Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo maak je het beste van die (onvermijdelijke) vakantieruzie

Opgebouwde stress, jengelende (klein)kinderen, tegenvallend weer, vermoeiende verkeersproblemen, moeheid en sluimerende ergernissen: het kunnen dé ingrediënten zijn voor ruzie op vakantie. Dan komt het soms allemaal samen en barst de bom tussen jou en je (reis)partner.

In de Volkskrant verscheen onlangs een essay van Esma Linnemann over de vakantieruzie. De redacteur legt uit waarom we op vakantie vaak flink tekeer gaan tegen elkaar én geeft tips over hoe je zo’n ruzie op vakantie een beetje slim voert.

Ruzie op vakantie

Volgens Linnemann betekent vakantie plezier, zon, genieten en uitrusten. Maar, volgens haar betekent het ook getuige zijn van elkaars onvolmaaktheden, niet kunnen ontsnappen aan de ander en jezelf offeren op het altaar van gezamenlijke vrije tijd. 'Vakantie houdt soms in: proberen een amorfe groep met tegengestelde belangen één kant op te bewegen; richting dat verdomde streekmuseum van prehistorische vondsten. Mensen vergeten vervolgens slippers, krijgen honger, of willen toch liever naar het strand. Soms willen ze zelfs liever naar huis. En zo lopen de spanningen op.’

Lees ook: 5 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens een ruzie

Slecht ruziemaken vermijden

Bijna onvermijdelijk dus, met wie je ook op vakantie gaat. Of het nou je partner, goede vriendin, je favoriete stelletje of een groep oude studiegenoten is: de vakantieruzie ligt altijd op de loer. Maar hoe ‘handel’ je zo’n ruzie op vakantie nou het allerbeste? Volgens relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven moet je ‘slecht ruziemaken’ ontwijken. Slecht ruziemaken houdt volgens hem in: beledigen, schelden, je stem verheffen en niet iemands gedrag bekritiseren, maar iemands hele persoonlijkheid afkeuren. Hij geeft in de Volkskrant de tip om vooral vanuit jezelf te communiceren: "Maak geen kwetsende verwijten, maar vertel hoe jij je voelt, de zogenoemde ik-boodschap. En stel grenzen. Als je echt wil dat iemand naar je luistert, moet je bereid zijn er consequenties aan te verbinden. Het risico dat je op zo’n moment neemt, is inherent aan een gezonde relatie."

Kinderen

En die kinderen dan, die zijn er opeens 24 uur per dag bij én getuige van de vakantieruzie tussen hun ouders. Pedagogisch onverantwoord? Volgens advocaat en mediator Annelies Verhoeff en kindercoach Inge Marit Wielinga-Pols is ruziën in bijzijn van kinderen helemaal geen ramp. Volgens Verhoeff kan goed ruziën zelfs een breuk voorkomen: "90 procent van de ouders waarmee ik werk, geeft aan: als ik eerder had geweten hoe ik constructief kon ruziemaken, dan waren we niet uit elkaar gegaan, of was het niet zo geëscaleerd."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Gouden tips voor een goede vakantieruzie

De deskundigen hebben 6 tips op een rijtje gezet voor een ‘goede’ vakantieruzie:

  1. Op de bal, niet op de man. Probeer je ergernis niet aan iemands volledige persoonlijkheid te hangen, maar kaart specifiek gedrag of een voorval aan.
  2. Contextualiseer. Wees even begripvol voor de ander als voor jezelf. Als jouw eigen korte lontje aan te weinig slaap is te wijten geldt dit voor de ander misschien ook wel.
  3. Onderhandel. Iedereen die mee op reis is, dus ook de kinderen, heeft recht op een fijne vakantie. Streef dus niet je eigen belang na.
  4. Neem verantwoordelijkheid. Zeg sorry na een domme sneer en vraag aan de ander wat nodig is om het goed te maken.
  5. Weglopen kan, maar zeg wel waar je heen gaat. Niet vergeten dat je in een vreemde omgeving bent.
  6. Verdeel en heers. Vakantie betekent absoluut niet dat je 14 dagen lang, 24 uur per dag met het hele gezelschap alles de hele tijd hetzelfde en gezamenlijk moet doen. Splits op, blijf thuis, ga wandelen en kalmeer.

Het volledige essay vind je hier.

Bron | de Volkskrant

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden