null Beeld

Voorkom dat jij en je partner uit elkaar groeien met déze tips

Een relatie is hard werken: als je een jaar samen bent, maar ook als je al twintig jaar samen bent. Er is altijd een risico dat jullie uit elkaar groeien en dat de relatie als gevolg niet meer lijkt te werken. Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt?

Het heeft alles te maken met de verschillende fases die je relatie doormaakt.

Vier fases

Relatietherapeut en klinisch seksuoloog Chloé de Bie legt aan Het Laatste Nieuws uit dat er vier belangrijke fases zijn in een langdurige relatie. De eerste fase is verliefdheid, waarbij je alles leuk vindt aan elkaar, en constant in elkaars buurt wil zijn. Je verveelt je geen moment en vindt alles spannend. Deze fase duurt meestal zo’n twee tot drie maanden.

Keuzes maken

Hierna is de ergste verliefdheid voorbij en ga je ook je partners mindere kanten opmerken. In deze fase besluit je of je met die mindere kanten kunt leven en of je samen verder wilt. Zo ja, dan wordt de relatie serieuzer en ga je op den duur plannen maken. Trouwen, samenwonen, kinderen krijgen, een verre reis maken? Voor iedereen zal de eerste stap anders zijn.

Elkaar leren kennen

Als je samen kinderen krijgt, markeert dit ook een fase. In deze fase staan de kinderen vaak op nummer één en heb je minder aandacht en tijd voor elkaar. Gevaarlijk, want hier kan je relatie erg onder gaan lijden. “Het slechtste wat je voor een relatie kan doen, is kinderen krijgen”, stelt De Bie. De laatste fase begint wanneer de kinderen groot zijn en niet meer thuiswonen. Je bent weer op alleen je partner aangewezen en jullie moeten elkaar opnieuw leren kennen. Wat willen jullie nu, wat is de volgende stap?

Uit elkaar groeien

Vooral in deze laatste fase komen veel mensen erachter dat ze uit elkaar zijn gegroeid. Waar je eerst bij elkaar wordt gehouden door je kinderen, is er nu een moment dat je mogelijk voor jezelf kunt gaan kiezen. Veel mensen merken op dit moment dat ze niet meer zo veel gemeen hebben met hun partner. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het uit elkaar groeien tegen te gaan.

Tips om niet uit elkaar te groeien

  1. Maak tijd voor elkaarHet is belangrijk dat je vanaf het begin van de relatie tijd voor elkaar blijft maken zodat je voorkomt dat je langs elkaar heen gaat leven. Ga op dates, ga op vakantie met z’n tweeën en heb op deze momenten ook echt aandacht voor elkaar.
  2. Blijf moeite doenEerlijk is eerlijk, het is lastig om nog verrast te worden wanneer je al veertig jaar met iemand samen bent. Hierin schuilt echter het risico dat je elkaar als vanzelfsprekend gaat beschouwen. En dat is gevaarlijk, want op een gegeven moment zal het gras groener lijken aan de overkant. Als jullie moeite voor elkaar blijven doen, kun je elkaar blijven verrassen. Niet alleen op het gebied van uiterlijk, maar ook met dingen als interesse blijven tonen en nieuwe dingen proberen.
  3. Blijf communicerenMisschien denk je je partner na een paar jaar zo goed te kennen dat je eigenlijk niet meer vraagt naar wat hij of zij wil. Maar mensen veranderen naarmate ze ouder worden, dus jullie ook. Blijf daarom altijd met elkaar in gesprek en blijf elkaar steeds weer leren kennen. Zo kom je er niet na dertig jaar ineens achter dat jullie twee hele andere mensen zijn geworden.
  4. Blijf (seksueel) vernieuwenSeks is niet het belangrijkste in een relatie, maar zeker een belangrijk onderdeel waarmee je het spannend kunt houden. Als je nieuwe dingen blijft proberen, en aan je partner blijft vragen wat hij of zij fijn vindt, zal dit onderdeel van jullie relatie nooit routine of saai worden.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden