanne hem stelt. Nu ook. Hij zucht zó diep, dat het een lichte ergernis bij haar opwekt. Ze is toch verdorie vooral voor hém op zoek? Zij hoeft haar kind niet te zoeken. Ze weet precies waar Wichard is. Verdorie. Meteen voelt ze zich licht schuldig door die akelige gedachte.

En weg is Jaap

“Lieverd,” zegt Jaap, “ik heb het geprobeerd, maar ik kan niks vinden. Bij Holly kom ik meteen terecht bij Holly Mae Brood en bij Pannekoek bij Peter Pannekoek. Ik vind het nogal nutteloos om nu alle Pannekoeken te gaan bellen of mailen. Bovendien, ik zit momenteel in een lastige fase met de aankoop van die grond voor de uitbreiding van een indus­trieterrein. Ik heb daar al mijn energie bij nodig en ik zal ook vaak weg zijn. Dus ik wil die hele speurtocht even op een laag pitje zetten, als je het niet erg vindt. Dan slaap ik zolang weer even in de boerderij.”

Sanne loopt de logeer­kamer uit en kijkt naar Jaap die op de bank zit met zijn laptop op z’n knieën en zijn telefoon in zijn hand. De ene mail na de andere geeft een belletje in zijn inbox en af en toe mompelt hij iets heel lelijks aan het adres van wethouders, juristen en beleggers. Het laatste dat Sanne kan verstaan, voordat hij met een ruk opstaat, is: “Dat is snot@4v6d&* de visie van een kanariepiet! Ik moet hier mijn hoofd bij houden, Sanne. Ik ben even weg.” Ze hoort de keukendeur dichtslaan en weg is Jaap.

Moeten ze elkaar meer ruimte geven?

“Aan de kant!” Saar zit braaf en krijgt een snoepje. Sanne zwaait naar de bestuurder van de grijze auto. Niet omdat ze weet wie dat is, maar als bedankje omdat hij haar rustig en ruim passeert.

“Nou ja, er is toch eigenlijk ook niks mis mee dat ik hardop tegen jou praat?” vraagt ze aan Saar. Die kwispelt tevreden. En Sanne bedenkt meteen dat ze anders moet denken. Hoelang zitten Jaap en zij nu alweer bij elkaar? En is dat wel de fijnste manier van samenwonen? Zouden ze elkaar niet meer ruimte moeten geven? Jaap bezit een enorme stolpboerderij, waarvan hij een vierde deel helemaal tot zijn beschikking heeft. In een ander deel woont zijn ex-vrouw Anna met haar partner Marja en in weer een ander deel woont Rinke met haar vriendin Mara en haar zoontje Jeppe Jan. Er staat op dit moment nog een deel leeg. En zij heeft een heerlijk huis, maar echt groot is het niet. Meer een oud landarbeidershuis met een ruime tuin en een groot tuinhuis waar je ook in kunt wonen. Ruimte zat. Waarom zitten we eigenlijk op elkaars lip? Is het niet veel leuker als we gaan latten? Wat meer afstand? Waardoor de momenten dat we samen zijn meer kleur krijgen? En spanning? Ze pakt haar telefoon.

Volgende week: Sanne staat op het punt om Jaap te bellen, maar dan heeft Rinke haar hulp nodig.

Marjan van den Bergredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden