Margriet logo
Veel ruzie in je relatie? 11 belangrijke tips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veel ruzie in je relatie? 11 belangrijke tips

Alle koppels maken weleens ruzie. Maar heb jij voor je gevoel wel erg veel ruzie in je relatie? Dan is het goed om ook eens te kijken naar de manier waaróp jullie ruziemaken.

Maak je veel ruzie met je partner, doe het dan tenminste goed. Op déze manieren ruzie je volgens experts zo gezond en productief mogelijk. Met als resultaat dat je uiteindelijk ook minder gaat ruziën.

Veel ruzie in je relatie

Tips om ruzie in je relatie te voorkomen, gaan we hier niet geven. Een ruzie is tot op zekere hoogte namelijk heel normaal voor een koppel, daar hoef je je dus ook niet te veel zorgen om te maken. Het kan zelfs goed zijn: “Ruziemaken helpt ons om samen ergens uit te komen”, legt psychotherapeut Daryl Appleton uit aan Good Housekeeping. “Maar het is wel belangrijk hóé we ruziemaken. Als het op een giftige manier gaat, kan dat juist tot een nog groter probleem leiden. In een gezonde relatie wordt een probleem erkend en overwonnen en leren mensen nieuwe manieren om te communiceren.”

Gezond ruziemaken doe je zo

Ruziemaken an sich is dus niet per se het probleem. En naast hoe vaak, gaat het vooral ook om op welke maníer jullie dit doen. Hoe maak je zo gezond en productief mogelijk ruzie? Daar hebben psychologen en relatie-experts wel een idee bij. Probeer de volgende tips toe te passen bij jullie volgende ruzie. Op die manier werk je aan een relatie vol vertrouwen, respect en gezonde communicatie.

1. Blijf bij één onderwerp

In the heat of the moment is het verleidelijk om alles waar jij je aan ergert op tafel te gooien, terwijl de discussie begon over iets heel anders. Probeer dit te voorkomen. Kom eerst samen tot een oplossing over het eerste onderwerp, voor je naar een volgend discussiepunt gaat. Als je samen alles door elkaar haalt, is het een gebed zonder end met al die verwijten die jullie naar elkaar toe slingeren.

2. Niet vingerwijzen, spreek vanuit je gevoel

Jullie maken elkaar om een bepaalde reden boos. En in die situatie leg je makkelijk de schuld bij je partner neer. Probeer dat te voorkomen. Zo schieten jullie namelijk makkelijk in de verdediging. In plaats van te vingerwijzen en voor de ander te spreken, kun je beter jouw gevoelens verwoorden. Dus in plaats van: ‘Je maakt me boos omdat je niet naar me luistert’, kun je beter zeggen: ‘Ik voel me verdrietig, want ik voel me niet door jou gehoord’.

3. Overdrijf niet

Tuurlijk, je partner moet jouw gevoelens serieus nemen. Je overdrijft niet door die gevoelens te uiten. Maar als je woorden als ‘altijd’, ‘nooit’ en ‘elke keer’ in ruzies gebruikt, is de kans groot dat je wel overdrijft. En dat is zonde, want daardoor kan je partner in de verdediging schieten. Maar zulke woorden kunnen jullie allebei ook een machteloos gevoel geven, of een gevoel dat het probleem te groot is om op te lossen. Focus je op het hier en nu. Leg uit wat jou op dat moment frustreert. En wil je toch eerdere voorvallen benoemen, spreek dan liever met een wat minder drastisch woord, zoals ‘regelmatig’ of ‘zelden’.

Lees ook:
Waarom je véél vaker ruzie met je partner hebt op vakantie

4. Wees je bewust van je lichaamstaal

Je armen over elkaar doen, je blik afwenden, met je ogen rollen, met je vinger wijzen: tijdens een ruzie barst het van de lichaamstaal. En die lichaamstaal kan een ruzie ook weer verergeren. Probeer daar op te letten. Hoe? Door een open houding in een ruzie aan te nemen. Probeer elkaar aan te blijven kijken, je armen los te laten hangen en niet met je ogen te rollen. Dit geldt natuurlijk voor jullie allebei.

5. Geef opbouwende kritiek

Focus je in een ruzie met je partner altijd op zijn of haar gedrag, niet op zijn of haar karakter. Zeg wat je dwarszit, maar eindig met iets als: ik wil hier samen uitkomen, hoe kunnen we dat doen?

6. Vermijd beledigingen en scheldpartijen

Als iemands gedrag het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het menselijk dat je daar eens om wilt schelden. Maar je partner uitschelden, is natuurlijk niet bevorderlijk voor je relatie. Schelden doet pijn, zeker als het van een geliefde komt. En het kan de ruzie alleen maar nog meer laten ontsporen. Voel je de behoefte om elkaar flink te beledigen of uit te schelden, loop dan even weg om af te koelen.

Lees ook:
Snel kwaad? Zo herken en voorkom je een woedeaanval

7. Ruzie niet in het bijzijn van anderen

Als je veel ruzie in je relatie hebt, komt het misschien ook weleens voor dat dat gebeurt waar anderen bij zijn. Dit is niet alleen vervelend voor hen, maar het gooit misschien ook alleen maar meer olie op het vuur bij jou en je partner. Je wilt elkaar namelijk niet de grond in stampen in het bijzijn van anderen. Dus ben je in het openbaar of met de (klein)kinderen, wacht dan op een beter moment om jullie ruzie uit te spreken. Daar worden alle partijen uiteindelijk gelukkiger van.

8. Niet ruziën op een lege maag

Dit kan de ruzie zowaar ook even een grappige wending geven. Maar het is echt zo: als je gestrest, moe of hongerig bent, kun je wat sneller geïrriteerd zijn dan normaal. Zonde als daar een slaande ruzie van komt, toch? Niet ruziën bij veel stress en vermoeidheid of op een lege maag, dus.

9. Neem een time-out

Loopt jullie ruzie zo hoog op dat jullie tegen elkaar staan te schreeuwen? Dat is het teken dat het tijd is voor een time-out. Vanuit een schreeuwpartij volgt zelden direct een gezonde communicatie. Spreek met elkaar af om even af te koelen. Of het nu een kwartiertje of een aantal uur is. Maar laat er niet langer dan 24 uur tussen zitten. Het beste is om de ruzie zo snel mogelijk uit te praten, enkele uitzonderingen daargelaten.

Lees ook:
Kort lontje? Deze vijf sterrenbeelden hebben het vaakst ruzie

10. Negeer elkaar niet

Als je boos bent op je partner, kun je hem of haar misschien niet luchten of zien. Uitspreken dat je even een time-out nodig hebt is zoals gezegd dan een goed idee. Maar de silent treatment, waarbij je je partner compleet en misschien zelfs dagenlang negeert en weigert om ook maar een woord met hem of haar te wisselen, is dat volgens psychotherapeut Appleton niet. “Als koppels een muur optrekken, legt dat het gesprek lam en voelen beiden zich niet gezien of gehoord. Hiermee verspeel je de kans om tot een oplossing te komen en maak je niet eerlijk ruzie.” Probeer toch echt je gevoelens uit te spreken. Of geef bij je partner aan dat zijn stilte je kwetst en hoe je het graag anders ziet.

11. Focus op jullie overeenkomsten

Tijdens een ruzie focus je sneller op dingen waar jullie in verschillen. Dat zorgt voor een nog grotere kloof. Hoe boos je ook bent, probeer toch ook te focussen op jullie overeenkomsten. Want die zijn er vast, ook al verschillen jullie van mening over andere belangrijke dingen. “Het lijkt in een ruzie vaak alsof onze normen en waarden met elkaar botsen, terwijl die als we iets dieper kijken meer overeenkomen dan we ons realiseren”, vertelt psycholoog Jennifer Goldman-Wetzler. Probeer tijdens een ruzie dus naar dat onderliggende, gezamenlijke doel te kijken. Bijvoorbeeld dat jullie allebei van elkaar houden en een oplossing willen vinden. En als je eenmaa ltot die oplossing komt, groeit je relatie alleen maar meer.

Dit wil je misschien ook lezen:

Bron | Good Housekeeping
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden