header Rinke juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUMAflevering 11

Laatst vond Rinke een tas vol lege wijnflessen in de kamer van Mara. Moet ze zich zorgen maken?

Mara is zó razendenthousiast over haar nieuwe huisgenoten dat Rinke er bijna jaloers van wordt.

Vorige week: Wichard reageert zó raar op Charly dat Rinke het even helemaal gehad heeft met haar vader.

‘Op nog geen vijf minuten fietsen van de binnenstad!’
Mara glundert als ze vertelt over haar nieuwe kamer die ze via via in no time heeft weten te regelen. Alsof er geen tekort is aan woningen voor studenten. Ze mocht direct op audiëntie komen. Had een ontzettend goede klik met de andere twee meiden. Maude en Marie – hoe verzin je het? En na vier glazen wijn was alles zo goed als beklonken. Ze is er zelfs al blijven slapen. Op de riante slaapbank in de woonkamer. Dus Rinke kan ook blijven slapen.

Rinke luistert naar de enthousiast verhalen en bekijkt de tientallen foto’s van de kamer die haar vriendin laat zien. Mara ratelt door over terracotta kleuren op de muur, een boho-stijl inrichting en waar ze haar bed wil neerzetten. Wat een piepklein hok, denkt Rinke. Zeker in vergelijking met waar ze nu woont. Een halve boerderij hebben ze met z’n tweetjes. Of nou ja.. drietjes als je Jeppe Jan ook meerekent. Al neemt die kleine keutel niet heel veel ruimte in beslag. Nog niet althans.

Paniek

“Ik ben echt heel blij voor je. Wat is dat snel gegaan. Weet je al wanneer je gaat verhuizen?” vraagt Rinke. Maar als Mara zegt dat ze over een maand gaat vertrekken, wordt Rinke overspoeld door een golf van paniek. En jaloezie. Ze wil het eigenlijk niet toegeven… Mara gaat ook verder met haar leven. Met haar nieuwe besties Maude en Marie. En dat is haar goed recht. Toch heeft Rinke het gevoel dat ze een beetje ‘achter blijft’. En ze heeft nog niets van Claudia gehoord over een stageplek. Nog een golf van paniek zwelt in haar op.

“Hallo, aarde aan Rinke?” Mara staat zwaaiend voor haar neus.
“Sorry… ik schiet even in paniek over mijn eigen stage. Ik heb nog steeds niks gevonden. Het is ook een onmogelijke tijd nu. Ik zal morgen wel met school bellen wat er gebeurt als ik niks kan vinden.”

Daar moet op gedronken worden

“Kom we drinken een klein glaasje, oké? Om te vieren dat ik een kamer heb en dat jij heus wel een leuke stageplek gaat vinden. Dat weet ik zeker!”
Mara heeft de glazen en de fles wijn al gepakt. Het is drie uur in de middag. Rinke bedankt voor het aanbod en ziet hoe Mara in rap tempo haar glas leeg drinkt.

Het valt haar op dat ze de laatste tijd steeds vaker drinkt. Om van alles en nog wat te vieren. In de wereld van Mara valt er altijd wel wat te vieren. Vroeger deden ze dat met chips en chocola. Tegenwoordig gaat er zeker een fles wijn doorheen. Laatst vond Rinke nog een tas vol lege flessen in de kamer van Mara, verstopt achter de deur onder een stapel kleren. Moet ze zich zorgen maken? Moet ze er iets van zeggen? Of bemoeit ze zich dan te veel?

Bij zijn omie wel

Gelukkig klinkt de deurbel luid. Perfecte timing, denkt Rinke. Sanne komt Jeppe Jan terugbrengen van de logeerpartij. Ze is vol lof over hoe hij de hele nacht heeft doorgeslapen. Geen kik gaf hij! Tot zeven uur ’s ochtends, Sanne was zelfs eerder uit de veren. Blijkbaar kan hij het dus bij zijn omie wel, denkt Rinke terwijl ze haar zoontje een stevige knuffel geeft.

“Ik hoop dat jij en Charly een heerlijk romantische avond hebben gehad samen,” zegt Sanne terwijl ze Rinke ondeugend aankijkt. “Ha! Nou… uiteindelijk wel. Maar dat is een lang verhaal en dat hoor je nog wel,” lacht Rinke naar haar veeeel te nieuwsgierige oma. “Want nu gaan we eerst…”

“PEELEEEEEN!!” gilt Jeppe Jan.

Volgende week: Rinke krijgt onverwacht goed nieuws

Annemarie van Looijredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden