null Beeld

Wil je weten of je relatie goed zit? Kijk dan naar jullie manier van lopen

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van iedere

relatie – of dit nu vriendschappelijk of romantisch is. Door middel van lichaamstaal leren

we elkaar beter begrijpen. Maar wist je dat de manier waarop jij en je

partner samen lopen ook kan helpen om jullie relatie beter te begrijpen?

Lopen kan namelijk ook gezien worden als een vorm van

lichaamstaal.

Stappen aanpassen

Uit onderzoek van de Universiteit van Hong Kong is gebleken dat de manier waarop we lopen veel inzicht kan bieden in onze relatie met iemand. We leren al zo jong lopen, dat we het kunnen doen zonder er over na te denken. Daarom is het zo bijzonder dat onze manier van lopen zich onbewust aanpast (of juist niet) aan de persoon waar we naast lopen.

Hoe gelijker, hoe beter

Het gaat dan om een fenomeen dat synchronisatie heet. De mate van synchronisatie (dus hoe gelijk jullie lopen) in het loopje van jou en je partner of vriendin reflecteert hoe jullie je over elkaar voelen. Hoe gelijker jullie lopen, hoe beter en hechter jullie relatie.

Het onderzoek

De wetenschappers onderzochten dit door mensen van hetzelfde geslacht, die elkaar niet eerder kenden, samen te testen. Ze moesten samen wandelen in stilte, wandelen terwijl ze een gesprek voerden, en vervolgens een vragenlijst invullen. Aan de hand van de resultaten ontdekten de onderzoekers een belangrijke connectie tussen onze eerste indruk van iemand, en onze manier van lopen.

Samen wandelen

Hoe beter onze eerste indruk van iemand is, hoe meer we op hetzelfde tempo lopen als de ander. Vrouwen en ouderen liepen altijd meer gesynchroniseerd dan mannen en jongeren. Maar samen lopen reflecteert niet alleen hoe we ons over iemand voelen, het beïnvloedt onze gevoelens ook. De deelnemers aan het onderzoek gaven na de wandeling een hogere score aan hun wandelpartner.

Tip voor de eerste date

Kortom: ga tijdens een eerste date niet heel de avond in een restaurant zitten, maar maak daarna ook gezellig een wandeling. Niet alleen vindt jouw date je na een wandeling nóg leuker, je kunt ook meteen even testen hoeveel kans van slagen de relatie heeft door goed naar jullie stappen te kijken.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden