Margriet logo
null Beeld

PREMIUM

Het toneelstuk heeft Sanne volkomen in de greep

“Nee! Je gaat niet met hem duelleren!” Sanne gilt het uit en zit meteen rechtop in haar bed. “Je droomt, liefie,” sust Jaap. Ze kijkt hem verwilderd aan en ziet, nog half verstrikt in haar nachtmerrie, Jaap rug aan rug staan met haar jonge toneelminnaar, tuinman John, gespeeld door Charly Blom.

Vorige week: Sanne heeft een heel fijn en verhelderend zoom-gesprek met debby.

“Och hemel, jullie gingen dertig passen nemen en dan op elkaar schieten!” hijgt ze. “Dat mag je nooit doen, lieverd! Nooit!” “Nou, dat beloof ik,” antwoordt Jaap droog. Hij laat zijn benen uit bed zakken. “Ik ga een glas water halen. Dan kun je even helemaal wakker worden. En daarna slaap je weer lekker door. Afgesproken?” Sanne knikt.

Ze repeteert de hele dag voor het toneelstuk

Het toneelstuk heeft haar volkomen in de greep. Ze ademt de rol van Lady Rose, repeteert de hele dag allerlei scènes en loopt om te oefenen dagelijks een uur rond in de lange wijde rok die ze op het toneel moet dragen. Zelfs op de dag dat Rinke Jeppe Jan komt afleveren voor een dagje oppas loopt Sanne rond in haar lange rok.

De sterren van de hemel

“Ha, Lady Rose!” groet Rinke. “Omi!” roept Jeppe Jan. Hij stort zich tegen haar lange rok en Sanne pakt hem meteen op. “Ik ga me maar snel verkleden, hè, lekkere aap van me?” Ze krijgt twee armpjes om haar nek en een natte veeg die op een kus moet lijken. “Je zit er helemaal in, hè?” lacht Rinke. “Het wordt zo’n leuk toneelstuk, oma Sanne. Ik vind het zo knap wat je doet. Jullie spelen echt de sterren van de hemel!” “Ja, ja, Charly bedoel je! Jouw ster! Toch?” Als Sanne ziet hoe Rinke ongemakkelijk aarzelt, zegt ze: “Ik plaag je maar, hoor liefie. Zeg maar lekker niks. Ik heb daar niks mee te maken! Ik geef Jeppe Jan nog even aan je en ren naar boven om een spijkerbroek aan te trekken.”

Lees ook:
Een vrachtwagen rijdt de parkeerplaats op, met een bestelling voor Sanne

Het moet ingewikkeld zijn voor Rinke

Als ze zich boven uit de lange Victoriaanse rok wurmt, bedenkt ze hoe ingewikkeld het moet zijn voor Rinke. Zo jong en dan al zo veel verantwoordelijkheid. Wat een uitdaging om helemaal alleen die kleine Jeppe Jan op te voeden. Nou ja… Ze heeft natuurlijk de Jacobians. En Mara, haar vriendin. Maar het is toch anders. En je helemaal onbekommerd in een leuke flirt storten met een jongen als Charly, dat doe je dan niet zomaar. En dat is toch eigenlijk heel erg verdrietig. Dat gunt ze haar kleindochter van harte. Gewoon lekker onbekommerd relaties aangaan en ze ook weer uitmaken, als het zo uitkomt. Omdat dat bij je leeftijd past. En bij de fase waarin je op zoek bent, maar nog lang niet hoeft te kiezen. Niet definitief in elk geval. Ze zucht ervan, ritst haar spijkerbroek dicht en gaat snel naar beneden. Daar zit haar kleindochter Rinke met Jeppe Jan op schoot. Ze hebben de dekenkist opengemaakt waar het speelgoed in zit. Jeppe Jan heeft een boekje uit de kist gepakt en zit daar nu in te bladeren. Rinke vertelt en wijst aan. “Zo. Dat neem ik van je over. Ga jij maar gauw op pad!” zegt Sanne.

Ze telt de dagen af

“Je hebt me nog niet eens gevraagd wat ik ga doen!” “Nee, waarom? Dat maakt toch niet uit?” “Ik ga naar een kunstbeurs,” vertelt Rinke. Ze vertelt, dolenthousiast over de fotograaf die op die kunstbeurs een groot aantal foto’s te koop aanbiedt en dat ze zo’n fan van hem is. “Maar ik kan dat nog niet betalen, hoor, oma Sanne. Ik ga gewoon kijken.” “Is het voor je werk? Voor de krant?” vraagt Sanne nog, als Rinke al naar de deur loopt. Die schudt haar hoofd. “Het is zomaar. Voor de leuk. Met Charly.” Sanne krijgt een glimlach op haar gezicht, die voor haar gevoel haar ene oorlel met haar andere verbindt. “Met Charly!” herhaalt ze. Rinke knipoogt. En Sanne wuift: “Ga maar gauw! Jeppe Jan, zeg maar: dag mama!” Jeppe Jan zwijgt, maar hij zwaait wel. Dan kijkt hij weer in het boek en zegt: “Boek!”

Als Rinke haar zoon die avond weer oppikt, is er geen ruimte om te informeren naar de kunstbeursdate; Jaap zit aan tafel en Daan en Abel zijn net langs gewipt voor een glas wijn. Niet vergeten nog naar te vragen, neemt Sanne zich voor. Maar dat vergeet ze totaal. Want de rest van de week staat in het teken van de generale repetitie van The Lady en haar Lover. Ze telt de dagen af.

Volgende week: Eindelijk is het langverwachte moment daar: de première van het toneelstuk.

Over Marjan: Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar twee labradors, haar kippen en haar Jan! Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website en op Facebook.

Redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden