Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

De Sint slaat zijn arm om Rinke heen en knijpt ferm in haar schouder

Rinke en Jeppe gaan samen naar de intocht van Sint en krijgen ’s avonds bezoek.

Vorige week: Rinke neemt het aanbod van Verhoeven aan, maar dat wordt haar niet in dank afgenomen door collega’s.

De Sint is weer in het land. Ook al is hij nog heel klein, Jeppe heeft door dat die man met die baard en die staf en al zijn vrolijk uitgedoste vrienden alleen maar feest, cadeautjes en snaaien betekenen. Zoals afgesproken staat Rinke met Jeppe op het dorpsplein om Sint te verwelkomen. Het is druk. Het is koud.

Charly loopt hier ergens rond. Verkleed als Piet. Ze zijn er in alle kleuren en maten. Ze springen door het publiek, delen zakjes pepernoten uit. De toneelvereniging waar hij lid van is, heeft er veel werk van gemaakt dit jaar. Het is wachten op De Sint.

De arm van Sint

Vanuit haar ooghoeken houdt Rinke scherp in de gaten welke Piet waar is. Ze zou Charly toch uit duizenden moeten herkennen? Maar ze ziet hem niet. Intussen is Jeppe hyper van al het snoepgoed. Hij stuitert mee met de opzwepende sint-liedjes.

Daar issie. “Jeppe, kijk! Daar komt Sinterklaas! Zie je zijn gouden staf?” Rinke tilt hem op. Het mannetje klapt enthousiast in zijn handen. Zijn ogen beginnen te glimmen. Rinke zingt hard mee met Party Piet Pablo: “Dit is de Pieten Sinterklaas Move!”

Sinterklaas komt steeds dichterbij. Ze ziet de mijter in een rechte lijn op haar af komen. “Dag Jeppe Jan. Wat ben jij groot geworden! En dag mama van Jeppe Jan. U ziet er weer stralend uit vandaag.” De Sint slaat zijn arm om haar heen en knijpt ferm in haar schouder.
Rinke kijkt in de ogen van de Sint. Ze herkent hem direct. Daar is hij. Charly. “Ik kom straks naar je toe oké? Dan eten we samen vanavond.”

Voordat ze iets kan zeggen, wordt Charly... eh Sinterklaas bedolven onder enthousiaste kinderen die hem een handje willen geven. Hij draait zich om en geeft haar snel een knipoog. Ze lacht naar hem. En tegelijkertijd schaamt ze zich kapot. Vuile huichelaar, denkt ze over zichzelf.

Cadeautjes

De deurbel gaat aan het einde van de middag net als ze de laatste pannenkoek in de lucht gooit. Ze schrikt en de pannenkoek valt met een doffe plof op de keukenvloer. Tot grote hilariteit van Jeppe. Waarom staat die bel zo knetterhard afgesteld, denkt ze hardop.

Charly komt binnen en pakt haar stevig vast. “Eindelijk! Daar zijn jullie. Wat een dag! Ik ben kapot. Dat valt niet mee hoor, hulp Sint spelen.” Jeppe pakt Charly’s hand en wijst hem op de pannenkoek op de vloer. Samen lachen ze hard. Rinke dekt in de tussentijd de tafel en probeert zo natuurlijk mogelijk te doen. Het zweet staat op haar voorhoofd.

“Kijk eens wat de Sint voor jou heeft meegenomen,” zegt Charly tegen Jeppe. De kleine handjes gritsen het cadeaupapier open. “BING!” roept het mannetje hard. Hij drukt de knuffel van zijn favoriete tekenfilmfiguur meteen tegen zich aan.

“En de goedheiligman heeft ook iets voor je mama…” Charly draait zich om en geeft een luxe cadeautasje met een klein doosje erin aan Rinke. “Maak maar snel open… Ik denk dat je hier heel blij van wordt,” zegt Charly terwijl hij haar verwachtingsvol aankijkt.

“Oh Charly… dit had je echt niet moeten doen…” Rinke legt kettinkje met de zilveren kangoeroe terug in het doosje. Ze kijkt Charly aan: “We moeten praten...”

Volgende week: Rinke kiest voor zichzelf.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden