null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoenen of niet? Zo wens je je collega’s het best een gelukkig nieuwjaar

Moet je 2 januari meteen weer aan het werk? Dan krijg je met een lastige kwestie te maken. Hoe kun je je collega's het best gelukkig nieuwjaar wensen? 

Niks zeggen is ook zo gek. Een hand geven voelt misschien afstandelijk en houterig. Maar moet er dan gezoend worden?

Zoenen: ja of nee?

De één is meer van het fysieke contact dan de ander. Je hebt mensen die liever onder het bureau kruipen dan de nieuwjaarswens via twee of drie kussen op de wang te krijgen. Goed nieuws voor hen, want: "Het is niet gebruikelijk om je collega's te zoenen," zegt etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler tegen RTL Nieuws. Ben je hecht met je collega's? Tja, wie houdt je dan tegen? Fóút is het in elk geval niet.

Lichaamstaal

Goede tip: let op de lichaamstaal van je collega als je zelf twijfelt. Dan merk je snel genoeg of diegene zit te wachten op een knuffel, kus, een hand of gewoon helemaal niets. Want eerlijk is eerlijk; een 'Hé, gelukkig nieuwjaar hè, heb je het goed gevierd?' volstaat in de meeste gevallen uitstekend.

Hand

Zit je niet te wachten op een kus of knuffel? Steek dan je hand uit als je collega op je af komt lopen om je gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarmee maak je duidelijk wat je (niet) wilt. Nog beter: zorg ervoor dat er een tafel of iets van een obstakel tussen jullie in staat. Zo voorkom je dat de knuffelbeer van het kantoor je toch te pakken krijgt. Roep desnoods 'gelukkig nieuwjaar!' door het hele kantoor wanneer je 's ochtends binnenkomt, dan ben je er mooi in één keer vanaf.

6 januari

Volgens etiquette-experts is het gebruikelijk om mensen tot 6 januari gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarna is het mosterd na de maaltijd. Dus wil je ongemakkelijke nieuwjaarscapriolen op je werk helemáál voorkomen? Neem dan gewoon lekker vrij of werk thuis tot de zesde, als je werk het toelaat. En anders zul je je er toch echt even doorheen moeten worstelen... ?

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden