Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dat wordt vanavond doorwerken, denkt Rinke. Ze moet zich wel goed voorbereiden

Rinke krijgt spannend nieuws te horen op haar stage.

Vorige week: Wichard reageert alles behalve enthousiast op de reisplannen van Rinke.

“Kunnen jullie allemaal even naar de vergaderruimte komen?”

Het gezicht van de hoofdredacteur Eduard Verhoeven staat serieus. Gelaten lopen de redactieleden naar de zaal. Het is duidelijk dat er geen leuke boodschap gaat komen. Rinke twijfelt of ze mee moet gaan. Ze is na al die maanden wel onderdeel van het team geworden. Maar toch voelt het op dit soort momenten ongepast om die plek op te eisen.

Verhoeven wuift naar haar. “Rinke, dit gaat jou ook aan. Kom je ook?”

Reorganisatie

“Ik ga er niet omheen draaien,” zegt Verhoeven met een diepe zucht. “Het gaat al een tijdje niet goed met de krant. Daarom zullen we nu ingrijpende maatregelen moeten nemen zodat we meer future proof kunnen worden. Er komt een reorganisatie en ik wil iedereen op korte termijn uitnodigen voor een gesprek. Dit zal plaatsvinden met uitgever Anne-Claire en Linda van HR erbij. Je vindt de uitnodiging vandaag nog in jullie inbox. Voor nu wil ik het bij deze boodschap laten. Vragen kun je stellen tijdens het gesprek.”

Rinke’s stagebegeleider Dick de Niet wil weten hoeveel ontslagen er precies gaan vallen. Maar Verhoeven kapt hem af. “Dick, alsjeblieft… wacht er nu even mee.” De hoofdredacteur zit er verslagen bij. Zo heeft Rinke hem nog nooit gezien. Rinke probeert het gezicht van Anne-Claire te lezen, maar zij heeft haar pokerface opgezet. Zelfs als hun blikken elkaar kruisen, gebeurt er niks.

‘Geen zorgen meissie’

Van werken komt de rest van de dag niet veel. Een paar collega’s zijn naar huis gegaan. En anderen zitten zacht bij elkaar te smoezen. Alleen Dick de Niet tikt stug door. “Het krantje moet toch vol…” zegt hij zodra Rinke tegenover hem gaat zitten. Snel zet ze haar laptop aan. Nog drie uur… die twee artikelen moeten wel lukken. De Niet geeft haar een knipoog. “Geen zorgen meissie… ook dit hoort bij de grotemensenwereld. Ik heb al een paar reorganisaties meegemaakt en het altijd overleefd. Ik heb ze allemaal zien komen en gaan.”

Rinke moet even op haar tong bijten. Normaal gesproken had ze op het achterste van haar poten gestaan bij dit soort neerbuigende en seksistische opmerkingen. Maar ze besluit het erbij te laten. Dick is van een andere generatie…

Dat wordt doorwerken

“Oh daar is de mail van Ed. Ik ben morgenochtend gelijk al aan de beurt, ik moet me om half negen melden.” zegt Dick. “Kun jij dat interview met de wethouder over camerabewaking langs de busbaan anders van mij overnemen? Dat kan ik op korte termijn niet verzetten. Ik stuur je gelijk even alle info door. En vooruit… ook welke vragen je wel en vooral absoluut niet moet stellen bij Rogier.”

Dat wordt vanavond doorwerken, denkt Rinke. Ze moet zich wel goed voorbereiden. Dick is al wekenlang heen en weer aan het bellen met wethouder. Ze kennen elkaar al jaren en spelen zelfs regelmatig tennis met elkaar. Maar aan de telefoon klinken ze niet als vrienden. Ze mag niet onbeslagen ten ijs komen… dit is haar moment.

Als Rinke aan het einde van de avond om elf uur wil afsluiten, hoort ze het geluid van een binnenkomend chat-berichtje op haar laptop. Van Eduard. “Beste Rinke, ik zie dat je nog online bent. Graag nodig ik je uit voor een gesprek. Morgen om 13 uur.”

Volgende week: Rinke staat voor een moeilijke beslissing.

Annemarij van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden