null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je stemhoogte per gesprekspartner wisselt

Valt het je op dat je - bewust of onbewust - de ene gesprekspartner op een hoge en de andere op een lage stem trakteert? Daar blijkt een psychologische verklaring voor te zijn.

Uit onderzoek van de University of Stirling blijkt dat veel mensen hun stem aanpassen op hun gesprekspartner. Dat zou alles te maken hebben met hoe dominant zij zich wel of niet (willen) voelen in het gesprek.

Hoe hoger de status, hoe hoger de stem

De deelnemers van de studie voerden een nagebootst sollicitatiegesprek. Daaruit bleek dat de stem van de (zogenaamde) sollicitanten hoger klonk dan die van de werkgevers. Hoe meer je tegen degene tegenover je opkijkt, hoe hoger je stem, concluderen de onderzoekers. En daarom zet je voor je gevoel wellicht een piepstemmetje op bij de dokter en komen er bij de caissière wat lagere tonen uit.

Geen bedreiging

Maar waarom zetten we dan vaak ook een zachtaardig keeltje op bij een baby? Of een hond? Nou, in dat geval is dat niet omdat je zo tegen het kindje of de viervoeter opkijkt. Met een hoge stem proberen we ons vaak ook nederig op te stellen en duidelijk te maken dat we geen bedreiging vormen. En om dat weer terug te koppelen naar het bedrijfsleven: een leidinggevende is vast ook blij met die nederigheid en zekerheid dat je niet op haar of zijn functie aast.

Bron | University of Sterling

Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden