Margriet logo
Stelen jullie ’s nachts de dekens van elkaar? Dít zegt het over jou of je partner Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stelen jullie ’s nachts de dekens van elkaar? Dít zegt het over jou of je partner

De dekens stelen is een grote ergernis in relaties. Maar wat blijkt: wie dit doet, doet dat echt niet expres. Als jij die dekendief bent, ligt de oorzaak ervan eigenlijk al in je jeugd.

En daarmee is er eigenlijk ook een best aandoenlijke verklaring voor dekens van elkaar stelen.

Wetenschappelijke verklaring van dekens stelen

Heb jij ook weleens ruzie met je partner over de dekens? Hij trekt ze ’s nachts naar zich toe waardoor jij in de kou ligt, of juist andersom. Het getouwtrek aan je dekbed blijkt een wetenschappelijke verklaring te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deken stelen alles te maken heeft met hoe je vroeger als kind sliep.

Slapen met een knuffel

Sliep jij vroeger met een knuffel of pop? Dan heb je eerder de neiging de dekens te stelen van je partner, luidt de conclusie uit het onderzoek. Van de 2000 deelnemers die aangaven ’s nachts de dekens te stelen, gaf namelijk maar liefst 66 procent aan vroeger altijd met een pop of knuffel te hebben geslapen.

Lees ook:
Slaap je nog steeds met een knuffel? Dat is volgens onderzoek hartstikke gezond

Negatieve invloed op nachtrust én relatie

Waarom je daardoor dan nu nog het dekbed naar je toetrekt, kunnen de onderzoekers niet helemaal verklaren. Waarschijnlijk ben jij het van jongs af aan zo gewend om iets vast te houden in je slaap, dat je nu de dekens naar je toetrekt. Met als resultaat dat je partner in de kou ligt, of juist andersom. Dat gedoe kan flinke invloed op jullie relatie en nachtrust hebben. Als jullie hier de grootste ruzie om krijgen of er slecht door slapen, is het misschien beter om voor aparte dekbedden te gaan. Slaapexperts vertellen wat de voor- en nadelen zijn van aparte dekbedden of een groot dekbed delen.

Bron | Elite Daily
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden