Zo beëindig je een vriendschap volgens een psycholoog  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo beëindig je een vriendschap volgens een psycholoog

Vriendschappen verrijken ons leven. Meestal dan, want je kunt ook wel eens bonje krijgen met een vriend of vriendin. Margriet sprak met relatietherapeut Joey Steur van Praktijk de Liefde om te vragen hoe je hiermee om kunt gaan. Zij vertelt hoe je een vriendschap tot een goed einde brengt.

Bij een vriendschap ontstaat een diepe band die voor beide partijen zeer betekenisvol kan zijn. Problemen binnen een relatie zijn een uitdaging, maar binnen een vriendschap net zo goed.

Verschil tussen vriendschap en relatie

Waar zit dat verschil eigenlijk in, tussen een vriendschap en een liefdesrelatie? Joey: “We denken in veel gevallen dat we in vriendschappen meer kunnen hebben van elkaar. Een liefdesrelatie begint meestal met verliefdheid, een vriendschap ontstaat organisch. Daar gaat vaak eerst wat meer tijd overheen, waardoor het er meer ontspannen aan toe gaat. Je zou het meer realistisch kunnen noemen, omdat je geen roze bril op hebt.”

Volgens Joey is het wezenlijke verschil ook dat je bij een vriendschap geen leven samen met elkaar opbouwt. Het huisje-boompje-beestje verhaal. “Het gaat meer over een goede klik met elkaar hebben en elkaar beter leren kennen. Je krijgt energie van elkaar en hoeft verder geen gezin met elkaar te stichten of fysiek heel dichtbij elkaar te komen. Er is bij een vriendschap geen sprake van verlangen. Daardoor is er veel meer rust en ontspanning om een band met iemand op te bouwen,” vult ze aan.

Dit kun je doen als je vriendschap niet lekker loopt

Stel: het loopt niet zo lekker tussen jou en een vriend of vriendin, wat kun je dan het beste doen? Joey raadt aan om open en direct te zijn. “Probeer eerst de vriendschap nog te redden. Bij de meeste mensen zie je dat het langzaam doodbloedt. Maar kijk, als je in één keer niks meer laat horen, laat je iemand eigenlijk ook een beetje bungelen. Als je merkt dat je iets niet fijn vindt in een vriendschap, zou ik erover praten. Vertel bijvoorbeeld dat je merkt dat je andere behoeften hebt. Geef signalen dat je je zorgen maakt over de vriendschap en zoek de kwetsbaarheid op. Als je daar uiteindelijk samen uit komt, verdiept dat de band juist weer. In een goede vriendschap is het onvermijdelijk dat je elkaar soms kwetst. Niet met die bedoeling, maar het gebeurt soms wel.”

Volgens Joey speelt hierbij ook je hechtingsstijl een belangrijke rol. Je hechtingsstijl is de manier waarop je je hecht aan anderen. Je kunt bijvoorbeeld veilig gehecht zijn, dan vind je het makkelijk om je aan anderen te binden. Als je onveilig gehecht bent, zit daar juist vaak angst onder. “Dan vind je het vaak lastiger om confrontaties aan te gaan, omdat je bang bent dat je de ander kwetst of dat er ruzie ontstaat. Wat eronder zit is de angst dat de relatie of vriendschap aangetast wordt.”

De vriendschap opzeggen

Als je een vriendschap wilt veranderen, kun je volgens Joey het beste aangeven wat je wél wilt en niet de focus leggen op wat je niet wilt. Geef vanuit een positieve behoefte aan wat er speelt. “Spreek vanuit rust en niet vanuit frustratie of ruzie. Bijvoorbeeld: ‘Dit is wat me opvalt en dit vind ik moeilijk. Hoe zie jij dat? Ervaar jij dat ook zo?’ Als je dat vanuit een stuk kwetsbaarheid doet, is er een grote kans dat je daar een positieve reactie op krijgt.”

Zo beëindig je een vriendschap

Als het écht niet meer gaat tussen jullie, kun je de vriendschap soms beter opzeggen. Dan kan het volgens Joey beter zijn om het ‘uit te maken’ met die vriend of vriendin. “Dat is beter dan de ander in het ongewisse laten. Je kunt dit namelijk niet doen zónder iemand te kwetsen. Dan heeft de ander ook duidelijkheid en kan ermee verder. Anders blijf je tussen wal en schip hangen. Vaak voel je allebei al wel dat er iets veranderd is: er is bijvoorbeeld minder contact of meer afstand ontstaan. Zeg dat het je niet meer lukt en dat het te veel energie kost. Waarschijnlijk word je allebei emotioneel, maar dat is normaal. Net als bij een liefdesbreuk doet dit veel pijn. Je rouwt om het verlies en voor je systeem is dit afscheid nemen.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden