null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom we mannen met honden aantrekkelijk vinden (volgens onderzoek)

Het is geen vreemde verschijning in de online datingwereld: profielfoto’s van mannen met honden. Grote kans dat jij bij het zien van deze foto’s denkt: wat schattig! En heb je jezelf er weleens op betrapt even twee keer te kijken wanneer een aantrekkelijke man zijn hond uitlaat?

Er blijkt een psychologische reden achter te zitten waarom we mannen met honden - over het algemeen - zo leuk vinden.

Twee typen mannen

In de wetenschap worden de verschillende soorten aantrekkingskracht op verschillende manieren ingedeeld. Een manier daarvan, is het verschil tussen het dad-type en het cad-type. Vrouwen zijn geïnteresseerd in een langdurige, serieuze relatie met mannen die romantisch, zorgzaam en betrouwbaar overkomen. Mannen die in theorie goede partners, echtgenoten en vaders zouden zijn. Oftewel: het dad-type.

Lange of korte relatie?

Vrouwen voelen zich daarentegen seksueel aangetrokken tot mannen die dominant, spannend en misschien zelfs een beetje gevaarlijk lijken. Dit cad-type is geen relatiemateriaal, maar wel aantrekkelijk voor een tijdelijk, kortstondig avontuur. Kortom, de wetenschap suggereert dat vrouwen een korte relatie aangaan met de cad-types en een lange relatie met de dad-types. Maar dan komt de hond erbij kijken...

Experiment met omschrijvingen

Een onderzoeksteam in Israël, van het Ruppin Academic Center, heeft onderzocht hoe honden de mening van vrouwen over bepaalde mannen kan veranderen. Tijdens het onderzoek kregen honderd vrouwen omschrijvingen van mannen te zien. Deze omschrijvingen waren typisch het dad-type (zorgzaam, betrouwbaar) of het cad-type (dominant, avontuurlijk).

Aantrekkelijkheid van karakter

Aan de hand van deze beschrijvingen moesten de vrouwen de aantrekkelijkheid van het beschreven karakter beoordelen. Daarnaast moesten ze aangeven in hoeverre ze met deze man zouden willen trouwen, of een korte relatie met hem zouden willen hebben. Over het algemeen gaven de vrouwen de voorkeur aan het vaderlijke type voor een serieuze relatie, en zouden ze kort daten met de cad-types.

Mannen met honden

Maar toen de onderzoekers dezelfde mannen nogmaals beschreven met één klein aangepast detail, veranderden er dingen. Ze hadden namelijk de eigenschap ‘hondeneigenaar’ aan het lijstje toegevoegd. Voor de dad-types veranderde er niets: die bleven even aantrekkelijk. Op de cad-types daarentegen werd heel anders gereageerd. De deelnemers vonden deze mannen nu nóg aantrekkelijker dan de dad-typen, en gaven zelfs aan met deze mannen te willen trouwen.

Dominant én betrouwbaar

De onderzoekers concludeerden hieruit dat het hebben van een hond suggereert dat de man zorgzaam en serieus is, omdat hij in staat is om voor een levend wezen te zorgen. Hierdoor zijn vrouwen bereid om langs de risicovolle eigenschappen te kijken, en wél de langdurige relatie aan te gaan. Zo krijgen vrouwen de spannende, opwindende cad-eigenschappen als dominantie en avontuur, samen met de veilige dad-eigenschappen als betrouwbaarheid en zorgzaamheid. Wie wil dat nu niet? Niet zo gek dus, dat mannen die hond zo graag op hun datingprofiel laten zien.

Bron | Psychologytoday.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden