Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dit heeft ze niet goed gedaan, beseft Sanne. Het is allemaal prachtig, zo’n oude liefde, maar nu is zij met hem

Sanne staat erop dat Jaap en Leontien samen in de winkel blijven om met elkaar te praten. Daar krijgt ze al snel spijt van.

Vorige week: Leontien vertelt Jaap over een brief aan hem. Maar Jaap heeft die nooit gezien.

Als het Engelse echtpaar eindelijk de winkel heeft verlaten, zegt Sanne: “Weet je wat jullie moeten doen? De zaak sluiten en uitgebreid de tijd nemen om te praten. Dan laat ik jullie alleen. Oké?”

Leontien knikt meteen. Ja, dat is goed. Jaap knikt mee.

“Nou, dan ga ik. Geef maar een belletje? Goed?” Weer knikt hij.

Als ze de deur uitloopt, roept ze nog bemoedigend: “Gooi de zaak even op slot. Veel rustiger!”

Oude liefde

Het straatje lijkt smaller, als Sanne terugloopt. De keitjes in de weg zijn hobbeliger, de zon straalt genadelozer. Ze loopt zo veel mogelijk in de scha­duw en als ze weer op de boulevard staat, heft ze even haar hoofd om de zeewind te voelen die langs haar wangen strijkt. Ze loopt in de richting van haar B&B. Zal ik op het dakterras gaan zitten? Naar het strand gaan? Nog wat winkeltjes langs? De auto pakken en een rondje gaan rijden? Het lijkt allemaal niet aanlokkelijk zonder Jaap. Jaap. Verdorie. Dit heeft ze niet goed gedaan, beseft ze. Daar had ze gewoon bij moeten blijven zitten. Het is allemaal prachtig, zo’n oude liefde, maar nu is zij met hem. En hij met haar.

“Hey you!” klinkt er met een zwaar accent vanaf het terras. Daar zitten Kostas en Dimitri in de schaduw, het schaakbord tussen hen in. Kostas zwaait en wenkt. Dimitri knikt haar breed lachend toe.

“You alone?” vraagt Kostas brutaal. Ze knikt.

“You coffee!” Dimitri wenkt Mateo, die meteen naar binnen gaat om een rondje koffie te halen met glazen water erbij.

‘Poor you’

“Husband ill?” Sanne schudt haar hoofd en legt het maar allemaal uit. Wat kan het haar ook schelen. Waarom zou ze erom jokken. Husband is niet ziek. Husband is nu bij Leontien. Ze praten samen, want ze waren lovers, heel lang geleden. En husband heeft nu ontdekt dat hij een dochter heeft.

“Aaaah, Helena,” knikt Dimitri. Hij trekt een ernstig gezicht en legt even troostend zijn hand op Sannes arm. Daar is de koffie.

“You drink. Poor you,” fluistert Kostas. Sanne neemt een slokje van de sterke zwarte koffie. Ze neemt er meteen een slok water achteraan.

“Strong. Good for you,” knikt Dimitri.

“And now what?” vraagt Kostas. Tja, wat nu. Jaap heeft ook nog een kleizoon. Ja, de mannen knikken. Die kennen ze ook. Yannis. Zo heet hij.

‘You must drink’

“Good player,” zegt Dimitri nog. Ook dat nog, denkt Sanne. Een goeie schaakspeler. Briljante jongen waarschijnlijk. Toe maar. Leuk voor Jaap. Haar mond vertrekt even. Dan vertelt ze verder. Over Jaap en Leontien, die nu praten. Dat de zaak op slot is en dat ze de tijd hebben genomen om het verleden in te duiken. Dat Leontien Jaap ooit nog een brief heeft geschreven, maar dat hij die nooit heeft ontvangen. Dat ze erg mooi is, Leontien. Met haar prachtige blauwe ogen en haar asblonde haar. Kostas en Dimitri knikken ijverig. Dat het leek of de jaren waren weggevallen, toen ze tegenover elkaar zaten. En dat ze denkt dat Leontien nog steeds van Jaap houdt. En Jaap van Leontien.

“Aiaiai,” kreunt Kostas. Hij wenkt Mateo en maakt een gebaar. Mateo knikt. Er arriveert een blaadje met drie kleine glaasjes ouzo.

“You must drink,” vindt Kostas.

“Yes. You must,” vindt Dimitri. Ze stoten de glaasjes tegen elkaar aan en tikken de drank achterover. Het gevoel van die drank, die brandend omlaag zakt door haar slokdarm, biedt troost. Er schieten tranen in haar ogen, ze klopt even een paar keer op haar borst, zet het glas met een klap op het blad en kondigt aan: “It helps.” Ze schieten nu alle drie in de lach.

Verhaal

“You have friends,” deelt Kostas plechtig mee. Ze belooft ze op de hoogte te houden. Plechtig. Met twee vingers in de lucht. En dan meldt ze zich af. Ze gaat een boek lezen, op een ligbedje op het dakterras. “How much?” Ze wijst op de drankjes en de koffie. Maar nee! Beledig ze niet hè?

“You come with story!” roept Kostas, die bijna niet kan wachten op de rest van het drama.

Nou ja, ik hoef het in elk geval niet alleen te verwerken, denkt Sanne moedig, als ze eenmaal op het dakterras zit.

Volgende week: als Sanne op een terrasje zit te wachten op haar lunch hoort ze een bekende stem.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden