null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó kun je pijn tijdens de seks voorkomen

Pijn bij de seks komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een veel voorkomende klacht en de plek waar de pijn gevoeld wordt is bij iedereen anders. Gelukkig hoef je er niet langer mee rond te lopen, want de meeste pijnklachten zijn te verhelpen.

Ontdek hieronder wat je kunt doen om weer van je seksleven te kunnen genieten en zonder pijn seks te hebben.

Stap 1: Welke pijnklachten ervaar je?

Pijn bij het vrijen dient serieus genomen te worden. Het komt namelijk meer voor dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

  • Buikpijn tijdens en/of na de seks. Pijn in de onderbuik na de seks kan te maken hebben met het aanspannen van de bekkenbodemspieren.
  • Diepe pijn tijdens de seks. Sommige vrouwen ervaren pijn zodra de gemeenschap begint. Vaak gebeurt dit in een bepaalde houding. De gemakkelijkste oplossing is om een houding te zoeken die voor beide aangenaam is.
  • Branderig of schrijnende pijn bij de vagina. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor het branderige gevoel, is er sprake van PVD (Provoked Vulvo Dynia): een branderige pijn bij de ingang van de vagina. Het komt met name voor bij vrouwen rond de 50 jaar.
  • Jeuk na de seks. Als je jeuk ervaart rondom de vagina gecombineerd met een branderig gevoel en veel afscheiding heb je waarschijnlijk last van een vaginale infectie.
  • Droogheid. Om verschillende redenen worden sommige vrouwen niet vochtig genoeg, wat pijn tijdens de seks veroorzaakt. In deze gevallen bevelen experts het gebruik van een glijmiddel aan, naast het verlengen van het voorspel dat voor meer vocht zorgt.

Lees ook

Plassen voor, na, of tijdens de seks? Dít zeggen artsen erover

Stap 2: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Pijn bij het vrijen heeft vaak een grote invloed op de (seksuele) relatie. Het kan ervoor zorgen dat je geen plezier meer beleeft aan seks. Daarom is het belangrijk de oorzaak te achterhalen zodat je er iets tegen kunt doen. Oorzaken kunnen zijn:

  • (On)bewust aanspannen van de bekkenbodemspieren
  • Onvoldoende vochtigheid
  • Vaginale infecties
  • De overgang

Oorzaak 1: (On)bewust aanspannen van de bekkenbodemspieren

Een veel voorkomende oorzaak van pijn bij de seks is het onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor vernauwt de vagina en wordt seks pijnlijk. Vaak heeft deze klacht een psychologische oorzaak. Je kunt bijvoorbeeld in het verleden een vervelende seksuele of pijnlijke ervaring hebben gehad. Maar ook een negatieve ervaring zoals pijn bij het vrijen kan een oorzaak zijn: de volgende keer ben je bang dat het opnieuw pijn gaat doen. Hierdoor kun je onbewust de bekkenbodemspieren aanspannen wat het pijnlijk maakt. Met ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem kun je deze pijn verminderen.

Oorzaak 2: Onvoldoende vochtigheid

Als een vrouw onvoldoende seksueel opgewonden is en de liefde bedrijft met haar partner, kan er pijn ontstaan. Het lichaam is namelijk nog niet klaar voor seks. Als je in dat geval toch doorgaat kunnen er irritaties ontstaan en kan de pijn verergeren. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld een tantra oefening doen, op zoek gaan naar erotische prikkels, een goed glijmiddel gebruiken, meer tijd nemen of een seksuoloog raadplegen.

Lees ook

Heb je geen zin in seks? 3 redenen om er tóch voor te gaan

Oorzaak 3: Vaginale infecties

Een vaginale infectie kan ontstaan door een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormoonveranderingen, het gebruik van zeep maar ook het gebruik van antibiotica, spanning en stress. Meestal zorgt je lichaam er zelf voor dat de balans weer herstelt. Verdwijnen de klachten niet vanzelf? Ga dan langs een huisarts.

Voorkom een vaginale infectie door je vagina te wassen met lauw water, niet te lang te blijven doorlopen met natte badkleding en het regelmatig verwisselen van tampons, maandverband en inlegkruisjes. Vrij vooral niet door met een droge vagina. Als de vaginawand niet vochtig is bij het vrijen, kan de vaginaflora uit balans raken. Hierdoor krijgen schimmels een kans om te groeien en kunnen er vaginale infecties ontstaan.

Oorzaak 4: De overgang

Tijdens de overgang kan de balans in de vagina verstoord worden, waardoor je gemakkelijk infecties kunt krijgen. Een vrouwenlichaam heeft tijdens en na de overgang meer tijd nodig om voldoende bloed naar de vagina te stuwen en vochtig te worden. Neem de tijd voor het voorspel en/of gebruik een goed glijmiddel. Als je ernstige pijn ervaart tijdens de seks, verken dan met elkaar andere mogelijkheden van seks en intimiteit. Heb plezier, geniet van elkaar lichaam en ontspan.

Praat en zoek hulp

Praat over je pijnklachten met je partner, vriendinnen en zoek hulp. Vrijen moet leuk zijn en je hoort het zonder pijn te moeten kunnen ervaren. Als je pijn ervaart, beleeft geen van beiden daar plezier aan. Pijnklachten bij seks is een serieus probleem en komt vaker voor dan je denkt. Hoe moeilijk het ook kan zijn, praat erover. Je huisarts is een eerste noodzakelijke stap voor het vinden van een oplossing en kan je doorverwijzen naar een seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of een andere hulpverlener.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Gezonderleven.com, PSYQ, Depaarsekeizerin.nl

Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbudys.

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden