Seksuoloog ontrafelt 5 seksmythes. Beeld Irina Cheremisinova
Beeld Irina Cheremisinova

PREMIUM

Seksuoloog prikt 5 seksmythes door: ‘Dat vrouwen van nature minder zin hebben is niet waar’

Vrouwen zouden van nature minder zin hebben in seks en binnen heteroseksuele relaties zijn mannen verantwoordelijk voor het vrouwelijk orgasme. Deze en vele andere mythes bestaan over seks, aldus seksuoloog Elise van Alderen, auteur van het boek Wellust. In ons gesprek prikt ze vijf seksmythes door.

Hoe je denkt over seks wordt volgens seksuoloog Elise van Alderen grotendeels bepaald door je levensfase en cultuur. Ook de seksuele voorlichting die je wel of juist niet hebt gekregen, speelt een rol. “Helaas krijgen we daarbij de verkeerde - of helemaal geen - informatie over seksualiteit. Daardoor zijn er veel overtuigingen over hoe iets op seksueel gebied hoort of moet.”

5 seksmythes door expert Van Alderen ontleed:

1. ‘Het orgasme van de vrouw heeft geen nut’

“Het vrouwelijk orgasme zou geen nut hebben, omdat het geen rol speelt bij de voortplanting. Maar dan kun je net zo goed beweren dat je geen seks meer hoeft te hebben wanneer je niet (meer) vruchtbaar bent. Ook zelfbevrediging, orale seks en seks tussen twee mannen of vrouwen zouden dan geen nut hebben. Het doel van seks is niet voortplanting, maar genot en het orgasme draagt daaraan bij. Slechts bij een héél klein percentage van de seks die plaatsvindt is voortplanting het doel.”

2. ‘Voor vrouwen is een orgasme niet belangrijk’

“Deze aanname zien we terug in de orgasmekloof: de seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mannen komen bijna altijd klaar, vrouwen veel minder. De gedachte is dat vrouwen de emotionele verbinding veel belangrijker vinden dan een orgasme en dat het daarom niet zo erg is wanneer zij niet klaarkomt. In werkelijkheid stellen vrouwen het orgasme van een mannelijke sekspartner vaak boven dat van zichzelf. Als hij maar klaarkomt, dan is de seks gelukt. Seks eindigt dan ook vaak bij het mannelijk orgasme. Tegelijkertijd kan nadruk leggen op de orgasmekloof er ook voor zorgen dat vrouwen druk voelen om vaker klaar te komen. Het gaat er niet om dat je per se klaarkomt, maar dat je als vrouw wel elke keer die keuze hebt en weet hoe je lichaam werkt. Die keuzevrijheid ontbreekt vaak bij vrouwen.”

3. ‘De man is verantwoordelijk voor het orgasme van de vrouw’

“Het beeld bij seks tussen een man en een vrouw is vaak dat de man de vrouw een orgasme moet geven. Dan is hij een goede minnaar. Deze mythe kan je als vrouw het gevoel geven dat je de man moet bevestigen in zijn prestaties. Vervolgens fake je misschien een orgasme. Dan heeft hij in elk geval een goed gevoel over zichzelf, is het idee. Het beeld dat de man verantwoordelijk is voor het vrouwelijk orgasme klopt niet en houdt vrouwen weg van hun eigen seksuele genot. Je kunt iemand anders geen orgasme geven: dat doe je zelf. Het is belangrijk dat je zélf weet welke stimulatie je nodigt hebt en dat aan kunt geven bij een partner.”

4. ‘Een vrouw heeft van nature minder zin in seks’

“Seks werkt hetzelfde bij mannen en vrouwen, dus dat vrouwen van nature minder zin hebben, is niet waar. Het klopt wel dat veel vrouwen minder zin hebben, maar dat komt niet doordat ze vrouw zijn, maar doordat ze druk voelen om seks te hebben of niet durven uiten dat ze zin hebben. Mede door de orgasmekloof is seks met een mannelijke partner bovendien voor veel vrouwen nog steeds minder lekker dan voor mannen. Het vooruitzicht op seks is niet altijd aanlokkelijk, omdat vrouwen zich vaak onder druk gezet voelen en genieten van seks. Daardoor is er voor vrouwen veel minder om naar te verlangen. Ze ervaren te weinig ruimte om hun eigen seksuele opwinding te mogen laten ontstaan. En als er iéts funest is voor je eigen seksuele verlangen, is het seks hebben die niet vanuit je eigen verlangen plaatsvindt.”

5. ‘De enige echte seks is penis-in-vaginaseks’

“Het is niet zo gek dat velen dit denken, want dat krijgen we van jongs af aan voorgeschoteld. We leven in een wereld waarin mannelijk genot het belangrijkst wordt gemaakt. Penis-in-vaginaseks is voor heteroseksuele mannen misschien de ultieme vorm van seks, maar voor veel vrouwen niet. Vrouwen kunnen een orgasme krijgen door stimulatie van de clitoris. Dat is voor de vrouw vaak veel lekkerder met vingers of een tong dan penetratie met een penis. Die is niet geschikt om de clitoris te stimuleren. We moeten van het idee af dat penis-in-vagina ‘echte seks’ is en dat de rest voor- en naspel is. Anders wordt alles wat vrouwen genot geeft gedegradeerd. In de term voorspel zit het al: in opmaat naar penetratie en dús naar mannelijk genot. In mijn praktijk geef ik stellen weleens een tijdelijk penetratieverbod om andere manieren van seks te onderzoeken. Dan komen mannen er vaak achter dat andere manieren van stimulatie (zoals vingers of een tong) ook heel lekker kunnen zijn, misschien zelfs wel lekkerder.”

Elise van Alderen schreef het boek Wellust over seksuele autonomie bij vrouwen, dat in maart verschijnt. Benieuwd? Je kunt het hier alvast bestellen.

Saskia WinkensIrina Cheremisinova

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden