Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Mag ik je nummer?’ vraagt Tim bijna smekend

Rinke weet dat haar vriendin boos is. Na de preek barst ze in tranen uit. Het is allemaal een beetje veel.

Vorige week: Rinke en Tim staan na hun botsing wat onhandig tegenover elkaar en even laten doet Tim iets waar Rinke eigenlijk al een tijdje naar verlangde.

“Gaat het?” vraagt Tim bezorgd. Rinke weet het even niet. Ze moet nu naar Mara. Snel trekt ze het kletsnatte shirt aan en rent achter haar vriendin aan. Op de dansvloer is ze niet te vinden. Ook Maud en Marie zijn er niet. Rinke raakt in paniek. Wat is het adres van hun huis ook alweer? Hoe moet ze daar komen? O nee… haar jas en de fietssleutel liggen bij Mara in het kluisje.

Ze probeert Mara te bellen. Haar telefoon staat uit. Ook Maud en Marie nemen niet op. Tim is haar gevolgd en staat naast haar op zijn tenen in de drukke menigte te turen. “Volgens mij zie ik haar daar staan,” zegt hij terwijl hij naar de garderobe met de kluisjes wijst.

Ingewikkeld

Rinke weet zich razendsnel door de massa heen te duwen.

“Mara...”

“Kom Rink, we gaan naar huis. Ik geloof dat we wel klaar zijn hier,” zegt Mara lauw. Rinke draait zich om naar Tim die haar op een drafje gevolgd is.

“Hé… we gaan naar huis. Ik zie je wel weer. Volgend jaar op Lowlands ofzo.”

“Mag ik je nummer?” vraagt hij. Bijna smekend.

Rinke antwoordt dat het beter is van niet. “Ingewikkeld, gedoe… geloof me dat wil je niet.”

En dan pakt Mara haar vriendin bij haar hand en ze loodst haar de club uit. Zwijgend fietsen ze naar het studentenhuis. Maud en Marie fietsen een paar meter achter hen aan. Rinke durft niks te zeggen. Vanuit haar ooghoeken ziet ze hoe Mara op haar onderlip bijt. Ze is boos. Ze kent haar vriendin goed.

Preek van Mara

Eenmaal in de kamer van Mara krijgt Rinke de preek te horen. Ze was er al bang voor. Mara tiert. “Wat dacht je wel niet? Ik wil me nergens mee bemoeien, maar je bent echt te ver gegaan nu! Dit kun je Charly niet aandoen. Had je niet kunnen wachten tot hij in Australië zat?”

Rinke barst in tranen uit. Ze wordt al verteerd door schuldgevoel. Naar Charly. Naar Jeppe. Naar Mara. Maar ineens voelt ze een onverklaarbare woede naar boven komen.

“Wie ben jij om zo over mij te oordelen? Jij leeft hier je leuke studentenleven. Elk weekend feestjes. Lekker vrij en blij! Mijn leven is zo anders: ik heb een klein kind, complete chaos op het werk en bovendien woon ik nagenoeg alleen in een boerderij in the middle of nowhere. O ja, en ik heb een vriend die op het punt staat om voor onbepaalde tijd te vertrekken naar Australië. Ik weet het allemaal niet meer, Mara… wat moet ik nou? “

Keuze

Mara komt naast haar zitten. Ze streelt Rinke door haar haar. “O, zo bedoel ik het niet lieverd. Het is ook veel. En tja, die Tim… dat was voor mij op het festival al duidelijk. Maar ga eerst goed nadenken over wat je met Charly wil. Dit kan zo niet langer…”

Mara heeft gelijk. Ze moet met Charly praten. Niet alleen over wat er vanavond is gebeurd met Tim. Maar vooral over de keuze die ze gemaakt heeft. Ze moet het uitspreken. Ze kan hem niet langer aan het lijntje houden.

Volgende week: Rinke heeft de knoop doorgehakt.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden