Waarom de meeste ruzies in relaties in het weekend plaatsvinden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom de meeste ruzies in relaties in het weekend plaatsvinden

Het weekend is voor velen de leukste tijd van de week -maar niet voor een hoop stellen. In veel relaties blijkt vrijdag tot en met zondag namelijk hét moment van ruzies te zijn. Waar dat door komt?

Relatie-experts hebben het antwoord.

Altijd ruzie in het weekend? Dit is waarom

Staat de 5 op de klok op vrijdag? Tijd voor weekend! Tijd om twee dagen lang gezellige dingen doen met vrienden, familiebezoekjes plegen en ‘s avonds op de bank knuffelen met je partner.. Of niet? Uit onderzoek blijkt dat de meeste ruzies in relaties namelijk tijdens de weekenddagen plaatsvinden. Relatie-experts Jocelyn en Aaron Freeman schreven er een boek over, getiteld The Argument Hangover. En zij weten een logische verklaring over de hogere mate van ruzies in het weekend: het heeft namelijk allemaal met de manier waarop jullie communiceren te maken.

Andere wensen

Ondanks dat je misschien al tientallen jaren samen bent, blijf je een individu. En elk mens heeft andere wensen.. zo ook binnen een relatie. De kans is volgens de Freemans groot dat jullie doordeweeks in hetzelfde ritme leven. Werken, op de kleinkinderen passen, ‘s avonds huishoudelijke klusjes zoals boodschappen doen en koken. Maar zodra het weekend aanbreekt, is er meer tijd voor jezelf over. En die tijd vullen stellen niet altijd op dezelfde manier in. Waar de een geniet van familiebezoek na familiebezoek, blijft de ander liever thuis met partner of juist de hort op voor avontuurlijke weekendplannen. Die andere wensen en verwachtingen kunnen nogal botsen, zéker wanneer hier niet goed over gepraat wordt. Met een fikse ruzie als resultaat.

Communiceren, communiceren en nog eens communiceren

De oplossing lijkt vrij simpel te zijn, als we de relatie-experts mogen geloven. Het antwoord zit ‘m namelijk in blijven communiceren, en hier bewuste momenten voor inplannen. Om die ruzie in het weekend te voorkomen, doe je dit het best op donderdagavond. Bespreek elkaars verwachtingen, en maak een ruwe planning voor het weekend. Liggen de verwachtingen te ver uit elkaar? Plan dan ook eigen activiteiten in, en ontmoet elkaar weer wanneer jullie wel op één lijn liggen.

Bron | Marie Claire

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden