null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Trekken tegenpolen elkaar aan? Dit zegt de wetenschap erover

'Opposites attract' luidt het bekende Engelse gezegde. Tegenpolen trekken elkaar aan. Maar is dit wel zo, of kun je beter op zoek gaan naar iemand die wél op jezelf lijkt?

Ja, tegenpolen trekken elkaar aan. Wanneer we het hebben over scheikundige dingen als elektromagnetische velden en de energie in atomen en magneten. Maar wanneer het op relaties aankomt, ligt het toch een stukje anders.

Tegenpolen

Het klinkt zo logisch: wanneer iemand heel anders is dan jij, vult deze persoon jou perfect aan. De eigenschappen die jij mist heeft de ander, en andersom. Toch is dat geen recept voor een gelukkige, langdurige relatie, zegt wetenschapper Clifford N. Lazarus. Het is onwaarschijnlijk dat een relatie tussen twee compleet verschillende mensen lang standhoudt.

Net als vriendschap

Lazarus legt uit dat liefdesrelaties te vergelijken zijn met vriendschappen. We kiezen onze vrienden vaak uit op eigenschappen die we met hen delen. Dit zijn dingen als gezamenlijke interesses, gemeenschappelijke achtergronden of gelijkwaardige doelen. De kans is klein dat je het goed kunt vinden met iemand die er een compleet ander wereldbeeld op nahoudt dan jij, want dat gaat uiteindelijk botsen.

Lees ook:

Volgens experts halen deze 5 trucjes de sleur uit je relatie

Vier gebieden

Zo werkt het ook met partners. Intimiteit en compatibiliteit op de lange termijn zijn vaker gebaseerd op overeenkomsten in plaats van verschillen. Er zijn volgens onderzoek vier belangrijke gebieden waarbij het belangrijk is dat jij en je partner overeenkomen:

  • Wereldbeeld: te veel verschillende wereldbeelden (of dit nou politiek, religieus of de manier waarop je omgaat met geld is) leidt tot discussie en ruzie. Je hoeft het niet overal over eens te zijn, maar je kijk op belangrijke onderwerpen die bepalen hoe jij je leven leidt zouden overeen moeten komen met die van je partner.
  • Interesses: de meeste relaties hebben een hechte vriendschap als basis. Het is daarom belangrijk dat er ten minste een aantal activiteiten zijn die je leuk vindt om samen te ondernemen of om over te praten. Maar natuurlijk is het ook prima om los van elkaar andere interesses en hobby’s te hebben.
  • Seksuele relaties: seksuele ontevredenheid of frustratie in een relatie kan uiteindelijk leiden tot relatieproblemen. De relatie heeft over het algemeen een grotere kans van slagen als jij en je partner dezelfde verwachtingen en verlangens hebben.
  • Persoonlijkheid: ook hier is enige overeenkomst handig. Een relatie tussen een heel extrovert persoon en een heel introvert persoon zou kunnen werken, maar is een stuk lastiger. Ook tegenstellingen als passief-assertief of gevoelig-minder gevoelig kunnen zorgen dat één persoon in de relatie zich minder gehoord voelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Geen conflict

Je kunt je dus seksueel wel aangetrokken voelen tot iemand die heel anders is dan jij, maar een diepere connectie vormen zal een stuk lastiger worden. Over het algemeen is de regel: hoe minder conflict, hoe meer de relatie kans van slagen heeft. En tegenstellingen zorgen nou eenmaal voor conflict. Toch hoeft dat niet te betekenen dat een relatie met jouw tegenpool niet gaat werken; praten en luisteren naar andermans gevoelens en wensen kan een heleboel conflicten oplossen en voorkomen.

Bron | Psychology Today

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden