Zó groot is de invloed van je partner op je voedingskeuze
Vaak delen we eetmomenten met anderen: als we iets te vieren hebben, maar ook gewoon voor de gezelligheid. Daarom is het ook niet zo gek dat het eetgedrag van anderen - bijvoorbeeld je partner - invloed uitoefent op ons eigen eetgedrag.
Vooral bij de wens om af te vallen werkt een partner die betrokken is erg motiverend. Maar hoe groot is deze invloed eigenlijk?
Invloed van onze partner
Voor vrouwen die op hun gewicht proberen te letten, is het erg vervelend als hun partner daar geen rekening mee houdt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je 's avonds op de bank zit en zelfgemaakte havermoutkoekjes snackt, terwijl je partner zich vergrijpt aan een zak chips. Hier heb jij natuurlijk ook wel zin in, ondanks dat je je had voorgenomen om gezonder te eten. In hoeverre heeft je partner invloed op je voedingskeuze?
Sociale netwerken
Desiré is diëtiste en vertelt aan VIVA dat de keuzes, waarbij zelfbeheersing een rol speelt, sterk worden beïnvloed door de mensen in onze nabije omgeving. Vooral als je samenwoont heeft je partner een grote invloed op je voedingskeuze. Dit komt omdat je veel tijd doorbrengt, samen kookt en lekkere boodschappen in huis haalt. Uit onderzoek blijkt dat het afvallen of aankomen in gewicht direct of indirect met sociale netwerken te maken heeft. Als je een partner hebt met overgewicht, wordt het risico dat jijzelf ook te zwaar wordt, met maar liefst veertig procent verhoogd.
Lees ook
Kan je maag echt krimpen als je minder eet?
Spiegelen van gewoontes
Koppels wisselen zowel positieve als negatieve gewoontes uit. Dit is niet alleen te zien in de voeding, maar ook in het gebruik van alcohol, de hoeveelheid beweging en roken. Als een partner een positieve verandering heeft in gezondheidsgedrag, spiegelt de één zich aan de ander. Dit effect zie je ook bij portie groottes: als je partner een bakje chips pakt, zal jij niet zo snel de zak pakken. Of, als je partner maar één keer opschept, zal jij niet zo snel nog een keer opscheppen. Maar ook als je partner een glaasje wijn inschenkt, vind je het ook gezellig om een glaasje mee te drinken.
Volgens Desiré wordt het spiegelen van voedingsgewoontes vooral gezien bij mensen met een lagere zelfcontrole. Heb je een hogere zelfcontrole? Dan is de invloed van je partner minder groot.
Positieve invloed
Als je gezonder wilt eten, dan is het belangrijk dat alleen positiviteit een gewenste invloed heeft op het gezondheidsgedrag. Het uiten van negatieve opmerkingen zal geen gunstig effect hebben op gedragsverandering door je partner. Dit werkt juist averechts en kan voor een lager zelfbeeld en stress zorgen. Bespreek met je partner dat je gezonder wilt eten, wat je wilt doen om dit te bereiken en betrek het op jezelf. Natuurlijk is je partner zelf vrij om te eten wat hij of zij wilt, maar spreek wel af dat dit niet voor je neus opgegeten moet worden.
Maak duidelijke afspraken over (voedings)gewoontes, want omdat we onze partner spiegelen wordt het ons niet makkelijk gemaakt, wanneer zij een zak chips opentrekken.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | VIVA
Beeld | iStock
Margriet 47 ligt nu in de winkel!Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.