Margriet logo
Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Er hangt een wolk van energie en geluk om je heen,’ zegt Schaapje op een dag

Sanne komt in de Sinterklaas- én kerststemming en dat draagt allemaal bij aan haar geluksgevoel.

Vorige week: Jaap vraagt Sanne of hij weer bij Sanne terug mag komen. Hij mist haar.

“O, had ik dat geheim moeten houden?” vraagt Marion verbaasd.

Sanne kijkt haar kritisch aan. Rare roddeltante is die Marion. Ze had zich al voorgenomen niets meer te vertellen in het koffie-­uurtje als Marion erbij is, maar wat antwoordt ze op zo’n vraag?

“Wat had ze geheim moeten houden?” vraagt Daan meteen.

“Marion kwam bij de bakker mijn zus Cathy tegen en heeft toen verslag gedaan van hoe ik uit Samos terugkwam,” deelt Sanne mee. En voor Marion iets kan zeggen, voegt ze eraan toe: “Dat had ze niet geheim hoeven houden, hoor. Als je dat zelf niet aanvoelt, kan niemand je dat op deze leeftijd nog leren. Zo, jongens, ik ga weer aan de slag met de administratie.” Ze staat meteen op en loopt weg. Ergens diep binnen in haar pruttelt er nog wat. Maar het raakt niet aan de kook en ze is erg tevreden over dit optreden. Dan gaat haar hele leven in een stroomversnelling. Wichard nodigt haar uit voor de sinterklaasviering bij hem thuis met Eef die daar natuurlijk al veel te groot voor is en met Rinke en kleinzoon Jeppe Jan die er voorlopig nog helemaal de leeftijd voor heeft.

Bijzonder plan

“Wat vind je, mam?”

“Hartstikke leuk!”

Wichard heeft ook nog een bijzonder plan. Want ze heeft toch gehoord van de plannen van Rinke? Om met Charly naar Australië te gaan? Backpacken en zo? Sanne knikt. Ja, daar had Rinke het over. Maar dat was bijna terloops. Ze had nooit de indruk gehad dat die plannen al definitief waren. Australië. Ze snapt het wel. De wereld verkennen, wie wil dat nu niet? En nu kan Rinke het nog doen. Ze had er eigenlijk weinig bij stilgestaan. Die Rinke. Wat een avontuur! De voetjes van Jeppe gaan straks de hele wereld over! Wichard vertelt dat hij dat plan aanvankelijk totaal niet zag zitten. Wat een risico, met zo’n klein kind. Voordat Sanne kan tegenwerpen dat kleine kinderen taai zijn en Rinke heel zorgzaam is, zegt Wichard tot haar verrassing: “Nu hebben wij besloten, Jennifer en ik dus, om met Eef ook naar Australië te gaan. Een rondreis voor een paar weken. Dan zoeken we Rinke op. Voor Eef is dat een droom die uitkomt! En dat cadeau geven we haar met Sinterklaas. Wil je meebetalen?!”

“Tuurlijk! Supergaaf!” zegt Sanne.

“Dus mondje dicht, mam!” zegt Wichard nog. Hij klinkt helemaal enthousiast.

Energie en geluk

Omdat ze nu compleet in een sinterklaasstroomversnelling is beland, gaat ze voor iedereen aan de slag. Ze koopt cadeautjes, maakt gedichten en legt een hele verzameling verrassingen aan. Voor Jeppe Jan koopt ze een grote uitgave van De gele ballon, het prentenboek van Charlotte Dematons. Ze heeft er nu al zin in om samen met hem op elke plaat te zoeken naar het autootje en naar de boef en naar de fakir en natuurlijk naar de ballon. En er komt een klein gedichtje bij voor die puk. Traditie is traditie!

Tussendoor haalt ze Jaap op van Schiphol. Als hij zijn armen om haar heen slaat, zegt hij: “Ik voel me weer thuis. Eindelijk thuis.” En zo voelt Sanne dat precies hetzelfde. Bij Schaap gaat ze tegenwoordig vaak langs. Even naar de pipowagen, even langs haar huis. “Er hangt een wolk van energie en geluk om je heen,” zegt Schaapje op een dag. “Het is prachtig om te zien.”

Geluksgevoel

En tot slot besluit ze om alvast een kerstboom te kopen. Het is nog niet eens sinterklaas, maar wat kan het schelen? Ze heeft er zo’n zin in!

“Dan hebben we er alvast eentje binnen,” zegt ze tegen Jaap, die even verbaasd opkijkt. “En dan nemen we er later nog eentje buiten.”

Alles draagt bij aan dat geluksgevoel dat haar helemaal vervult. En elke ochtend wordt ze wakker in dankbaarheid voor alweer een nieuwe dag met Jaap en alle anderen van wie ze zo veel houdt.

Op 5 december heeft ze een zak vol cadeautjes bij zich, voor Schaapje, Daan, Abel en Marion. Met kleine grappige gedichtjes. Maar voordat ze kan gaan uitdelen, zegt Marion met een uitgestreken gezicht: “Ik ben er vandaag voor het laatst. Ik heb een andere baan.”

“Wat fijn!” juicht Sanne hardop.

Volgende week: een cadeau voor Eef leidt tot een ongemakkelijke sfeer.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden