Waarom bellen net zo goed werkt als knuffelen tegen eenzaamheid
Mis jij het ook zo om een arm om iemand heen te slaan of om iemand een stevige knuffel te geven? Het kan dé remedie tegen eenzaamheid zijn. Gelukkig is er een alternatief dat hetzelfde effect kan hebben: iemand bellen. Als je tijdens het bellen de stem hoort van degene die je mist, komt namelijk het knuffelhormoon oxytocine vrij.
En dat is nou nét wat je mist door het gebrek aan persoonlijk contact.
Oxytocine tegen eenzaamheid
Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol in ons leven. Bij de geboorte zorgt het voor de bijzondere band tussen baby en moeder, en de rest van je leven blijf je het nog aanmaken. Het komt vrij bij een omhelzing door iemand waarvan je houdt, bij een zoen met je geliefde en zorgt ook voor de vlinders die je in je buik voelt bij een prille relatie. Maar ook als je gewoon samen met iemand op de bank een film kijkt, of een fijn gesprek hebt, komt dit knuffelhormoon vrij in je hersenen. En nu we al maanden zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand moeten blijven van elkaar, is het dus niet zo gek dat we een tekort aan oxytocine krijgen.
Stress
Juist nú hebben we behoefte aan een boost van dit hormoon. Want in een stressvolle tijd kan het volgens Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit Leiden, heel nuttig zijn. Tegen AD zegt ze: “Oxytocine remt bijvoorbeeld de afgifte van stresshormoon cortisol. Het is positief voor de bloeddruk en het maakt je socialer en minder angstig, je vertrouwen in anderen kan groeien en zo zijn er nog veel meer positieve effecten.”
Lees ook
Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid
Stemgeluid
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om nog contact te houden zónder dat we elkaar aan hoeven te raken. Vooral het horen van elkaars stem kan volgens De Bruijn helpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij bellen en fysiek contact allebei oxytocine vrijkomt, maar bij het versturen van een appje niet. Dus als je iemand mist of behoefte hebt aan persoonlijk contact, pak dan je telefoon erbij om te bellen in plaats van een appje te sturen.
Ook als je denkt dat iemand anders eenzaam is, zal het hem of haar dus goed doen om een telefoontje te ontvangen. Veel mensen voelen dat onbewust al aan, zegt De Bruijn. Daarom zien we ook dat apps waarbij je kunt videobellen op dit moment zo populair zijn, omdat we gezellig willen kletsen.
Knuffelhormoon versus stresshormoon
Heb je een huisdier? Dan kun je die ook wat extra knuffelen, want ook dan maak je oxytocine aan. Het is belangrijk om te zorgen dat er genoeg van het knuffelhormoon tegenover de stresshormonen staat in deze periode. Precies daarom is het belangrijk om niet alleen maar via tekstberichtjes met je naasten te communiceren. “Pak de telefoon of ga videobellen. Dat is een van de beste dingen je momenteel kunt doen”, zegt Ellen de Bruijn.
Bron | AD
Beeld | iStock