Margriet logo
Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ineens beseft Sanne dat er iemand ontbreekt. ‘Waar is Charly?’ fluistert ze?

Het moment waarop de cadeautjes worden uitgepakt wordt opeens een heel pijnlijk moment.

Vorige week: Wichard vertelt Sanne dat hij Eef wil verrassen met een reis naar Australië.

Met: “Welnee, ik heb alle cadeautjes,” stelt Sanne Jaap gerust. Want die bedacht op het laatste moment dat hij misschien ook een bijdrage moest leveren aan het Sinterklaasfeest bij Wichard en Jennifer. “En ik rijd wel. Kun jij een biertje drinken.” Ze onderdrukt een huppelpas. Ze kan bijna niet wachten op het gezicht van Eefje, als die te horen krijgt dat ze met haar pap en mam op reis gaat naar Australië. Wat een cadeau! En dan haar grote zus opzoeken: Rinke, die met haar grote liefde Charly en haar zoon Jeppe Jan de wereld over gaat reizen. Hoe gaaf is dat? Wat gunt ze haar kleindochter dat enorme avontuur. En die enorme liefde voor dat heerlijke, spontane joch. Charly.
Ze moet steeds weer lachen als ze aan hem denkt. Wat heeft ze genoten van de periode dat ze met hem op de planken stond en dat hij haar tuinman én haar veel jongere minnaar speelde. Wat een heerlijk toneelstuk was dat. Maar nu is hij de minnaar van Rinke. Daar is hij natuurlijk veel meer op zijn plek.

Ze geniet ook van haar zoon, de brave en degelijke Wichard die ineens besloot ook de halve wereld over te reizen. En ze is blij dat hij Rinke niet langer tegenhoudt. Want die moet haar vleugels uitslaan. Dat is zó belangrijk!

Wat een verdriet

Als Sanne en Jaap de kamer binnenkomen, is iedereen er al. De kleine Jeppe Jan loopt nu al te stuiteren van opwinding. Ze omhelst Rinke, die ze alweer een tijdje niet heeft gezien en beseft ineens dat Charly ontbreekt.
“Waar is Charly?” fluistert ze in de omhelzing.
“Het is over,” fluistert Rinke terug.
“Och kind toch,” fluistert Sanne. “En Australië?” Ze voelt hoe haar kleindochter haar hoofd schudt. Nee. Geen Australië. Och hemel. Wat is er gebeurd? Heeft hij...? Of zij...? Wat een verdriet. Die arme Rinke. En niet naar Australië, samen. Shit. Australië. En dan straks dat cadeau! Dat Eef zo blij moet maken! Ze heeft daar duizend euro voor overgemaakt aan Wichard. Omdat het natuurlijk heel duur is. En omdat ze het kan missen. Waarom niet? Maar nu. Wat nu? Zou iemand anders hier al weten dat het over is tussen Rinke en Charly?

Ze is inmiddels gaan zitten. Jennifer babbelt luchtig over van alles en nog wat. Wil Sanne warme banketstaaf? Ja, lekker hè? En koffie? Of liever warme chocolademelk met slagroom? Jaap met een scheutje likeur erin? En neem marsepein, jongens! Als het overblijft, kan ik het beter meteen op mijn heupen plakken!

Er lijkt totaal niks aan de hand. De Oekraiense oma’s komen het feest meevieren, ze zingen liedjes, een buurman rammelt keihard op het raam en dan gaan ze naar de deur om alle pakjes naar binnen te slepen. Wat een spanning. Wat een feest! Sanne wordt er bloednerveus van. Ze ziet hoe Eef de cadeautjes scant. Waar zijn haar pakjes? Ze heeft nog wat voor haar ingepakt. Malle kerstsokken, een deel uit de reeks Mazzelmeiden, een doosje kraaltjes om armbanden mee te maken. Maar het is een zielig hoopje cadeautjes.

Gillen van op winding

Dan neemt Wichard het woord. Plechtig. Hij zegt tegen Eef dat Sinterklaas een brief in haar schoen geeft gedaan. Zou hij nu dat cadeau gaan aanbieden? Weet hij dan niet dat Rinke helemaal niet naar Australië gaat?

Eef komt inmiddels de kamer weer binnen met een brief in haar hand. Ze leest. Hardop. Het rijmt. En als het eenmaal tot haar doordringt, gilt ze van opwinding. Ik ga naar Australië! We komen je opzoeken, Rinke! Ze springt wild door de kamer. En dan ziet Sanne het. Ze ziet hoe Wichard en Jennifer naar Rinke kijken. En ze weet ineens dat zij het weten. O bah. Wat stom. Wat tactloos. Dat had toch wel anders gekund. Met uitleg erbij. Open. Eerlijk. Sjonge jonge. Maar eigenlijk is het nu te laat. Wat moet ik doen? Ze hapt bijna naar adem en ze krijgt weer lucht als Rinke heel hard begint te huilen.

“Dat was de meest verschrikkelijke sinterklaasbijeenkomst die ik ooit heb meegemaakt,” mompelt Jaap naast haar in de auto. “Ik heb ook veel te veel bisschopswijn gedronken van schrik.”

“Ja, dat was niet leuk,” mompelt Sanne. “Maar we kunnen er even niks aan doen, vrees ik.” Ze kijkt opzij. Jaap slaapt.

Volgende week: Sanne maakt zich zorgen om Rinke, maar zit ook volop in de kerstvoorbereidingen.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden