Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Hij heeft geen uitweg meer gezien,’ mompelt Jaap. ‘En toen heeft hij zichzelf tegen een boom aan gereden. Had hij maar om hulp gevraagd’

Sanne wordt opgevangen door Jaap, Daan en Abel en gaat langs bij Schaapje, die verontrustend nieuws heeft.

Vorige week: Sanne komt aan bij Cathy waar ze hoort wat er met Willem is gebeurd.

Als ze op die nieuwjaarsavond eindelijk weer haar auto voor haar huis parkeert, staat Jaap al naast de auto om haar op te vangen. Daan en Abel komen meteen naar buiten en omhelzen haar. En zodra ze op de bank zit, zit Saar tegen haar benen aan alsof ze zich heeft vastgekleefd.

Sanne vertelt. Van Cathy, die nu steun heeft van haar dochters Loes en Marijke, die allebei heel ferm optreden en alles regelen, voor zover dat mogelijk is. Dat ze samen met Cathy naar het mortuarium van het ziekenhuis zijn gereden en dat ze daar Willem hebben geïdentificeerd. Dat iedereen die ze daar opving en begeleidde superlief was en vol zorg, maar dat ze toch bang is dat niemand ooit meer kan vergeten hoe gehavend Willem eruitzag na die enorme klap tegen de boom. Ze vertelt hoe hartverscheurend Cathy huilde. Als een gewond dier, zo klonk het. En dat ze door de pilletjes wat kalmeerde. Dat Loes en Marijke op zoek waren gegaan in de papieren van hun ouders en dat er al meteen vreemde dingen op tafel kwamen: zakelijke leningen, privéleningen, alles bij elkaar voor ruim acht ton. En hypotheekaktes met een totaalbedrag van zó’n hoogte, dat Loes meteen zei dat het huis zwaar onder water stond.

Enorme schulden

“Wat ik zag was duidelijk: Willem en Cathy hebben enorme schulden,” vertelt ze. “En toen Marijke daarover iets vroeg aan Cathy, zei ze dat ze geen idee had. Dat dat Willems expertise was en dat ze dat altijd aan hem overliet.”

“Misschien is het alleen een zakelijke schuld,” oppert Daan. Sanne schudt haar hoofd. “Daar hebben Loes en Marijke meteen naar gezocht. Maar Cathy en Willem zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en de zaak is een simpele eenmans­constructie.”

“Hij heeft geen uitweg meer gezien,” mompelt Jaap. “En toen heeft hij zichzelf tegen een boom aan gereden. Had hij maar om hulp gevraagd.”

“Maar hoe kun je zo in de schulden raken, als je in je eentje een administratiekantoor runt? Dan loop je toch geen investeringsrisico? Je hebt klanten voor wie je de administratie verzorgt. En de belastingaangifte. Wat jij doet voor De Roos en de Koekoek,” zegt Abel. Sanne knikt.

“Daar hebben we het over gehad. Maar Cathy klapt bij elke mogelijkheid in elkaar. Had Willem vriendinnen? Aan wie hij zo veel geld uitgaf? Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Dan moet hij wel heel rare cadeaus hebben uitgedeeld. Ik denk eerder aan gokken. Er waren vreemde bankafschrijvingen. Marijke en Loes gaan dat verder uitzoeken. Ze blijven bij hun moeder slapen. Morgen ga ik er weer heen.”

“Maar nu ga ik eerst iets te eten voor je maken,” besluit Jaap. “En een glas wijn voor je inschenken.”

“Ik heb erg veel van Willem gehouden,” zegt ze verdrietig.

Juffrouw Schaap

Die nacht slaapt ze gelukkig als een blok en de volgende ochtend al spreekt ze met Loes af dat ze om twaalf uur zal langskomen.

“Dan is er ook een mevrouw van de uitvaartonderneming. Fijn als jij erbij bent, tante Sanne. Mam is nog nauwelijks aanspreekbaar.”

“Ik ga vanochtend naar juffrouw Schaap,” zegt ze tegen Jaap. Die knikt verstrooid; hij is al verzonken in de eindeloze mails op zijn laptop. Maar het dringt wel tot hem door wat Sanne gaat doen, want hij klapt even zijn laptop dicht en zegt: “Als ik iets voor je kan betekenen, moet je niet aarzelen, hè? Ik wil met alle liefde ook de administratie van Willem induiken en kijken wat ik nog kan redden.”

“Dat zal ik doorgeven. Misschien een goed idee.”
Ze zwaait een handkus, aait Saar over haar bol en vertrekt. Op weg naar het kleine huis van Schaapje voelt ze zich al sterker worden. Alles regelen, daar is ze immers goed in? En dat grote verdriet om haar zwager zal vanaf nu ook rustig verweven met haar leven. Schaapje zal haar daarbij wel helpen, denkt ze vol vertrouwen. Maar dat vertrouwen verdwijnt zodra ze wil aanbellen. Schaap rukt nog voor ze op de bel kan drukken de deur open en zegt: “Dit is veel groter dan jij nu denkt. Kom maar gauw binnen.”

Volgende week: Schaapje vertelt Sanne dat ze op zoek moet naar een kluis, voor antwoorden.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden