header Rinke juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUMAflevering 16

Wat een begin van haar stage. Lekkere eerste indruk, denkt Rinke

De eerste dag van Rinkes stage loopt niet helemaal zoals ze had gehoopt.

Vorige week: Mara's afscheid doet toch een beetje pijn

‘Daar is ze, onze nieuwe stagiaire! Fashionably late, zullen we maar zeggen. Kom binnen Rinke, we zijn al begonnen met de maandagochtendmeeting.”

Met knalrode wangen loopt Rinke de vergaderzaal binnen op de redactie van De Groene Meerbode. Alle aanwezigen kijken haar nieuwsgierig aan. Eduard Verhoeven grijnst terwijl Rinke op de enige vrije stoel aan de vergadertafel gaat zitten. Pal naast de hoofdredacteur. Natuurlijk. “Of wacht… haal even een espresso uit het koffiezetapparaat voor me,” zegt Verhoeven droog. “Weet je ook meteen hoe die werkt.” De rest van de redactie barst in lachen uit.

Ze haat te laat zijn

“REALLY?!” denkt Rinke boos als ze richting het keukentje loopt. Wat een begin van haar stage. Lekkere eerste indruk. Ze heeft er meteen geen zin meer in. Dat had ze toch al niet, want het was een helse ochtend. Jeppe Jan was niet te doen. Krijste de hele boel bij elkaar en was ontroostbaar toen ze hem bij Sanne bracht. Haar oma zei dat ze alles onder controle had en dat Rinke beter kon opschieten. Door de opbreking van de weg kon er best wel eens een file staan op dit tijdstip. Rinke had gelachen… een file, hier?! Dat mag wel in de krant. ‘Nou hup schrijf er maar gelijk een stuk over, dat duurt al eeuwen met die weg,’ zei haar oma. En Sanne had gelijk gehad… er stond wel degelijk een file. Daardoor was Rinke tien minuten later dan gepland bij het pand van De Groene Meerbode aangekomen. En ze haat te laat zijn. Zeker op de eerste dag.

“Trek je maar niks van hem aan hoor. Ed is een beetje een pestkop. Hij is je gewoon aan het testen.” Naast Rinke staat een chique mevrouw die eruitziet alsof ze uit een modetijdschrift is gelopen. Strak mantelpakje, hoge rode hakken en een kapsel alsof ze net bij de hairstylist is weggelopen. “Ik ben Anne-Claire. Welkom bij De Groene. Oh en hij wil graag een dubbele espresso. Voor hij je weer terugstuurt.”

Wees een beetje lief

Anne-Claire loopt met Rinke mee terug de vergaderzaal in en werpt terloops een boze blik naar Verhoeven. De rest van de meeting kan Rinke haar aandacht er nauwelijks bijhouden. In sneltreinvaart behandelt Verhoeven alle agendapunten en als laatste stelt hij Rinke voor aan de rest van de redactie. “En dit is Rinke, ze blijft vijf maanden dus wees een beetje lief voor haar. Fijne werkweek.”

Alle redactieleden lopen naar hun bureau en beginnen met het werk. Alle ogen zijn gelijk gericht op laptop of telefoonschermen. Een beetje vertwijfeld staat Rinke in de kantoortuin. En nu? Een gezette, kalende man stapt uiteindelijk op haar af. ‘Ik ben Dick de Niet, senior redacteur. Je mag de komende tijd met mij meelopen.”

Vanuit haar ooghoek ziet ze hoe Anne-Claire boos voor het bureau van Verhoeven staat. De deur van zijn kamer is dicht, maar ze hoort haar tieren. Pittige tante, denkt Rinke. “Let maar niet op die twee. Altijd ruzie en gedoe,” zegt Dick de Niet alsof hij haar gedachten kan lezen. “Zij is uitgever en dus zijn baas. En ook nog eens zijn vrouw. Dus dan weet je het wel.

Volgende week: Charly en Rinke zijn uitgenodigd voor een etentje bij haar vader

Annemarie van Looijredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden