null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vrouwen onthullen de échte reden waarom hun seksleven achteruit ging na de overgang

Er komen vaak verontrustende berichten langs over de gevolgen van de overgang op het seksleven van vrouwen. Een verlaagd libido, pijnklachten en vaginale droogheid zouden er allemaal voor zorgen dat de seks wat minder wordt. Maar is de overgang eigenlijk wel altijd de boosdoener?

Volgens een nieuw onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Menopause is er namelijk ook een andere belangrijke reden.

Heftige cijfers

Voor het onderzoek zijn 4.500 vrouwen tussen de 50 en 74 jaar oud ondervraagd over hun seksleven. Dit was een onderdeel van een groter onderzoek naar eierstokkanker onder 24.000 vrouwen. De resultaten logen er niet om: 78 procent van de vrouwen gaf aan een intieme relatie te hebben, maar slechts 49,2 procent had ook echt een actief seksleven. Best heftig.

Gezondheidsproblemen van partner

De oorzaak van hun slechte seksleven werd door de vrouwen echter niet toegeschreven aan de overgang. Eén op de vier vrouwen (zo'n 23 procent) gaf namelijk aan dat de gezondheid van hun partner een groot probleem in bed vormde. Slechts 11 procent van de vrouwen gaf hun eigen fysieke gezondheid de schuld. Ook onthulde 21 procent van de deelnemers dat hun partner geen interesse meer heeft in seks.

Energie en libido

Ook tijd en energie waren belangrijke factoren. Van de vrouwen zei 9 procent zelf vaak te moe te zijn voor seks, terwijl 8 procent aangaf dat hun partner te weinig energie had. Toch waren ook de gevolgen van de overgang een aanwezig probleem. Maar liefst 30 procent van de vrouwen zei minder tot geen zin te hebben in seks door de hormoonschommelingen van de overgang.

Blijven praten

Hoewel de overgang dus gevolgen kan hebben voor het seksleven van vrouwen, hebben hun partners hier ook grote invloed op. Het advies van de onderzoekers als reactie op het onderzoek is: praten. Ook op latere leeftijd blijft praten over seks belangrijk. Daarnaast kan het helpen om (medische) hulp te zoeken: medicijnen en relatietherapie zijn vaak taboe, maar kunnen het seksleven echt weer een boost geven.

Bron | The New York Times

Beeld | iStock

null Beeld

Ook zonder partner kun je je seksleven een boost geven met de Satisfyer Pro 2. Bestel hem nu met 37 procent korting in de Margriet Shop.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden