null Beeld

Vreemdgaan: zó ga je ermee om

Ontrouw. Bijna iedereen krijgt ermee te maken in het leven. Of het nu gaat om de geheime affaire van je beste vriendin of een direct familielid met een buitenechtelijk avontuurtje. Misschien kwam het heel dichtbij en ben je zelf weleens vreemdgegaan of werd je bedrogen. Hoe ga je daarmee om?

Wie zelf ooit is bedrogen weet: vreemdgaan is ontzettend pijnlijk. Dat komt doordat een partner tegenwoordig veel meer betekent dan vroeger. Niet alleen hoort de liefde van je leven je soulmate te zijn, maar ook je beste vriend(in) en dito minnaar. Je ideale partner zorgt ervoor dat je je nooit meer eenzaam voelt. Hij of zij accepteert je zoals je bent, met al je fouten en tekortkomingen. We stellen al met al nogal wat eisen, meldt de website 365dagensuccesvol.nl.

De reden dat we vreemdgaan

Als je dacht de grote liefde gevonden te hebben en diegene vervolgens vreemdgaat, voelt dat als een soort dolksteek in je rug. Je partner vindt je niet meer de leukste en liefste van de wereld en laat dat zien door voor een ander te kiezen. Dat maakt vreemdgaan tot een van de grootste drama’s en teleurstellingen van deze tijd. Maar volgens de Vlaamse psychotherapeute Esther Perel is dat helemaal niet wat er aan de hand is als iemand vreemdgaat. "Je bent niet op zoek naar een ander en wilt ook je partner helemaal niet verlaten. Je wilt de versie van jezelf verlaten die je bent geworden in deze relatie," zo stelt Perel in een lezing over haar nieuwste boek Liefde in verhouding.

Tip: praat over je relatie

Hoe kun je een relatiecrisis dan voorkomen? Start al vóór de crisis met praten, zo adviseert Perel die afgelopen zomer te zien was als laatste gast in het tv-programma Zomergasten. Praat over wat je belangrijk vindt in het leven. Maar ook over wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, wat je graag wilt ervaren en hoe je jullie gezamenlijke leven wilt vormgeven. "De oorzaak van overspel zit over het algemeen niet in seks, maar in verlangen," legt zij uit. "En dan niet het verlangen naar vrijheid of onafhankelijkheid, maar het verlangen naar jezelf kunnen zijn, naar worden gezien of naar meer verbinding met je partner."

Nieuw perspectief

Volgens de website 365dagensuccesvol.nl kan een relatiecrisis ook leiden tot iets positiefs: namelijk een nieuw perspectief. Net als een ziekte zorgt voor een wake-upcall, zorgt een crisis met je partner ervoor dat je beseft wat je wel en niet wilt in een relatie. Zo kan vreemdgaan zelfs een nieuwe start betekenen. Het kan je motiveren om te investeren in de relatie in plaats van weg te gaan omdat je boos bent en je verlaten voelt. Investeer in jezelf, in je verlangens en in elkaar. Dat geldt voor elke relatie, zowel voor als na een crisis. Want alleen zo kun je ervoor zorgen dat jullie liefde succesvol, gezond en levend blijft.

Bron | 365dagensuccesvol.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden