null Beeld

Waarom we dromen over seks

Seks met je ex, vrijen met een onbekende man, vreemdgaan... Onze dromen verraden onze stoutste fantasieën. Of zit er méér achter dit soort dromen? Dromendeskundige en psychologe Ada de Boer weet meer.

Wie droomt over 'platte seks', kan waarschijnlijk wel een romantisch verzetje gebruiken. Ada de Boer: "Vaak duidt het op een verlangen, bijvoorbeeld omdat je lang geen seks hebt gehad of iemand onweerstaanbaar vindt." Maar erotische dromen gaan over veel meer dan seks alleen. Herken je één van deze voorbeelden?

De prins op het witte paard

Ada: "Verliefde mensen hebben de mooiste dromen, zeker als ze nog geen relatie hebben. Ze dansen met hun droomman in het maanlicht, hij komt ze oppikken in een mooie auto of hij komt letterlijk op een paard aangegaloppeerd. Deze dromen duiden op een heel groot verlangen en verdwijnen vaak weer als het echt een relatie wordt."

Seks met je ex

"De verklaring hangt af van het moment waarop je over je ex droomt. Misschien heb je die dag een situatie meegemaakt waarin je weer in dezelfde rol kroop als tijdens je vorige relatie, of in elk geval hetzelfde gevoel had als toen. Maar het kan ook betekenen dat je het verbreken van je vorige relatie nog niet helemaal hebt verwerkt, zeker als je vaker over je ex droomt. Vaak duiden terugkerende dromen erop dat er iets is geblokkeerd; een reden om daar in het dagelijks leven meer aandacht aan te besteden. Zwangere vrouwen kunnen ook nog weleens over hun ex dromen. In dit geval betekent dat meestal een definitief afscheid van de vorige relatie."

Vreemdgaan

"Als je droomt dat je zelf vreemdgaat, mis je misschien iets in je relatie. Je zou eens kunnen kijken met wíe je vreemdgaat: wat zijn zijn belangrijkste eigenschappen? Dat kan een aanwijzing geven over wat je mist in je relatie. Soms dromen mensen dat ze vrijen met een ander, terwijl hun eigen partner toekijkt. Dat zou een wens kunnen zijn je partner te straffen omdat je boos op hem bent, misschien zelfs zonder dat je dat zelf in de gaten hebt.

Als je droomt dat je partner vreemdgaat, kan het best zijn dat je inderdaad goed hebt aangevoeld dat je partner een ander heeft. Maar meestal wijst het op pure onzekerheid. Door met je partner over je droom te praten, kun je misschien nader tot elkaar komen, waardoor je je veiliger zult voelen in de relatie."

Vrijen met een popster of onbekende man

"Onbekende mensen in dromen symboliseren meestal een kwaliteit of kracht in jezelf die in potentie aanwezig is, maar nog niet helemaal is ontwikkeld. Dat geldt eveneens voor pop- en filmsterren; die ken je ook niet persoonlijk, maar ze kunnen wel iets in huis hebben wat jij bewondert. Vooral pubers dromen relatief vaak over een idool. Omdat seks de meest directe vorm van contact is, is seks met een onbekende ook de meest directe manier om in contact te komen met die eigenschap die je zelf kunt gaan ontplooien. Maar evengoed kun je dromen dat je met iemand danst, elkaar vasthoudt of diep in de ogen kijkt. Dat zijn allemaal vormen van direct contact."

Onbereikbare liefde

"Als je verliefd bent en niet weet of het wederzijds is, kun je hele frustrerende dromen hebben. Bijvoorbeeld dat hij iemand anders heeft of je afwijst. Deze dromen geven je kwetsbaarheid aan of symboliseren hoe moeilijk je met hem in contact kunt komen. Ik heb ooit een cliënte gehad die het zelfs in een lucide droom (een droom waarin je beseft dat je droomt en die je dus kunt 'sturen', red.) niet aandurfde om haar droomman aan te spreken. De angst voor afwijzing was te groot."

Meer over (erotische) dromen

In haar boek Dromen wijdt Ada een heel hoofdstuk aan erotische dromen. Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van Ada de Boer.

Wil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde of had je een vreemde droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada aanstaande zondag op Margriet.nl wel wat jouw droom betekent!

Lees ook > Wat dromen ons vertellen

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden