Margriet logo
Angry man and woman Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Seksuologe vertelt waarom we soms een afkeer kunnen krijgen van onze partner

Rode rozen, je mooi maken voor elkaar en restaurants verlicht in kaarslicht; het beginstadium van een relatie is meestal heel romantisch. Bij een langere relatie verandert die romantiek helaas bij veel koppels, en kan je lichaam anders gaan reageren op je partner. Seksuologe Astrid Kremers van sexuoloog.nl legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Geen enkele relatie is perfect, en iedereen ergert zich weleens aan zijn of haar partner. Maar wanneer je gevoel over je partner verandert in afkeer, is er waarschijnlijk meer aan de hand. The Bristle Reaction is een term, bedacht door psychotherapeut Vanessa Marin, die gaat over wat er kan gebeuren in het stadium van je relatie waarin je geen vlinders meer voelt. Deze zogenoemde Bristle Reaction krijg je als je partner intimiteit met je zoekt, maar jij een sterke afkeer voelt in je lichaam. Je lichaam wordt als het ware ‘stekelig’, net als een borstel (bristle).

Omgangsvorm

Hoe kan het dat je ineens gaat terugdeinzen voor intimiteit met de persoon van wie je zo van houdt? Dat kan te maken hebben met het soort contact dat je hebt met je partner, vertelt seksuologe Astrid Kremers. “In het begin van een relatie houd je vaak erg veel rekening met de wensen en behoeften van je partner. Je wilt allebei graag zorgen dat de ander zich geliefd voelt, en doet hier allebei je best voor, waardoor de relatie goed verloopt en je de seksuele energie voelt stromen. Je probeert steeds precies recht in de roos te schieten, aan te sluiten bij de wensen van je partner. Dit soort gedrag verandert helaas vaak in een lange relatie.”

Van verliefd naar familiair

Zo’n verandering vindt niet van de een op andere dag plaats. “Wanneer je langer een relatie hebt, kan het gebeuren dat je een soort familiaire omgang krijgt: je behandelt elkaar alsof je familie bent. Behalve wanneer je seks gaat hebben, dan verandert de omgang ineens wél naar een erotische context. Dan kan dat gevoel van afkeer om de hoek komen kijken.”

Communiceer je behoeften

“Als je door de dag heen helemaal geen verliefd contact hebt met je partner, zoals het geven van een kus of een ander romantisch gebaar, kan het vreemd voelen als je partner uit het niets erotisch contact zoekt. Op zo’n moment ben je misschien nog helemaal niet in een verliefde en seksuele stemming en kan een erotische aanraking verkeerd vallen”, vertelt Astrid. “Dat je lichaam zo’n reactie geeft, hoeft niet te betekenen dat er geen liefde meer is voor je partner, of dat je een slechte relatie hebt. Het zou kunnen komen omdat het ‘verliefde gedrag’, wat er vaak wel is in het begin van de relatie was, nu ontbreekt. Ik hoor vaak dat er alleen maar romantiek is wanneer één van de twee zin heeft in seks. Dat kan weerstand en afkeer oproepen, the Bristle Reaction.”

Hoe voorkom je The Bristle Reaction?

Is dan alle hoop verloren op fijne intimiteit met je partner wanneer je deze reactie krijgt? Zeker niet. “Wat enorm kan helpen om die afkeer te voorkomen is empathische communicatie. Vertel aan je partner dat je het mist om je buiten de seks om ook begeerd te voelen, én vertel wat jij nodig hebt om dat gevoel te krijgen. Dat hoeft trouwens niet per se aanraking te zijn; een lief woordje, een aandachtsvol gebaar of een bepaalde blik kan ook al zorgen voor dat verliefde gevoel, waar we bijna allemaal zo gek op zijn.”

Meer weten over Astrid Kremers? Kijk op: sexuoloog.nl.

Luuke RaaijmakersGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden