Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik vind Cathy prima voor een middag bij oma Sanne. Ik denk dat we allemaal gillend gek worden als ze hier bij ons intrekt,’ zegt Rinke

De Jacobians en Rinke overleggen over het al dan niet opnemen van Cathy in de boerderij. Rinke is fel tegen.

Vorige week: Rinke confronteert Mara met de brieven die op het nachtkastje van Mara lagen. Ze hebben een goed gesprek.

“Ik moet er niet aan denken! Echt no way!”

Ze zitten met z’n allen aan de keukentafel: Marja, Anna, de Oekraïense omaatjes Lenka en Yulia en Jaap, de vriend van haar oma, die de eigenaar is van de boerderij. De vraag werd nogal plomp op tafel gelegd: of Cathy, de zus van oma Sanne, tijdelijk bij hen in de boerderij kon komen wonen. Ze is soort van haar huis uitgezet na het overlijden van Willem. En nu heeft ze met spoed een verblijfplaats nodig. Rinke reageert fel. Misschien iets te fel.

“Oké… ik snap de noodzaak. Maar is er echt geen andere oplossing te bedenken? Ik vind Cathy prima voor een middag bij oma Sanne. Ik denk dat we allemaal gillend gek worden als ze hier bij ons intrekt. En ook al is het tijdelijk… dat is volgens mij een zeer rekbaar begrip voor Cathy. Die zit hier over twintig jaar nog.”

Stuiterkleuter

Jaap lacht zachtjes. En ook Marja en Anna kunnen het niet laten om naar Rinke te knipogen. Lenka en Yulia kennen Cathy ook. Ze woonden eerst samen met hun dochters en kleinkinderen bij haar en Willem in toen ze vanuit hun land naar Nederland vluchtten. Maar al snel gaf Cathy aan dat ze het ‘veels te druk’ vond. Toch zijn ze loyaal en laten in gebrekkig Engels weten dat Cathy wat hen betreft welkom is. “We know difficult to have no home, is sad,” zegt Lenka.

Marja kijkt Rinke aan. Zij en Anna delen hun gedeelte van de boerderij al met de omaatjes. Er zit niks anders op dan dat Cathy in de kamer van Mara zal verblijven. Maar wel de woonkamer, keuken en badkamer met haar delen. Rinke moet er echt niet aan denken. Dan moet ze continu op haar tenen lopen in haar eigen huis. En hoe moet dat Jeppe? Een stuiterkleuter kan Cathy al helemaal niet aan.

De gedachte alleen al!

Jaap zegt dat iedereen er een nachtje over moet slapen. Morgen laat Anna hem weten wat ze hebben besloten. Rinke weet wel waar dat op uit gaat draaien. Ze appt Mara het hele verhaal door. Ook zij kent Cathy en ze zegt dat ze een allergische reactie krijgt, alleen bij de gedachte al. Het gaat gelukkig weer een beetje beter met haar. Maud en Marie hebben haar goed opgevangen bij haar thuiskomst en ze krijgt nu professionele hulp. Toch voelt het voor Rinke alsof ze er niet genoeg kan zijn voor haar vriendin. Met die nare gedachte valt ze uiteindelijk in slaap.

Als Anna ’s ochtends op het raam tikt, voelt het voor Rinke alsof het moment is aangebroken dat ze het huis wordt uitgezet. Maar dan zegt Anna: “Ik heb met Marja gesproken. En we denken allebei dat het niet verstandig is om Cathy hierheen te halen. Voor de algehele rust in de boerderij. Maar vooral voor jou en Jeppe. Rinke… jij blijft hier lekker alleen aan deze kant met die kleine wonen. Er is vast een andere oplossing.”

“De Veluwe!” roept Rinke uit. “Willem en Cathy hebben als het goed is nog een stacaravan ergens op een vakantiepark. Is dat niet iets?”

Volgende week: krijgt Rinke plotseling bezoek van Marijke, die haar iets belangrijks heeft te vertellen.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden