Margriet logo
zeven liefdesweetjes Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Van feromonen tot pandapunten: déze 7 liefdesweetjes ken je misschien nog niet

Het ene koppel moet vanaf het begin af aan hard werken aan de relatie, en bij het andere stel lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Sommige koppels zijn al veertig jaar bij elkaar, andere koppels houden het nog niet eens een jaar vol. Wat zorgt nou voor liefde op het eerste gezicht, seksdrive, of een gebroken hart? Wij verzamelden zeven interessante liefdesweetjes voor je.

1. Liefde door de neus

Lekker tegen je partner aanliggen en zijn of haar lichaamsgeur opsnuiven, verleidelijke parfums...maar in welke mate beïnvloedt ons reukorgaan onze partnerkeuze eigenlijk? Volgens hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot ontstaat aantrekkingskracht vooral door scheikundige processen in onze hersenen, oftewel feromonen. “Feromonen, de befaamde moleculen die door de lucht zweven en gedrag kunnen beïnvloeden, bestaan wel degelijk.” Toch missen we wel ‘één cruciaal element’ volgens de hoogleraar. “Dieren hebben voor het waarnemen van feromonen een aparte receptor in de neus. Wij niet, maar het is niet uitgesloten dat we onze partnerkeuze en seksualiteit laten beïnvloeden door geuren (...)”, aldus de professor.

2. Ga je voor oud of jong?

Australische onderzoekers stelden vast dat onze voorkeuren grondig veranderen naarmate we ouder worden. Met andere woorden, onze leeftijd gaat een rol spelen bij wie we aantrekkelijk vinden. Wat wel fijn is om te weten: hoe ouder je wordt, hoe meer persoonlijkheid ertoe doet. Gedragsbioloog Mark Nelissen en klinisch seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie hebben daar allebei een verklaring voor. “Dat mannen en vrouwen andere prioriteiten stellen en dat onze voorkeuren veranderen als we ouder worden, heeft alles te maken met het feit dat vrouwen op een bepaalde leeftijd in de menopauze komen”, vertelt professor Nelissen. “De onderzoeksresultaten tonen ook aan dat we nog altijd met een dubbele standaard zitten: vrouwen moeten vooral mooi zijn, terwijl we bij mannen ambitie, rijkdom, welvarendheid appreciëren”, vult Chloé De Bie aan.

3. Werken aan je pandapunten

Door de lockdown zijn er veel mensen single gebleven. Het was veel lastiger om een nieuwe partner tegen te komen en daardoor kwamen veel mensen niet aan hun (seksuele) trekken. En dat is niet gezond volgens klinisch seksuoloog, relatie- en psychotherapeut Filip Geelen. “Je lichaam plezier ontzeggen heeft een invloed op je mentale en fysieke welzijn. Als je lichamelijk contact mist, word je meest intieme vorm van contact ontnomen en dat kan een grote impact hebben op je mentale welzijn”, legt hij uit. “Bij een aanraking komt het hormoon oxycotine, het knuffelhormoon, vrij in je bloedbaan. Dat geeft je een fijn gevoel, omdat het stress en angstgevoelens vermindert. Tijdens het vrijen komt het hormoon in nog veel grotere hoeveelheden voor. Seks werkt dus erg goed als angst- en stressverlagend middeltje.” Aan de slag dus!

4. Een gebroken hart bestaat echt

Liefdesverdriet, iedereen heeft het weleens meegemaakt. Iets wat je liever niet al te vaak door wil maken, een gebroken hart. Soms doet het zo’n zeer dat je het bijna fysiek voelt. Weleens gehoord van het Takotsubo-syndroom (TTS)? Dit is een plotselinge tijdelijke verzwakking van de hartspier. De symptomen, waaronder pijn op de borst, kortademigheid en soms een hartaanval, verschijnen meestal kort na ernstige emotionele stress. Onze emoties hebben dus wel degelijk een effect op ons lichaam. In het University Hospital in Zurich ontdekten artsen dat stress en verdriet drie hersengebieden sterk beïnvloeden, en daardoor ook het lichaam aantasten. “De overstimulatie van het centrale zenuwstelsel kan inderdaad leiden tot een plotselinge verzwakking van de hartspier”, aldus cardioloog Christian Templin.

5. Je brein bepaalt: zin of niet?

Seksuoloog Marieke Dewitte en neurowetenschapper Janniko Georgiadis bestudeerden hoe mensen zin krijgen in seks. Wat hier de hoofdrol in speelt is een orgaan ver boven de gordel: je brein! “Een bevredigende ervaring is erg belonend voor je brein en smaakt naar meer, maar seks kan je evengoed afleren”, vertelt dr. Dewitte. “Tijdens penetratieseks bij heterokoppels komt 95 procent van de mannen klaar, tegenover 30 procent van de vrouwen, maar gelukkig ben je nooit te oud om bij te leren”, bevestigen beide experts. “(...) Onderzoek wijst uit dat het hele brein één genotscentrum is, waarbij verschillende hersengebieden samenwerken om ons in hogere sferen te brengen. Die verwevenheid van hersennetwerken zorgt ervoor dat we onze seksuele ervaringen doelbewust kunnen sturen en dus zin ­kunnen creëren.”

6. Waar klopt je hart sneller van?

Wat bepaalt nou of je je op romantisch vlak verbonden voelt? Terwijl je met de ene persoon vrijwel meteen een klik voelt, laat iemand anders je misschien volledig koud. Iemand kan wel een mooie glimlach hebben of fonkelende ogen, maar wat er in de eerste plaats voor zorgt dat je je aangetrokken voelt tot iemand is je hartslag. Probeer het eens uit bij elkaar. Psycholoog Eliska Prochazkova van het Leiden Institute for Brain and Cognition zei er namelijk het volgende over: “De harten van een paar dat zich tot elkaar aangetrokken voelde, synchroniseerden. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de ander. Daalde de hartslag van de een, dan daalde die bij de ander ook.”

7. Mars vs Venus

Mannen die geen geluk in de liefde hebben, zijn ook wat hun gezondheid betreft de pineut, blijkt uit een grootschalige studie uit Denemarken. Bij vrouwen met liefdesbreuken of die lang single zijn, bleef de gezondheid een stuk stabieler. Mannen die twee breuken of meer hadden meegemaakt, hadden zelfs heel hoge ontstekingswaarden: hun waarden waren zeventien procent hoger dan die van mannen die nog geen breuk achter de rug hadden. Dit gold ook voor mannen die zeven jaar of langer single waren. Zij hadden ontstekingswaarden die twaalf procent hoger lagen dan die van mannen die maximaal één jaar alleen waren geweest. Agossie..

Bron I Goedgevoel.be

Inge DalGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden