Margriet logo
Wat romantisch: dit gebeurt er écht met je hart als je je tot iemand aangetrokken voelt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat romantisch: dit gebeurt er écht met je hart als je je tot iemand aangetrokken voelt

Waarom voel je je tot de een wel romantisch aangetrokken en de ander niet? Je hartslag blijkt hier een heel belangrijke rol in te spelen. Die ander doet namelijk veel meer met je hart dan het alleen sneller te laten kloppen.

En die uitkomst is nog veel romantischer dan wij durfden te dromen.

Lichamelijke reactie op romantiek

Een romantische klik, een vonk, geeft je een bepaald gevoel. Maar hoe uit dat gevoel zich vervolgens in je lichaam? Dat onderzochten wetenschappers van het Leiden Institute for Brain and Cognition. Zij verwachtten dat aantrekkingskracht zich uit in lichaamstaal, zoals oogcontact, gelach en het spiegelen van elkaars houding. Maar er blijkt iets veel diepers te gebeuren. Het valt namelijk letterlijk af te lezen aan je hart, en niet alleen omdat die spreekwoordelijk sneller gaat kloppen.

Onderzoek met blind dates

Aan het onderzoek deden 140 heteroseksuele, vrijgezelle jongeren mee. Voor de blind dates werden zij voorzien van een eye-trackingbril en sensoren die hun hartslag monitorde. Via huidgeleiding werd ook gemeten hoe de transpiratie op hun vingers veranderde. Tijdens de date moesten de deelnemers op drie momenten noteren hoe aantrekkelijk ze elkaar vonden: meteen nadat ze elkaar zagen, nadat ze even hadden gepraat en nadat ze elkaar twee minuten in de ogen hadden aangekeken.

Synchrone hartslag

Bij de deelnemers die aangaven zich tot elkaar aangetrokken te voelen, gebeurde iets bijzonders. “De harten van een stel dat zich tot elkaar aangetrokken voelde, synchroniseerden”, omschrijft psycholoog Eliska Prochazkova in het onderzoeksblad Nature Human Behaviour. “Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de ander. Daalde de hartslag van de een, dan daalde die bij de ander ook. De elektrische geleiding van de huid volgde hetzelfde patroon. Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als er ook een synchronisatie plaatsvindt op dit dieper niveau.”

Lees ook:
Daten na een scheiding? 7 tips die je kunnen helpen de stap te nemen

Onzichtbare lichaamstaal

Maar waarom synchroniseren sommige harten wel met elkaar en andere harten niet? Volgens Prochazkova komt dat door zogenoemde ‘micro-expressies’. “Dit zijn heel kleine signalen die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk aan minuscule knipperingen met de ogen. Omdat je deze micro-expressies onbewust bij een ander waarneemt, voel je je goed. Je merkt dat hij of zij je op een emotioneel niveau begrijpt. Hierdoor stijgt je hartslag.”

Met dit onderzoeksresultaat, is deze studie de eerste die aantoont dat op lichamelijk niveau synchroniseren met een ander een belangrijke voorspelling is van seksuele aantrekkingskracht. Wie had dat gedacht, dat jullie harten op de eerste date mogelijk al synchroon klopten. Veel romantischer wordt het niet, toch?

Bron | Nature Human Behaviour
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden