Margriet logo
Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dan is er eigenlijk nog maar één stukje familie dat ontbreekt. De familie van Jaap

Sanne maakt zich zorgen om Rinke, maar zit ook volop in de kerstvoorbereidingen.

Vorige week: Eef is heel blij met haar sinterklaascadeau, Rinke kan alleen maar huilen.

De tijd tussen Sinterklaas en kerst is het razend druk in De Roos en de Koekoek. Alles staat in het teken van licht en alles ruikt naar dennentakken. En al die tijd is Sannes hart zwaar van medelijden met haar kleindochter Rinke. Wat een verdriet zit daar. Ze heeft geappt. ‘Liefie, als je wilt praten? Ik ben er voor je!’ Ze heeft gemaild, lief en voorzichtig, om maar te laten zien dat haar deur wijd open staat en haar hart ook. En ze heeft gebeld. Maar Rinke is onbereikbaar. Ze kreeg ergens wel een verdwaald appje waarin stond dat alles oké was. En: ‘Bel je later, lieve oma Sanne!’

Kerstdiner

Dus werpt Sanne zich op het grote kerstdiner dat ze weer wil organiseren, zolang iedereen nog corona-vrij is en ze weer gezellig met elkaar aan tafel kunnen. Haar zus Cathy en zwager Willem nemen een hazenstoof mee, want die hebben een buurman die jaagt. “Zo stoer is dat, hè? Ik zeg maar steeds, Will, waarom ga jij je jachtakte niet halen! Maar Will heeft zo’n klein hart hè? Die kan het niet. Iets doodschieten, bedoel ik. Maar dat wild opeten, daar heeft hij dan weer geen moeite mee. Vreemd is dat toch. Ik vind...” Daar breekt Sanne haar af. Ze regelt dat juffrouw Schaap rodekool, aardappelpuree en stoofpeertjes maakt, Daan en Abel doen een visschotel als voorgerecht. De Oekraïense oppasoma’s Lenka en Yulia maken koekjes en taart voor het nagerecht, Anna en Marja uit de stolp verzorgen de kleine hapjes, Wichard, Jennifer en Eefje nemen champagne mee en een dessertwijn. Vriendin Marleen is met haar Paul op wintersport, Ria en Donny hebben Jakoetsk verruild voor een expeditie in Californië, maar Donny’s moeder Andrea komt ook en hoeft helemaal niks mee te nemen. En Rinke komt. Met Jeppe Jan. Sanne haalt opgelucht adem als ze die bevestiging eindelijk krijgt.

‘Ja, ik kom. Mag Jeppe bij jou slapen die nacht? Ik moet Tweede Kerstdag twee verslagen doen van streekevenementen, dus ik ga al vroeg op pad,’ appt Rinke. ‘Dan komen de oppasoma’s hem de volgende ochtend wel halen.’

‘Tuurlijk. Hoeft Jeppe lekker zijn bedje niet uit en de kou in,’ appt Sanne terug.

De familie van Jaap

En dan is er eigenlijk nog maar één stukje familie dat ontbreekt. De familie van Jaap: Leontien, Helena en Yannis. “Ze uitnodigen? Serieus?” Jaap kijkt er verrast van op. “Het is kerst!” Voor Sanne zegt dat alles. Met kerst moet je bij elkaar zijn. Met alle mensen van wie je houdt. Klaar. Wat niet kan, dat kan niet. Maar wat wel mogelijk is? Regel dat! Jaap grijnst. Hij mailt meteen. Doet zelfs een aanbod om de reis te betalen. Maar bijna per kerende mail krijgt hij antwoord. Ze komen graag, maar dan volgend jaar! Leontien is druk bezig met verhuizen naar Athene en er moet zo veel gebeuren in haar nieuwe appartement, dat het gewoon te veel is voor nu. Ze vindt het echt jammer. Maar nu kunnen ze er alvast rekening mee houden! Voorpret is goud waard en 2023, dan komen ze naar Nederland.

“Heerlijk,” fluistert Sanne, als ze de reactie leest.

“Het maakt mijn leven heel compleet,” zegt Jaap.

“Toch zijn we nog iets vergeten,” bedenkt Sanne ineens. “Als jij je kind had gevonden, zou je bloemen brengen op het graf van Tineke.”

“Ach ja, de moeder van Leontien. Dat moeten we morgen maar meteen doen.” Hij zoekt in zijn telefoon naar het nummer van Bertus, de oude baas met wie ze in de kroeg kennis maakten en die ze naar het graf had geleid.

Twee bossen bloemen

“Ik bel Bertus,” zegt hij. Ach ja, de jeugdliefde van Tineke, denkt Sanne. Wat een ontroerende bekentenis was dat. Maar het nummer is niet beschikbaar. Hij zoekt het nummer van het café, waar hij te horen krijgt: “Bertus van Kampen? Nee, die is alweer een halfjaar geleden overleden. Ja! Hij ligt op het kerkhof.”

“Dat worden twee bossen bloemen,” zegt Jaap schor. “Ik schiet er even van vol.”

Ze leggen die volgende dag twee grote kerststukken op twee graven. Bertus ligt naast zijn geliefde Tineke, precies zoals hij graag wilde.

Op de autoradio klinkt kerstmuziek als ze naar huis rijden en bij de meeste huizen hangen lichtjes. Sannes telefoon gaat. Het is Rinke.

Volgende week: Sanne heeft een vreemde droom met een behoorlijk realistisch einde.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden