null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je véél vaker ruzie met je partner hebt op vakantie

Vakantie: het moment om even hélemaal tot rust te komen, tijd door te brengen met je partner en samen te genieten van je vrije dagen. Toch? In de praktijk blijkt dat vaak anders te zijn: op vakantie hebben we aanzienlijk váker ruzie met een partner dan normaal.

Hoe komt dat toch? En ook niet onbelangrijk: kun je iets doen om ruzie op vakantie te voorkomen?

Ruzie op vakantie

Je denkt misschien dat jij en je partner de enige zijn die geen vakantie doorkomen zonder de nodige wrijving, maar dat is echt niet zo. Helaas ontstaan er júist als je op reis bent vaak problemen binnen koppels. En daar blijken verschillende oorzaken voor te zijn.

Op elkaar aangewezen

Eén van de belangrijkste redenen voor ruzie op vakantie, is dat de agenda’s zo leeg zijn. Dat biedt extra tijd voor ontspanning, maar zorgt óók dat eventuele spanningen die er tussen jou en je partner zijn, in de spotlight gezet worden. Diverse onderzoeken tonen aan dat als je in de zomerperiode meer op elkaar aangewezen bent, je ook sneller geïrriteerd zult raken. En als jij en je partner met z’n tweeën op reis zijn, moeten jullie dus echt alle beslissingen samen nemen. Dat zijn de meeste mensen niet gewend, waardoor het voor flinke irritaties kan zorgen.

Vermoeidheid en stress

Maar dat is niet de enige reden dat jij en je partner vaker ruzie hebben op vakantie. Hoewel het waarschijnlijk de hoofdzaak is, zijn er ook een aantal factoren die de kans op discussies en ruzie vergroten. Zo kun je op vakantie vaak wat minder makkelijk even afstand van elkaar nemen en speelt vermoeidheid ook een rol. Vooral op lange reisdagen of momenten waarop je veel nieuwe indrukken te verwerken hebt gehad, kan je lontje wat korter zijn. Ook stress – ja, dat hebben veel van ons zélfs op vakantie – speelt mee.

Tips tegen ruzie op vakantie

Hoewel ruzie met je partner op vakantie bijna niet te voorkomen lijkt te zijn, zijn er wel wat dingen die je kunt doen om de wrijving te verkleinen. De eerste begint al vóór je op pad gaat: plan (als het mogelijk is) eerst een paar vrije dagen thuis is, voor jullie samen in het vliegtuig of de auto stappen. Zo is de ergste vermoeidheid al voorbij, voor de vakantie begint. Ook is het slim om af en toe eens afzonderlijk plannen te maken tijdens de vakantie, al is het maar een uurtje alleen wandelen. Meer tips voor een reis zónder ruzie lees je hier.

Bron | MaxVandaag

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden