Margriet logo
header Rinke juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUMAflevering 5

Ze probeert zo hard als maar kan mee te zingen, zodat ze de knoop in haar maag even kan vergeten

Op van de zenuwen rijdt Rinke naar haar vader Wichard en stiefmoeder MamaJen.

Vorige week: Gewoon ‘een’ vriend?

“OMG en toen zei hij dat hij meer wilde zijn dan ‘gewoon een vriend’.”
Mara gilt het uit. “Je hebt gewoon een relatie! No more single mom!”

“Nou nou, niet meteen te hard van stapel,” lacht Rinke naar haar enthousiaste vriendin. “Ik bedoel, hij heeft Jeppe nu voor het eerst gezien. En ik denk dat jongens van zijn leeftijd er echt niet op zitten te wachten om surrogaatpapa te gaan spelen. Laten we eerst maar afwachten hoe het tussen ons loopt. Maar speaking of… zou jij Jeppe vanavond misschien op bed kunnen leggen? Ik wil graag iets met mijn vader bespreken. En ik denk dat het wel een latertje kan worden.”

Onvoorwaardelijke steun

Natuurlijk wil Mara dat. Ze is dol op die kleine. Best handig, zo’n vriendin die in hetzelfde huis woont. Als we het dan toch over surrogaat hebben, Mara komt het dichtst bij die definitie. Vanaf het eerste moment dat Rinke wist dat ze zwanger was, is Mara er voor haar, en voor hen, geweest. Ze bood Rinke direct aan om bij haar te komen wonen. Bij haar vond ze rust, nadat ze in de chaos van een ongeplande zwangerschap terecht was gekomen. Zij was het die haar had vastgepakt toen ze besloot om er alleen voor te gaan. En toen Rinke de mogelijkheid kreeg om in de boerderij van Jaap te komen wonen, zei Mara direct dat ze mee zou verhuizen. Rinke had niet langer het gevoel dat ze het allemaal alleen hoefde te doen, dit zouden ze samen doen. Ze had zich echt geen raad geweten zonder de onvoorwaardelijke steun van haar beste vriendin.

“Joh! Ik dacht dat je die relatie met Charly uitgebreid en romantisch wilde gaan vieren,” knipoogt Mara ondeugend, terwijl ze Jeppe oppakt. “Zo, kleine kerel, wij gaan jou eerst even lekker in bad doen. Dan schuiven we je zo fris je bedje in. Ga jij maar naar je vader, Rinke. Wij redden ons hier wel.”

Meisjesdroom

Op de radio in de auto hoort Rinke een van haar lievelingsliedjes van het moment. Your power van zangeres Billie Eilish. Ze probeert zo hard als maar kan mee te zingen, zodat ze de knoop in haar maag even kan vergeten. Ze lacht hardop om haar ongelooflijk valse noten. Nee, zingen kan ze echt niet. Die meisjesdroom van zangeres worden moet ze echt laten varen. Maar het lucht wel even op, zo alleen in de auto.

Als ze een tijdje later aanbelt bij haar vader en MamaJen, voelt ze zich al een stuk relaxter. Jennifer geeft haar een dikke knuffel en Wichard, haar vader, staat nog druk in de keuken te poetsen. Neat freak, denkt Rinke terwijl ze de verhalen over school van haar halfzusje Eefje aanhoort. Pas na drie TikTok-dansjes van Eef komt hij de woonkamer binnen met drie latte macchiato’s, een glaasje water en vier koekjes, keurig op een schaaltje.

Stiefmoeder

“Zo, jij wilde ergens over praten. Heb je soms geld nodig?” zegt hij ietwat zakelijk. Jennifer schiet overeind. “Hé, koele kikker… Rink komt hier waarschijnlijk voor iets heel anders. Ze heeft jou nog nooit om geld gevraagd. Het zou fijn zijn als je even naar haar zou luisteren.” Dankbaar knikt Rinke naar haar stiefmoeder. Vreselijk woord eigenlijk. Want Jennifer heeft ze bijna haar hele leven de titel moeder gegeven. Niet zo gek, vanaf haar derde is ze in haar leven geweest. En ze begrijpt Rinke beter dan haar eigen vader. Toch voelt het gek om dit onderwerp nu in haar nabijheid aan te kaarten. “Pap, kunnen we misschien even samen een rondje buiten wandelen?”

Volgende week: Rinke schrikt van de reactie van Wichard.

Annemarie van Looijredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden