null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is phubbing en waarom is het slecht voor je relatie?

Niet alleen volwassenen, maar zeker ook kinderen maken zich weleens schuldig aan phubbing: meer aandacht hebben voor je telefoon, dan voor de mensen in je gezelschap. Facebook checken, even kijken naar dat pushbericht van Nu.nl of snel een appje versturen, probeer dan nog maar eens je volledige aandacht erbij te houden.

Phubbing is niet bevorderlijk voor je relatie. Dus wat is de beste manier om ermee te stoppen?

Betekenis phubbing

Je kent het vast wel: je zit gezellig te praten met je partner en ineens begin je af te dwalen naar meldingen op je telefoon. Je luistert nog maar met een half oor, terwijl je scrollt door Instagram, Facebook of even een vriendin terug appt. Eigenlijk best asociaal, want je bent er totaal niet bij met je gedachten. Dit heet nou phubbing.

Phubbing is een samenstelling van de woorden phone (telefoon) en snubbing (snauwen). Toch klopt de betekenis niet helemaal, want het is niet alsof je iemand bewust een slecht gevoel wilt geven als je aandacht naar je telefoon gaat. Je denkt er gewoon niet echt over na, op het moment dat je je telefoon pakt.

Minder attent en onbeleefd

Mariek Vanden Abeele is universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan Tilburg University en zij onderzoekt het fenomeen phubben. Tegen RTL Nieuws vertelt ze dat, hoe meer iemand zijn of haar telefoon gebruikt, waar anderen bij zitten, hoe minder attent en onbeleefd de gesprekspartner wordt bevonden. Je bent officieel aanwezig in een echt gesprek, maar tegelijkertijd ben je ook virtueel aanwezig in een virtueel gesprek of in een virtuele actie. Je bent dus eigenlijk niet echt aanwezig en zo wordt de kwaliteit van het gesprek lager gewaardeerd, dan wanneer je de telefoon in je tas laat liggen.

Lees ook

Dít zijn de gevolgen van een telefoonverslaving

Ook jij maakt je weleens schuldig

Wanneer je met je partner aan de keukentafel zit te eten of samen op de bank zit, wordt het face-to-facegesprek als minder kwaliteitsvol ervaren, wanneer de ander continu met z'n telefoon bezig is. Er ontstaat een irritatie, het wordt als onbeleefd ervaren en de relatiekwaliteit daalt. Ook kan je partner zich afgewezen voelen, want kennelijk is je telefoon belangrijker. Er zijn dus allerlei negatieve gevolgen van telefoongebruik tijdens een sociale interactie.

Hoe stop je ermee?

Om te stoppen met phubben in gezelschap, is het belangrijk dat je bewust bent van welk gevoel je anderen geeft, als je continu bezig bent met je telefoon. Stel een telefoonverbod in tijdens het avondeten, maak contact en praat met elkaar. We zijn zo verbonden met onze telefoon, maar het is hoog tijd om ons te verbinden met de persoon tegenover je. Leg je telefoon daarom wat vaker weg.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden