null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Seks met pubers in huis? Zó pakken deze vrouwen dat aan

Met pubers in huis is het een hele uitdaging om je seksleven spannend te houden, zeker in een lockdown. Niks zo libidoverlammend als een kind dat naar boven roept of er nog kaas is voor de tosti’s, terwijl jij net even lekker in de lampen wil hangen. Journalist Saskia Smith weet er alles van.

“Handenwrijvend waren mijn man en ik in bed geklommen. Want nu onze kinderen sliepen, kon onze date night beginnen. Het voorspel sloegen we over. Als je kinderen hebt, leer je snel ter zake te komen, je weet immers nooit wanneer die eerste ‘Mamaaaaaaaa’ valt. Dat geldt voor: koffiedrinken, een gesprek voeren over wie het vuilnis buiten zet, een serie kijken en dus ook voor seks.”

'Waren mijn kinderen maar pubers'

“We waren nog maar net onderweg, toen de oudste begon te huilen. En omdat ik er nog enigszins toonbaar uitzag, trok ik een sprint naar zijn kamer. Zijn sok was uitgegaan in bed en dan weet je: voor een vierjarige stopt op zo’n moment de wereld met draaien. Licht aan, sok zoeken, aantrekken, huilen, want nu wilde hij toch liever een rode sok, rode sok zoeken, aantrekken, kus, licht uit en hup terug het bed in waar mijn man nog steeds handenwrijvend lag te wachten. Een paar minuten later hoorden we de jongste roepen.”

“Nu sprong mijn man uit bed, rende naar haar kamer en probeerde uit te vogelen wat de tweejarige bedoelde met haar gemurmel. Speen? Nee? Dekentje? Nee? Luier? Nee? Slokje water? Ook niet? Het bleek om een boek te gaan. Waar ze verder nooit naar omkeek, maar wat nu om tien uur ’s avonds van levensbelang bleek te zijn. Goed. Boek in bed. Man terug naar ons bed, waar ik ondertussen in slaap was gevallen. Op avonden zoals deze dacht ik steevast: waren mijn kinderen maar pubers. Want dan zou dit gedoe verleden tijd zijn. Geen puber die huilt om een sok of boek. Die verschuilen zich gewoon in hun puberhokken zo ver mogelijk van hun ouders en dan is het voor ons elke avond date night.”

Privacy

Flash forward. Die twee kleintjes van toen zíjn ondertussen pubers. En om nou te zeggen dat mijn seksleven geheel vlekkeloos verloopt zonder tussenkomst van een kind… Nou, nee. Want hoewel pubers hún privacy als dé kernwaarde van hun leven beschouwen – ‘Hoezo kom je zomaar mijn kamer binnen? Ik heb recht op een eigen leven, hè!’ – schenden ze continu de privacy van hun ouders. Zonder enige aankondiging lopen ze je slaapkamer binnen om te vragen of hun favoriete trui al is gewassen, of je weet waar hun AirPods zijn en of er een Engels boek in huis is, want helemaal vergeten, maar voor morgen moeten ze nog een boekverslag maken.”

Libodoverlagend

“En dat zorgt ervoor dat ik niet heel relaxed tussen de lakens spring met mijn man. Hij heeft er minder last van – geen idee waarom eigenlijk, voor hem is het net zo ongemakkelijk als er ineens een kind binnenwandelt als hij poedeltje naakt de aanval inzet – maar ik dus wel. Ik lig toch met een half oor te luisteren of die bloedjes in hun puberhokken blijven. En ik weet ondertussen dat een vrijpartij onderbreken met: ‘Sssst, stil eens. Hoor jij iets? Nee? Wacht even, volgens mij hoor ik wel wat’ nogal libidoverlagend is.”

“Zijn we net lekker bezig, kunnen we weer van voor af aan beginnen. Met die pubers om ons heen ontdekten we al snel dat je, wil je een beetje leven in de brouwerij houden, creatief moet zijn. Met zowel tijd – ik ben niet echt van de ochtendseks, maar hé, als de kinderen naar school zijn en we het huis voor onszelf hebben ga ik daar echt niet moeilijk over doen – en ruimte. Seks hoef je niet per se in bed of op de bank te hebben, maar kan ook in de schuur of onder de douche. Dat laatste heeft zelfs als voordeel dat je de deur op slot kun doen en zeker weet dat je elkaar zonder pottenkijkers in de armen kunt vallen.”

Lees ook: Opvallend: het aantal mensen dat dagelijks seks heeft is tijdens corona verdubbeld

Piekmoment

“Ik ben niet de enige moeder die haar seksleven om de whereabouts van haar kinderen heen laveert. Mijn vriendin Angelique heeft ook van die vrijpartijen die in de kiem worden gesmoord door kinderen die uit het niets binnen komen denderen. “Als pubers zeggen dat ze gaan slapen, betekent dat niet per se dat ze dat ook gaan doen,” zegt ze. Vaak als zij en haar man denken: ha, iedereen ligt op bed, nu is het tijd voor ons, gaan hun pubers – ze hebben er drie (elf, vijftien en zestien jaar) – alsnog van alles doen.”

“Eten pakken, douchen, naar de wc en de slaapkamer van hun ouders binnenlopen, omdat ze hun gymspullen kwijt zijn of een boom willen opzetten over het onderwijs in Nederland en waarom school in het algemeen niet leuk is en hún school in het bijzonder. “Nou ja, tegen de tijd dat we de pubers weer naar hun eigen kamer hebben gedelegeerd, zijn wij alweer over ons piekmoment heen.”

Betrapt

“Vriendin Petra, twee dochters van veertien en zestien, herkent eveneens dit soort intermezzo’s. “Het lijkt wel alsof pubers een soort derde oog hebben voor seksende ouders. Zodra mijn man en ik tussen de lakens kruipen, horen we al gestommel op de trap en wil de een weten of ze morgen toevallig naar de beugeltandarts kan, want dan hoeft ze geen wiskundetoets te maken en de ander maakt zich ineens zorgen over dierenleed en wil weten of we het een goed idee vinden als ze vegetariër wordt.”

“Erger vond ze overigens die keer dat ze werden betrapt in het heetst van de strijd. “Onze dochters waren uit logeren bij hun vriendinnen, maar de jongste wilde toch thuis slapen en stond ineens voor ons neus. Ze zag ons en begon keihard te gillen. ‘Ieeeeeeuwwwww! Gatver, wát zijn jullie aan het doen?’ en rende huilend de kamer uit. Sindsdien is de rem er wel een beetje op gegaan. Ik ben niet preuts en heb rustig aan mijn dochter uitgelegd dat het heel normaal en heel fijn is om te vrijen, maar om met mijn dochter te spreken: het was best wel awkward.”

Onhandig leefritme

“Je seksleven spannend houden is met pubers in huis dus nogal een uitdaging. Los van het feit dat ze met hun voelsprieten alles horen en zien, hebben ze een onhandig leefritme. In de ochtend liggen ze uren te appen en Netflixen in hun bed en ’s avonds gaan ze later naar bed dan jij. En overdag ben jij aan het werk. Dus tja, wanneer moet je dan eens lekker van bil gaan? Dan wordt het dus kiezen tussen stilteseks onder de dekens met het licht uit, op hoop van zegen dat je pubers je niet horen, of toch maar wachten tot een geschikter moment, waarvan je niet zeker weet of dat er snel gaat komen.”

Lees ook: Opvallend: op déze leeftijd hebben mensen de beste seks

Seksleven met pubers in huis

Angelique: “Ik merk dat de rek er wel een beetje uit is. Omdat we drukke ochtenden hebben met drie kinderen die naar school moeten en wij naar ons werk, vrijen we het liefst ’s avonds. Maar tegen de tijd dat iedereen in bed ligt, liggen wij met halve ogen op de bank. Zie dan maar eens je zin in seks op te krikken.” Los van dat leefritme zorgt gêne ook wel voor enig oponthoud. Pubers zitten nu eenmaal niet op het seksleven van hun ouders te wachten.”

“Sterker nog: die vinden het vreselijk als ze weten dat hun ouders seks hebben. Petra: “Als mijn dochters ook maar het idee hebben dat het weleens die kant op zou kunnen gaan, als mijn man me een kus geeft of ik hem stevig vastpak bijvoorbeeld, roepen ze meteen: ‘OMG, jullie gaan toch niet seksen, hè? Gatver!’ En steken dan een vinger in hun keel alsof ze moeten kotsen. Die gêne zit niet alleen bij hen, maar ook bij mij. Ik ben toch geremder in bed, omdat ik me schaam voor elk geluid dat ze horen.”

Lockdown

“En toen kwam ook nog de lockdown. Zul je net zien. Ik had thuis met mijn man net een lekker ritme gevonden. Onze pubers waren ook best veel weg, naar school en werk, momenten die we goed benutten. Maar nu zaten ze ineens weer op ons lip. En niet een paar dagen, maar een paar máánden. Hier en daar hoorde ik om me heen ouders met pubers klagen. Overdag én ’s avonds die gasten om je heen, hoe kun je dan in hemelsnaam nog aan elkaar toekomen? Geen seks leek ons geen optie.”

“Want juist seks zorgt voor ontspanning en intimiteit, beide heel fijn om te hebben, helemaal in tijden van een lockdown. We moesten dus nóg creatiever zijn. We zijn onder meer heel veel gaan wandelen. En in de bossen doken we dan soms letterlijk de bosjes in. Heel comfortabel was het niet, maar spannend wel. Petra en haar man gingen vaak ’s avonds met de auto weg en klapten halverwege de rit de achterbank naar achteren. ‘Ik ken bijna elke afgelegen parkeerplaats in mijn woonplaats. Het leuke is dat het net leek alsof we nog jong waren en stiekem seks hadden in de auto. Gek genoeg gaf dat een extra spannende dimensie.”

Duidelijke afspraken

Lockdown of niet, zonder creativiteit kom je niet ver wil je je seksleven nog een beetje florissant houden. Maar het betekent niet dat je de hele tijd bent aangewezen op achterbankseks, het bos of een geboekte hotelkamer. Angelique heeft gewoon duidelijke afspraken gemaakt met haar pubers: als de deur dicht is, moet je kloppen. “Mijn pubers snapten meteen waar het over ging, ik hoefde eigenlijk niet veel meer uit te leggen. Al vinden ze het béláchelijk dat hun ouders seks hebben.”

‘Waarom?’ vroeg de jongste laatst. ‘Je hebt toch al kinderen?’ Die heb ik nog maar een keer het een en ander uitgelegd.” Die creativiteit maakt je seksleven overigens wel leuk. Helemaal als je lang bij elkaar bent, loert het gevaar dat seks steeds verder naar onderen schuift op het to-dolijstje. Te moe, geen zin, te druk, pubers thuis; allemaal libidokillers. Maar op het moment dat je moet nadenken over waar en wanneer je seks kunt hebben, pept dat de boel weer lekker op.”

Immuun voor oogrollen

“Mijn man en ik hebben al heel wat nachten in leuke hotels doorgebracht of spannende berichtjes naar elkaar gestuurd of de ander snel naar huis kon komen, omdat het huis ineens puber-vrij was. Ondertussen weten mijn pubers ook wel dat als ze geen zin hebben om hun seksende ouders te zien, ze simpelweg de slaapkamer niet zomaar in moeten stormen. En ben ik immuun geworden voor hun oogrollen en ‘ieuw jullie gaan toch geen seks hebben, hè’-opmerkingen als mijn man en ik elkaar een zoen geven. Dan zeggen we juist dat we dat wél gaan doen. Want hoe leuk is het om ouders te hebben die veel van elkaar houden?”

Vluggertjes

“Angelique is ondertussen, zo zegt ze zelf, de koningin van de vluggertjes geworden. “Voor nu werkt dat voor ons beter. Twee keer in de week een vluggertje is net zo fijn als één keer heel lang. En de kans dat we worden betrapt is niet zo groot. En weet je, over een paar jaar zijn die pubers het huis uit en kunnen wij gewoon weer door het hele huis aan de lampen hangen. Dan lachen we ongetwijfeld om deze periode.”

Tekst | Saskia Smith

Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-20. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden