Margriet logo
Wanneer je volgens een relatie-expert beter wél boos naar bed kunt gaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wanneer je volgens een relatie-expert beter wél boos naar bed kunt gaan

Ga nooit boos naar bed, luidt de volkswijsheid. Maar als het om je relatie gaat, is dat in sommige gevallen juist wel een goed idee. Een relatie-expert legt uit waarom.

Nooit boos naar bed gaan

In principe is nooit boos naar bed gaan een goed advies. Boos naar bed gaan kan namelijk invloed hebben op je nachtrust, omdat onopgeloste spanning de kwaliteit van je slaap kan verstoren. Bovendien is jezelf uitspreken in je relatie natuurlijk heel belangrijk om opgekropte ergernissen te voorkomen.

Maar elk koppel is anders. En ook discussies verschillen van elkaar. Wanneer is het misschien juist wel goed om eerst te slapen voordat je een ruzie uitpraat? Volgens relatie-expert Jesse Kahn zijn er drie gevallen wanneer boos naar bed gaan misschien wél de betere optie is.

1. Jullie zijn te boos of verdrietig

Als je te boos of verdrietig bent om de situatie, kan er even geen productieve discussie gevoerd worden. Sterker nog, de kans is dan juist groot dat de ruzie erger en erger wordt. “Soms kan een pauze nemen van zo’n gesprek helpen om de situatie te verzachten en je de kans geven om het van elkaars perspectief te bekijken”, legt Kahn uit aan gezondheidswebsite Well+Good. Tijd heelt wonden, zeggen ze weleens. In het geval van een ruzie met je partner, kan een nachtje slapen in elk geval bijdragen aan een gezondere discussie.

2. Jullie zijn uitgeput

Misschien zijn jullie zo moe dat je eigenlijk niet goed meer kunt communiceren. Na een drukke werkdag of tijdens een moeilijke periode, bijvoorbeeld. Als je uitgeput bent, kun je geen productieve discussie meer voeren. Jullie ruzie kan dan juist eerder uit de hand lopen en veel miscommunicatie opleveren. Neem dus eerst even rust. Slaap een nachtje en ga de volgende dag weer met elkaar in gesprek.

3. Jullie zijn er niet helemaal bij met je gedachten

Jullie belanden in een verhitte discussie, terwijl eigenlijk andere zaken nu de meeste aandacht vragen. Dan is het goed om prioriteiten te stellen. Probeer de strijdbijl eventjes te begraven als jullie morgen bijvoorbeeld een drukke dag te wachten staat en je je rust goed kunt gebruiken. Spreek als de situatie dit toelaat met elkaar af het er later over te hebben, op een moment waarop jullie er allebei mentaal helemaal bij zijn. Anders heeft het “invloed op hoe aanwezig iemand in het gesprek is”, legt Kahn uit.

Blijf communiceren

Hebben jullie heel veel ruzie en heb je het idee dat het niet uitmaakt of jullie er eerst een nachtje over slapen of niet? Misschien kan een gesprek met een relatietherapeut jullie iets opleveren. Als het goed is houden jullie nog van elkaar en willen jullie allebei het liefst geen ruzie maken. Houd dat in je achterhoofd! En blijf communiceren. Een nachtje erover slapen wil niet zeggen dat je er zand over doet.

Bron | Well+Good
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden