Waarom ergens spijt van hebben heus niet altijd slecht is
Spijt: grote kans dat je bij het woord alleen al terugdenkt aan een gebeurtenis in je leven die je achteraf liever anders had aangepakt. Maar dat ergens spijt van hebben heus niet altijd slecht is, bewijst Daniel Pink.
‘The Power of Regret’: volgens deze auteur is spijt een belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven.
4 soorten spijt
Lees ook
Annamarie Thomas: ‘Ik zou alles zo overdoen, maar ik zou meer willen genieten’
Spijt komt in allerlei vormen, van licht (spijt van een gemiste avond uit) tot zwaar (spijt van niet genoeg tijd hebben doorgebracht met een overleden dierbare). Grofweg zijn er dan ook vier verschillende soorten spijt te onderscheiden, als je het bestseller auteur Daniel Pink vraagt. Welke dat zijn? Relationele spijt, morele spijt, spijt van niet durven en spijt van juist wel gedurfd te hebben.
Bij eerstgenoemde zegt de naam eigenlijk alles dat je moet weten: deze spijt komt voor in relaties, of dat nou een liefdesrelatie, een vriendenrelatie of een familierelatie is. Het gaat er meestal om hoe je iemand gedurende een relatie behandeld hebt. Morele spijt heeft alles met je eigen gevoel te maken, en kan optreden wanneer je niet volgens je eigen principes hebt gehandeld.
Spijt van niet durven laat ons nadenken over keuzes in ons leven, waarbij het woordje niet van essentieel belang is. Wat heb je níet gedaan waarvan je achteraf spijt hebt? Denk aan een bepaalde vakantie niet geboekt, of een baan afgeslagen omdat je niet zeker was van je eigen kunnen. De laatste vorm van spijt, spijt van juist wel gedurfd te hebben, staat lijnrecht tegenover spijt van niet durven. Hierbij kun je denken aan keuzes die je te snel hebt gemaakt, en die achteraf gezien je levensgeluk niet bevorderen.
Waarom spijt niet altijd slecht is
Lees ook
Onderzoek: kwart van Nederlanders heeft spijt van koopwoning (en dít is waarom)
De ene soort spijt is de ander dus niet, dat is inmiddels duidelijk. Dat betekent ook dat de ene vorm kwalijker is dan de ander, als we Pink mogen geloven. In zijn boek ‘The Power of Regret’ pleit hij ervoor dat spijtgevoelens best aanwezig mogen zijn, en dat ze zelfs een belangrijk onderdeel van ons levensgeluk uitmaken. Deze bewering ondersteunt hij met een onderzoek onder ruim 15.000 mensen uit 105 verschillende landen. Aan hen stelde hij de vraag: ‘Hoe vaak kijk je terug op leven en wenste je dat je dingen anders had gedaan?’ De resultaten spraken boekdelen: 82% heeft er regelmatig last van, en slechts 1% beweerde dit gevoel helemaal nooit te ervaren.
Gelukkig had de onderzoeker ook meteen goed nieuws voor die grote meerderheid: spijt is niet altijd slecht. Het geeft ons namelijk de kans om na te denken over de keuzes die we maken, en op die manier te groeien als mens. En dát maakt ons dan weer gelukkiger, omdat we zo zelfverzekerder worden en naar onze eigen waarden en principes gaan leven.
Bron | Flair.be