Margriet logo
null Beeld

Zó weet je of je in een relatie zit met een narcistisch persoon

We hopen natuurlijk dat je er nooit mee te maken zult krijgen, maar toch blijkt dat heel veel vrouwen in een relatie zitten met een narcistisch iemand. Mocht je twijfelen of jij hiermee te maken hebt, lees dan verder. We hebben een aantal herkenningspunten van zo'n destructieve relatie op een rijtje gezet. 

Merk je dat je in je relatie steeds meer van jezelf verwijderd raakt? Dan zou je in een narcistische relatie kunnen zitten.

Vier symptomen van narcisme

Gedragstherapeut Martin Appelo vertelt aan LINDA.nl dat bij narcisme vier kernsymptomen te herkennen zijn. Allereerst hebben narcisten volgens Appelo een instabiele psychische basis. Daarnaast missen ze het gebrek aan wederkerigheid. Dat houdt in dat het gesprek altijd over hen moet gaan. Ten derde staat een narcist het liefst op de voorgrond en doet zich dan graag beter voor dan dat het echt gaat. Als laatste kunnen narcisten snel geïrriteerd reageren wanneer iemand anders iets niet voor hem of haar wil doen.

Narcistische relatie

Misschien herken je je partner (deels) in bovenstaande omschrijving, maar het kan ook zijn dat je nog veel twijfels hebt. De symptomen om een narcistische relatie te herkennen voeren nog iets verder door. Charlotte van der Hoeven is coach en therapeut gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Aan Ze.nl legt ze uit hoe je een narcistische relatie kunt herkennen. Overigens zijn het vaker mannen die voor de narcistische relatie zorgen dan vrouwen; Appelo vertelt dat zo’n 75 procent van de narcisten man is.

De dynamiek in de relatie

Een narcistische relatie kan heel verwarrend en vooral heel destructief zijn. Achteraf is het veel makkelijker de situatie te beoordelen dan wanneer je er middenin zit. Dat komt doordat een narcist vaak de schuld bij jou neerlegt. Dit kan op zo’n manipulatieve manier zijn dat je aan jezelf begint te twijfelen. Je hoort in een relatie allebei rekening met elkaar te houden, maar in een narcistische relatie wijkt deze dynamiek dus af. Alles is altijd jouw schuld.

Grenzen vervagen

Wanneer je langer in een narcistische relatie bent, kun je steeds verder wegzakken en wennen aan bepaald gedrag. De lijn van grensoverschrijdend gedrag kan hierdoor steeds verder verschuiven. Misschien begint het met af en toe liegen, maar uiteindelijk kun je zelfs in situaties met fysiek geweld terechtkomen. Je kunt je in dit soort situaties heel machteloos voelen, omdat dit zo geleidelijk steeds verder is gegaan. Probeer daarom altijd je eigen grenzen voor ogen te houden. Wanneer een ander dit niet met respect kan behandelen, is het waarschijnlijk beter om niet samen verder te gaan.

Afhankelijk gevoel

Volgens therapeut Van der Hoeven is er bij een narcistische relatie vaak sprake van een soort verslavend gevoel. Ondanks dat je weet dat het niet goed voor je is, kun je het niet laten contact te blijven zoeken met een narcist. Dat komt door trauma-bonding en een fysiologische reactie. Je raakt afhankelijk van een persoon en neemt dus de negatieve kant voor lief. Om hiervan af te komen moet je vooral leren om zelf de macht niet meer uit handen te geven en niet afhankelijk te zijn van anderen.

Lees ook: Dít is de reden waarom veel mensen in een ongelukkige relatie blijven

Bewijsdrang

Door een narcistische relatie ontstaat heel vaak een soort bewijsdrang. Dit komt doordat je partner met opmerkingen of kritiek op jouw karakter je zelfbeeld aantast. Omdat je in je eigen ogen verandert, ontstaat er een soort bewijsdrang om te laten zien hoe je bent. Maar wanneer je in een destructieve relatie zit, zal dit helaas niet helpen. Je wordt daardoor steeds afhankelijker van bevestiging van je partner.

Gefrustreerd gevoel

Al ben je nog zo’n vrolijk persoon, door een narcistische relatie kan jouw slechte kant juist meer de ruimte krijgen. Wanneer je merkt dat je sneller boos bent of eerder gefrustreerd raakt dan je eerder was, zou dit wel eens kunnen komen door dat je in een relatie bent met een narcist. Die wakkert als het ware dit negatieve gevoel bij je aan. Wanneer je merkt dat je verandert is het toch goed om eens na te gaan of dit mogelijk door je relatie komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze.nl, LINDA.nl

Beeld |iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden