Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ergens heeft Rinke medelijden met Mara. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Rinke viert oudejaarsavond met haar familie en Mara. Vlak voordat het nieuwe jaar begint, krijgt ze een berichtje binnen.

Vorige week: Mara en Rinke hebben het heerlijk samen, de serieuze gesprekken over Mara’s time-out en Tim kunnen wachten.

“Geschorst? Dat meen je niet!”

Mara durft Rinke niet aan te kijken. Zojuist vertelde ze de ware reden van haar twee weken vrij. Dat was niet vrijwillig, maar haar leidinggevende had haar al een paar keer aangesproken op de alchoholwalm ’s ochtends vroeg. Toen ze tijdens een belangrijke meeting te laat was, is ze tijdelijk geschorst. Mara schaamt zich kapot. Maud en Marie weten van niks, Mara’s moeder weet van niks. Alleen aan Rinke heeft ze haar geheim opgebiecht.

“Je hebt hulp nodig, Mara,” zegt Rinke. “En ik wil je helpen. Maar je moet zelf de eerste stap zetten. Je kunt niet alles op het spel zetten.”

Verjaardag

Jeppe Jan roept ineens heel hard “hieperdepiep”. Mara en Rinke schieten in de lach. Hij is alvast aan het oefenen voor de verjaardag van zijn moeder. Oma Sanne heeft hem dat geleerd. Haar verjaardag. Ook dat nog. Snel bedenkt ze dat ze het toch maar moet gaan vieren. En ze appt haar familie met een uitnodiging.

En op oudejaarsavond is het feest in de stolpboerderij. Mara heeft de woonkamer uitbundig versierd, het lijkt wel een kermis met alle kerstversiering, knipperende lichtjes en kleurige ballonnen. Het is ook een raar moment om jarig te zijn… Wichard geeft - zoals elk jaar - een oudejaarslot cadeau met daarbij de standaard woorden dat hij een deel van zijn verjaardagscadeau terug eist als er meer dan drie nullen in het spel zijn. Elk jaar hetzelfde toneelstukje. Hij lacht zelf het hardst om zijn eigen flauwe grap.

Eenzaam

Mara gaat rond met de oliebollen en appelbeignets. Tot nu toe heeft ze geen druppel gedronken - Rinke houdt haar vriendin goed in de gaten. Ergens heeft ze medelijden met Mara. Hoe heeft het zover kunnen komen? Mara gaf snel aan dat ze heus wel inzag dat het een probleem was. En dat ze hulp zou zoeken. Wat moet het eenzaam voor haar zijn geweest om al die tijd met zo’n geheim rond te moeten lopen.

Om 30 seconden voor twaalf staan ze allemaal met een glas in hun handen klaar voor het grote aftelmoment naar het nieuwe jaar. Rinke ziet dat het scherm van haar telefoon oplicht als de laatste tien seconden in gaan. Een berichtje. Van Charly. Na alle nieuwjaarsknuffels en de verplichte koude oliebol snelt Rinke het toilet in om het berichtje te lezen.

Ruimte en rust

‘Lieve Rinke. Gefeliciteerd met je verjaardag. Ik denk aan je. Ik wil je laten weten dat het niet alleen tijd is voor een nieuw jaar. Maar ook voor een nieuw hoofdstuk. Ik vertrek morgenochtend vroeg naar Nieuw Zeeland. Sorry dat ik niets meer heb laten horen. Maar ik had de ruimte en rust nodig om deze stap te kunnen zetten. Ik laat jou los… kies mijn eigen weg. Maar ik wil je bedanken voor de mooie tijd samen. Wellicht ooit komen we elkaar weer tegen als het zo moet zijn… liefs Charly.’

Volgende week: Wichard staat plotseling voor de deur met een vreselijke mededeling.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden