Margriet logo
null Beeld

Zes kenmerken van een ‘bewuste relatie’ volgens Harville Hendrix

Een nieuwe vorm van relatietherapie is imagotherapie, ontwikkeld door Harville Hendrix. Volgens Oprah een ware huwelijks-fluisteraar. Voldoe jij aan alle kenmerken van een bewuste relatie?

  1. Je bent je ervan bewust dat je relatie een verborgen doel heeft: het helen van wonden uit je kindertijd.
  2. Je neemt verantwoordelijkheid voor het duidelijk uitspreken van je behoeftenen wensen naar je partner, in plaats van te verwachten dat hij of zij het wel weet.
  3. Je manier van reageren op je partner is veel bewuster. In een onbewuste relatie heb je de neiging te reageren zonder na te denken.
  4. Je leert de behoeften en wensen van je partner even belangrijk te vinden als die van jezelf.
  5. Je erkent en accepteert de donkere kant van je persoonlijkheid. Je erkent dat je net als ieder ander negatieve trekken hebt en neemt daar verantwoordelijkheid voor. Zo heb je minder de neiging om ze op je partner te projecteren, waardoor de verstandhouding en sfeer verbetert.
  6. Je erkent en accepteert dat het moeilijk is om een goeie relatie op te bouwen. In een onbewuste relatie denk je dat het erom gaat de juiste partner te kiezen, in een bewuste relatie weet je dat het erom gaat de juiste partner te zijn. Als je een realistischer beeld ontwikkelt van wat een liefdesrelatie is, realiseer je je dat een goeie relatie vraagt om commitment (verbintenis en toewijding), discipline en de moed om te groeien en te veranderen; het is hard werken.

Meer weten?

Getting the love you want, Harville Hendrix

willemijntichelaar.nl

Dit is een gedeelte uit het 'Toe aan een relatie-apk?' artikel uit Margriet 2018-11. Dit nummer nabestellen? Dat kan via magazine.nl.

null Beeld

Tekst | Marijke Kolk

Illustratie | Leontine Haverhals

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden