Margriet logo
null Beeld

Volgens wetenschappers is dít is het geheim van een goede relatie

Wanneer je mensen vraagt naar het geheim van hun liefde, krijg je veel verschillende antwoorden. Voor de een is het goede communicatie, voor de ander misschien wel fijne seks. Toch blijkt er vooral één factor te zijn die in elke goede relatie van belang is.

Onderzoek toont aan dat stellen die vaak samen lachen, langer bij elkaar blijven. Als je elke dag een moment hebt dat je met en om elkaar kunt lachen, is de kans groot dat je bij elkaar blijft. Humor is dus het geheim van een goede relatie, zeggen psychologen van de universiteit van North Carolina.

Veel lachen

De Amerikaanse psychologen deden onlangs onderzoek naar de kwaliteit van relaties. Zo ondervroegen ze 71 koppels die vier jaar of langer samen zijn over hun relatie en informeerden ze of ze gelukkig zijn. Op het moment dat de stellen werd gevraagd hoe ze elkaar voor het eerst hadden ontmoet, moest een aantal erg lachen. Hoe meer lol ze samen hadden, hoe beter de kwaliteit van hun relatie bleek te zijn. Daarnaast was duidelijk te zien en te meten dat deze koppels closer waren en een grotere steun zijn voor elkaar.

Aanvoelen van elkaars humor

Het is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers tot deze conclusie komen. Eerder Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Kansas toonde ook al aan dat stellen die geregeld lachen, langer bij elkaar blijven. Volgens professor Jeffrey Hall gaat het niet zozeer om het vertellen van een goede grap, maar meer om het aanvoelen van elkaars humor, zelfrelativering en het gezamenlijk creëren van dingen waarover je plezier kunt hebben.

Ontspannen sfeer

“Of het nu 'inside jokes' zijn of herhalen wat de kinderen voor grappige dingen zeggen. Lachen zorgt voor een ontspannen sfeer, en een ontspannen sfeer maakt een relatie leuk. Als je elkaars humor begrijpt, brengt dat stellen dichter bij elkaar en maakt het de band sterker,’’ aldus Hall.

Bron | businessinsider.nl

Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden