null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom social distancing je vriendschap juist kan versterken

Social distancing gaat compleet tegen onze natuur in. Ook wat betreft vriendschappen. Maar wist je dat die afstand juist heel goed daarvoor kan zijn?

Met deze tips zorg je dat jullie vriendschap nóg sterker wordt gedurende de coronacrisis.

Vriendschap nu belangrijker dan ooit

Het is nu belangrijker dan ooit om ook veel aandacht te besteden aan onze vrienden, meent mentalegezondheidsexpert Kirsty Lilley tegenover Metro UK. "Een langere periode van elkaar geïsoleerd zijn, kan nadelig voor onze emotionele gezondheid uitpakken", legt ze uit. En je wilt je ei ook wel eens kwijt bij iemand anders dan je partner of kinderen, met wie je nu misschien dag in dag uit thuiszit, als je werk dat toelaat. "Vriendschappen kunnen een anker zijn, een troost, en ons met humor perspectief geven op de situatie, wat ons erdoorheen sleept."

Vriendschappen versterken door social distancing

Volgens Kirsty is social distancing een fantastische kans om je vriendschappen te versterken. Of zelfs om verwaterde vriendschappen nieuw leven in te blazen. Hoe? Volgens haar aan de hand van de volgende punten:

1. Probeer zo veel mogelijk face-to-face te communiceren

Gezichtsuitdrukkingen en stemmen kunnen ons een geruststellend en warm gevoel geven. Een stuk meer dan app'jes en sms'jes dat doen. Videobellen dus!

2. Luister met empathie naar elkaar

We maken ons allemaal zorgen. En die zorgen willen we ook graag uiten. Door goed naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren, stel je elkaar al behoorlijk gerust op afstand. En soms heb je dat nu eenmaal even nodig van je beste vriend(in) in plaats van je partner.

3. Schroom niet om steun te vragen/aan te bieden

Zit je er even doorheen? Schroom dan niet om dit ook met je vrienden en/of vriendinnen te bespreken. Het geeft hen wellicht een fijn gevoel, dat je ze nodig hebt. En andersom kun jij natuurlijk ook aangeven dat ze op jou kunnen bouwen. Of het nu om een boodschapje doen gaat of om even hun hart te kunnen luchten.

4. Blíjf samen koffie drinken en wijnen (maar dan natuurlijk online)

De gesprekken die je nu met je vriend(inn)en voert, hoeven natuurlijk niet alleen maar over het coronavirus te gaan. Pak er een kop koffie of wijntje bij terwijl jullie aan het videobellen zijn. Of ga tegelijkertijd koken of eten. Zo houden jullie de grootste lol samen. Ook belangrijk, in moeilijke tijden. Geen slappe lach die tipt aan de slappe lach met je beste vriend(in), toch?

5. Maak plannen voor als de de coronamaatregleen worden opgeheven

Voorlopig is de eindstreep van de coronacrisis nog niet in zicht. Maar eens gaat deze ellende voorbij zijn. Wat zou jij dan met je vriend(inn)en willen doen? Maak een realistisch lijstje. Wedden dat dit je al opvrolijkt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden