null Beeld

Waarom een beste vriendin zo goed is voor je gezondheid

Tijd om jouw vriendin(nen) in het zonnetje te zetten! 30 juli is namelijk uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vriendschap, een intiatief van de Verenigde Naties. En: het hebben van een beste vriendin blijkt ook heel goed te zijn voor je gezondheid!

Stress

Tijd doorbrengen met je beste vriendin kan je stressniveau verlagen. Dat merk je misschien zelf ook wel als je je hart hebt gelucht of even gebruik hebt gemaakt van die schouder om op uit te huilen.

Ergens bij horen

Vriendschap geeft het gevoel dat je ergens bij hoort. Volgens therapeut Karyn Hall kan een band met anderen wonderen doen voor je gesteldheid: “Het gevoel om ergens bij te horen beïnvloedt je motivatie, je gezondheid en je gevoel van geluk op een positieve manier,” zegt Hall. “Je merkt dat je er niet meer alleen voor staat en dat voelt fijn.”

Op zoek naar nieuwe vriendinnen? Neem een kijkje op het nieuwe online vriendinnenplatform van Margriet!

Gezondheid

Het hebben van een beste vriendin kan je volgens O Magazine helpen om met ziekte en angst om te gaan. De steun van een vriendin kan een positief effect hebben op het vechten tegen een ziekte. Ook zou het de symptomen van een depressie verminderen en het risico op dementie verkleinen.

Jezelf accepteren

Niemand kent je beter dan je beste vriendin en dat betekent ook dat ze je minder goede kanten kent. Als jij je door je tekortkomingen onzeker voelt, kan zij je weer goed en zelfverzekerd doen voelen. Die steun is onontbeerlijk. Ook psycholoog Robert Rowney zegt dat echte vriendschap je zelfvertrouwen een boost kan geven. “En als je zelf een vriendin op deze manier kunt steunen, geeft jou dat ook weer een beter gevoel over jezelf."

Eerlijke gesprekken

Wie zijn vrienden in vertrouwen neemt, stelt zich natuurlijk kwetsbaar op. Maar: “Eerlijkheid is niet altijd even makkelijk, maar het is belangrijk om een band te scheppen,” zegt psychiater Robert Rowney. “Het is even door de zure appel heen bijten, maar open zijn werkt altijd het beste bij een beste vriendin.”

Van vriendschap word je blij

Op de momenten dat je de slappe lach hebt met elkaar, zo erg dat je pijn in je buik hebt van het lachen, is het wel duidelijk dat vriendschap je goed doet. Maar wist je dat vriendschap je humeur in het algemeen kan verbeteren? Daar is trouwens niet per se een heel goede vriendin voor nodig: ook een nieuwe vriendschap heeft een positieve invloed op je humeur. Dit komt doordat het stofje oxytocine vrijkomt. Dit hormoon werd eigenlijk alleen maar in verband gebracht met de geboorte van je kind en het geven van borstvoeding, maar blijkt ook van invloed te zijn op sociale contacten.

Beste vriendin is goed voor je relatie

Volgens relatiecoach Sylvia van der Spek van Relatieraadsel is het hebben van een beste vriendin ook heel goed voor de relatie met je partner. “Je haalt uit verschillende dingen in het leven geluksstofjes. Het is niet wenselijk om dat uit één persoon, bijvoorbeeld alleen je partner, of uit één activiteit, bijvoorbeeld je baan, te halen. Dan leun je te zwaar op een persoon of een ding. Bij de persoon in kwestie kan dat als een enorme last voelen.”

Volgens Sylvia is het ook niet per se nodig om één beste vriendin te hebben. “Je kunt best met verschillende personen dingen ondernemen. Met de een ga je naar het theater, met de ander doe je aan sport. Ook hier komt het erop neer dat je uit verschillende vriendschappen en activiteiten je geluksstofjes haalt.”

Volgens Sylvia is het in elk geval niet goed voor je gesteldheid als je helemaal géén vrienden hebt. “De mens is van nature een groepsdier. Je hebt anderen nodig om te overleven. En zoals ik al eerder zei, is het niet gezond voor je relatie als je maar op één iemand leunt, zoals je partner. Het is juist fijn als je ook met anderen iets onderneemt. Dan heb je thuis nog iets leuks te vertellen.”

Lees ook: hier vind je nieuwe vriendinnen!

Samen leuke dingen doen met nieuwe vriendinnen? Dat kan heel eenvoudig op Margriet Vriendinnen, het online platform van Margriet. De plek waar je gemakkelijk leuke en interessante vrouwen ontmoet, bij jou in de buurt. Er zijn allerlei groepen door heel Nederland om je bij aan te sluiten. Deel je interesses en hobby’s en ga samen van alles ondernemen. Hier lees je precies hoe het werkt!

Bekijk ook:

Vriendinnen Christa, Marian, Loes en Hetty: “Wij hebben maar heel weinig woorden nodig”

Vriendinnen zijn overal te vinden. Ook bij jou in de buurt.

Meer vriendinnenverhalen:

Janneke: ‘Al vanaf het begin zijn we een koppel waar niemand omheen kon’

Van buren naar beste maatjes: ‘Ik kan haar midden in de nacht bellen’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden