null Beeld

Zeven redenen waarom glijmiddel ook in jouw nachtkastje thuishoort

Glijmiddel. Anno 2020 koop je het gewoon in je plaatselijke drogist of, lekker anoniem, online. Toch hangt er nog steeds een taboe rond het product dat, volgens sexpert Danny Linden, onterecht vooral geassocieerd wordt met droogte en ouderdom.

Zeven dingen over glijmiddel die je altijd al wilde weten.

Droogte is niet leeftijdsgebonden

Men gaat er doorgaans vanuit dat vaginale droogte alleen bij vrouwen tijdens en na de overgang voorkomt. Maar ook na een bevalling, tijdens een zwangerschap of rondom de menstruatie kun je er last van hebben. Het komt namelijk vooral door hormonale schommelingen dat de vagina minder snel vochtig wordt van zichzelf. Danny Linden, oprichtster van Happy Diva Lubricants en al vijfentwintig jaar werkzaam in de sexbranche, heeft alle klachten voorbij horen komen: “ook heel jonge meisjes kunnen er last van hebben. Er zijn zoveel zaken die effect hebben op ons lichaam, dus ook op je vaginale vochthuishouding, denk aan menstruatie of medicijngebruik. Dan dan zijn glijmiddelen echt nodig om pijnloos van seks te kunnen genieten.”

Na decennia werkzaam te zijn in de sexbranche, kreeg Danny Linden toch een rood hoofd toen een vriendin in de drogist haar voor de grap toeriep: “Moet je geen glijmiddel kopen?” Danny: “Het verbaasde me, maar ik schaamde me echt, omdat ook ik glijmiddelen associeerde met ouderdom en droogte, heel negatief.’ Het gaf haar een missie: glijmiddelen uit het verdomhoekje halen en er een positief, blij en vrouwvriendelijk product van maken. Inmiddels is Happy Diva Lubricants een feit.”

Het is niet alleen een hulpmiddel

In principe maakt iedere vrouw vocht aan, al heeft de een wat langer de tijd nodig dan een ander. Maar wat de meeste mensen nog niet weten is dat een glijmiddel altijd iets toevoegt aan je genot. Ook als je het niet nodig hebt. Danny: “Vergelijk het met je lippen: die kun je prima bevochtigen met je speeksel. Maar smeer je er een zachte lippenbalsem overheen, dan voelt het veel fijner, gladder en zachter. Zo is het ook met glijmiddel, het maakt het huidgevoel sensueler, prettiger. Het is dus veel meer een genotsmiddel dan een hulpmiddel bij droogte.”

Is glijmiddel wel veilig?

Alle glijmiddelen die je kunt kopen zijn getest voordat ze op de markt worden gebracht. Er bestaan verschillende soorten glijmiddel, maar de basis is altijd water of siliconen. Je moet proberen wat je zelf het fijnst vindt. Water droogt sneller in, siliconen glijmiddel is olieachtig en blijft langer glad. Danny: “Ik ben een voorstander van het laatste, omdat je er langer plezier van hebt. Gebruik je condooms, dan is het beter om glijmiddel op waterbasis te gebruiken, want door siliconen kan het condoom scheuren en dat wil je niet.” Voor mensen die snel last hebben van huidirritaties, raad Danny een vegan glijmiddel aan: "dat is voor honderd procent een natuurproduct én geschikt voor de meest gevoelige huid".

Niet alleen voor vrouwen

Ook het idee dat glijmiddel alleen voor vrouwen is, is achterhaald. Want net als voor vrouwen, werkt het voor mannen genotsverhogend. Danny: “als een man met de hand bevredigd wordt, geldt: hoe gladder hoe beter. De penis is een uiterst gevoelig orgaan die het heerlijk vindt om zo nat mogelijk aangeraakt te worden. Dus glijmiddel is net zo'n stimulans voor de man als voor de vrouw.” Voor orale bevrediging bestaan er glijmiddelen met smaakjes, zoals chocola, aardbei en vanille, zodat het feest is voor beide partijen.

Lees ook:

Seks & de overgang: wist jij dat orgasmes tijdens de overgang anders kunnen voelen?

Geen partner nodig

Los van penetratie werkt glijmiddel net zo genotsverhogend tijdens masturbatie. Danny: “Je kunt je misschien wel voorstellen dat het een extra toevoeging is, want het geeft je een heel prettig, extra opwindend gevoel. Ook als je solosex bedrijft. Het geeft meer kwaliteit aan je genot.”

Wordt het niet een enorme kleeftroep?

Danny: "glijmiddel op waterbasis heb je zo weggespoeld. Kies je voor siliconenbasis glijmiddel, dan zou je het zelfs onder de douche kunnen gebruiken, want dat blijft zitten. Maar kijk wel uit dat je niet uitglijdt! Daarna was je het er gewoon weer vanaf met zeep. Spoel jezelf vanonder schoon met de douchekop, de rest van je lichaam kun je met douchegel reinigen."

Nooit te laat voor genot

Dat genieten van glijmiddelen tot op zeer hoge leeftijd gebeurt, ontdekte Danny toen zij als manager van een sexwinkelketen op de Amsterdamse wallen werkte: “Er kwam eens een echtpaar van dik in de tachtig, dat ruzie begon te maken over welke soort glijmiddel er precies gekocht ging worden. Toen wist ik het zeker: genot is er voor alle leeftijden. Wat ik wel erg vind, is dat veel mensen glijmiddelen pas laat ontdekken. Hoe vaak ik niet hoor: dit is zo lekker, had ik dit maar eerder geweten! Daarom vind ik eigenlijk dat deze kennis ook bij de jongere generaties thuishoort. Want het leven is er om optimaal van te genieten, en daar hoort seks zeker bij."

Waar kun je glijmiddel kopen?

Zoek op het internet op 'glijmiddelen kopen', en er verschijnt een scala aan opties waar je het, anoniem en discreet, online kunt bestellen. Vind je het prettig om meer uitleg over de soorten en het gebruik ervan te krijgen, dan kun je, naast sekswinkels, ook gewoon naar de drogist of apotheek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Chantal van Wees

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden